Eltűntek a párizsi elefántok!

2014. április 13.

print

Eltűntek a párizsi elefántok!

Hat évig tartó zárva tartás és három évig tartó munkálatok után szombattól ismét látogatható a 170 millió euróból (52 milliárd forintból) teljesen megújult párizsi állatkert. Az átalakításnál első számú szempont az állatok egészsége és boldogsága volt, elefántok ezért nincsenek, mert nem tudnának elegendő teret biztosítani számukra.

Hat évig tartó zárva tartás és három évig tartó munkálatok után szombattól ismét látogatható a 170 millió euróból (52 milliárd forintból) teljesen megújult párizsi állatkert.

 


A korszerűsített intézmény mintegy 180 állatfaj több mint ezer egyedének nyújt 21. századi igényeknek megfelelően természetes környezetet. A 15 hektáros területet teljesen átalakították: a francia főváros keleti határán, a vincennes-i erdő szélén található nyolcvan éves állatkertből gyakorlatilag csak az emblémájának számító 65 méter magas műszikla maradt meg.

A Föld öt biodiverzitási övezete szerinti területek kialakításánál az első számú szempont az állatok egészsége és boldogsága volt, elefántok ezért nincsenek, mert nem tudnának elegendő teret biztosítani számukra.

 


A guyanai régióban üvegkupolás pálmaház idézi az Amazonas-esőerdőt, a szudáni területen a szélesszájú orrszarvúk és a nyugat-afrikai oroszlánok száraz cserjékkel borított szavannán kóborolnak, a Humboldt-pingvinek Patagónia sziklás földjén tipegnek, Madagaszkárból lamantinok és papagájok érkeztek, Európát farkasok és keselyűk idézik.

 


"A látogatónak úgy kell éreznie magát, mintha vendégségben járna az állatok birodalmában, egy világkörüli úton, a biodiverzitás kellős közepén" - mondta Thomas Grenon, a vincennes-i állatkertet 1934-es létrehozása óta felügyelő intézmény, a Párizsi Természettörténeti Múzeum igazgatója.

A hatalmas parkban nincsenek ketrecek és kordonok, nem a rajzfilmekből ismerős idealizált környezetben, hanem a vadonra emlékeztető hangulatban, deszkakerítések mögül vagy magaslesekről fürkészheti a látogató a völgyekben pihenő állatokat.

 


Az állatvédők is elismerik, hogy a helyzet nagyon sokat javult a párizsi állatkertben, ahol az állatok a korábbiaknál kevésbé stresszes körülmények között élnek, annak ellenére, hogy továbbra is megfosztják őket természetes szabadságuktól. Az igazgató szerint az új környezet éppen azt az üzenetet hordozza, hogy a természet egyensúlyának felborítása kihalással fenyeget egyes állatfajokat.

 


A hangsúlyt az oktatásra és a kutatásra helyezik, és az egyik távlati cél, hogy néhány veszélyeztetett fajt később visszaszoktatassanak a vadonba. A feliratok is sokkal játékosabbak és sokkal inkább pedagógiai jellegűek, mint korábban, amelyek az építési anyagok vagy a pálmaolaj felhasználása miatti erdőirtásoknak az állatok életkörülményeire járó veszélyeire is figyelmeztetnek.

 


Az állatkert felújításához a francia állam 30 millió euróval (9 milliárd forinttal) járult hozzá, a fennmaradó 140 millió eurót (43 milliárd forintot) magánbefektetők hiteléből teremtette elő az állatkert, amelynek húsz éven át évi 15 millió eurót (4,5 milliárd forintot) kell visszatérítenie.

Az állatkert évi 2 millió látogatóra számít, ami jókora forgalomnövekedést jelentene, mert például 2005-ben csak mintegy 300 ezren keresték fel az intézményt. Az árakat jelentősem megemelték: a felújítást megelőzően, a 2008-as záráskor még 6 euró (1800 forint) volt a belépő, szombattól a gyerekek 15 euróért (4500 forint), a felnőttek 24 euróért (7300 forintért) látogathatják a parkot.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play