A jövőben minden nap nyitva lesznek a francia múzeumok

2014. október 1.

print

A jövőben minden nap nyitva lesznek a francia múzeumok

Franciaország három leglátogatottabb állami múzeuma, a Louvre, a Versailles-i kastély és az Orsay Múzeum a jövőben minden nap fogad látogatókat, hasonlóan New York, Madrid vagy London kiállítóhelyeihez.





Franciaország három leglátogatottabb állami múzeuma, a Louvre, a Versailles-i kastély és az Orsay Múzeum a jövőben minden nap fogad látogatókat, hasonlóan New York, Madrid vagy London kiállítóhelyeihez.

 


Az intézkedést 2015 és 2017 között a dolgozókkal való egyeztetés nyomán fokozatosan vezetik be - jelezte a francia kulturális minisztérium a jövő évi költségvetési tervezet bemutatásakor.

Franciaországban a múzeumok jelenleg hétfőn vagy kedden zárva tartanak.

 


A dokumentum szerint a három leglátogatottabb múzeum heti hét napon át tartó nyitva tartásának köszönhetően javulni fog a közönség fogadásának színvonala és a művekhez könnyebb lesz hozzáférni, valamint új munkahelyek is létrejönnek.

A szakszervezetek nem túl lelkesen fogadták a bejelentést, elsősorban azt kifogásolták, hogy az ő véleményüket előzetesen nem kérte ki a kormányzat.

 


Christian Galani, a Louvre szakszervezeti tömörülésének vezetője szerint az állandó nyitva tartás célja a bevétel maximalizálása, anélkül, hogy a látogatás körülményei javulnának. Jelenleg ugyanis a hat nyitott napon a termek 85 százaléka látogatható, a hétnapos nyitva tartással szerinte a kiállítótereknek egyszerre csak 60 százalékát lehet majd megnyitni, ott pedig a látogatók száma növekedni fog.

A világ egyik legjelentősebb múzeumának vezetősége jelezte, hogy minél előbb megkezdi a szakszervezetekkel a párbeszédet annak érdekében, hogy az intézkedést a látogatók és a dolgozók érdekeinek figyelembevételével vezethessék be.

Frédéric Sorbier, az Orsay Múzeum CGT szakszervezetének titkára szerint az állami múzeumoktól a kormány rentábilis működést vár el, és a turisták kiszolgálása vált a legfőbb prioritássá a közfeladatok ellátásának rovására.

 


A Versailles-i kastély CFDT szakszervezete pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mostantól éjszaka kell majd takarítani, ami az éjszakai pótlék miatt meg fogja emelni a költségeket. A kastélynak egyébként jelentős bevételeket biztosítanak a filmforgatások, amelyek az állandó nyitva tartás mellett lehetetlenné válnak, vagy pedig majd azokat is éjszaka lehet csak lebonyolítani.

A kulturális minisztérium terveiben az szerepel, hogy a 7 napos nyitva tartást a múzeumoknak saját büdzséjükből, illetve a hetedik napi plusz bevételekből kell megoldaniuk, arra új forrást nem ad a kormány.

 


A három érintett múzeumban folyamatosan nő a látogatottság: a Louvre 2013-ban világrekordot döntött 9,2 millió érdeklődővel, Versailles-ban 7 millióan, az Orsay Múzeumban pedig 3,5 millióan jártak.

A kormány azt hangoztatja, hogy a válságidőszakban a turizmust még inkább fejleszteni kell, és Párizsnak ugyanúgy kell működnie, mint a többi kulturális nagyvárosnak a világban.

Londonban minden nagy múzeum - a British Museum, a National Gallery, a Tate Modern, a Tate Britain - nyitva tart a hét minden napján. Tény ugyanakkor, hogy valamennyi terem nem látogatható minden nap.

Madridban a Prado 2011 november óta mindennap fogad látogatókat. New Yorkban pedig a Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) a 2004-es felújítás óta 1,5 millióról 3 millióra duplázta meg látogatottságát az állandó nyitva tartással.

A párizsi turisztikai hivatal adatai szerint az 53 fővárosi múzeum tavaly 73,1 millió látogatót vonzott, ami rekordnak számít.



MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play