Az erdő kopogtatója a lakompaki kastélyban

2015. március 22.

print Hetedhétország.hu

Az erdő kopogtatója a lakompaki kastélyban

Harkályok Ausztriában - A forgács specialistája – az erdő kopogtatója címmel nyílt időszaki kiállítás a lakompkai/Lackenbach kastélyban.

A világon létező mintegy 200 harkályfaj közül 10 féle megtalálható Ausztriában. Minden egyes faj külön-külön igazodik az életteréhez. Hangszeres szólistái, mászóbajnokai és építőmesterei az erdőnek.

Legyen az zöld küllő, a 2014-es év madara, aki a talajon kutat táplálék után, vagy a magashegységekben előforduló háromujjú hőcsik, aki a rovarok mellett fák nedűjével is táplákozik. A kiállítás a lenyűgöző és védett fakopoáncsokra hívja fel a figyelmet. Mind a 10 faj – a balkáni fakopáncstól, aki a nagyon szellős kelet-ausztriai erdőkben él, a ritka fehérhátú fakopáncsig, aki az Alpok tölgyeseiben fordul elő - Ausztriában is költ.

A kiállításon nemcsak a harkályok, hanem azok az állatok is láthatók, melyek a harkályok elhagyott odúit használják, úgymint a szalakóta, a gatyáskuvik, a nagy pele.

Mindemellett a tárlat nem feledkezik meg a harkályokra vadászó ragadozókról - mint a héja vagy nyuszt - sem.

Térkép mutatja a madarak élőhelyét és különböző megkülönböztetőjegyek segítenek a fakopáncsok felismerésében. Az egyik honos harkály odúja mellett látható lesz a fekete harkály argentin rokona is, mely jól szemlélteti, hogy a különböző kontinensen milyen hasonlóan fejlődtek a fajok.

Az időszaki kiállítás megtekintése 2015. július 31-ig, a „Természet nyomában“ múzeum nyitva tartási idejében, külön belépőjegy megváltása nélkül lehetséges.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play