A karácsonyi hagyományok francia eredete

2015. november 2.

print Hetedhétország.hu

A karácsonyi hagyományok francia eredete

A sélestat-i városi könyvtárban található az első írásos emlék 1521-ből, amely a fenyőfa árusítását és karácsonyi díszítését örökíti meg, ezért úgy tartják, hogy Elzász tartomány a karácsonyfa szülőföldje.Elzász a karácsonyfa szülőföldje

Elzászban a templomok szentélyében december 24-én állítottak fenyőfát, amely a Paradicsom fáját jelképezte almákkal feldíszítve, utalva ezzel az első emberpár, Ádám és Éva történetére és a kísértés eszközéül szolgáló gyümölcsre.

Mennyezetről lógatott fák

Feltehetőleg a 16. század elejétől a hívek otthon is elkezdtek fenyőt állítani, eleinte a fákat a mennyezetről lógatták le, és kis piros almákkal díszítették. 1605-ben aggattak almát először az egyik strasbourgi karácsonyfára. A századvégtől rózsát és egyéb, színes papírból hajtogatott virágot aggattak a fenyőre. A 18. század végén, a 19. század elején fenyődíszként megjelent az arany- és ezüstdió, mellé a bredele aprósütemény és a marcipán.

Az üveggömbök Lotaringiából származnak

A 19. század második felében terjedt el a csillogó, kivágott, dombornyomású képek használata, ezeket cukor- és csokoládédíszekre ragasztották. Üveggömböket először a lotaringiai Götzenbruck üvegfúvó mestere készített. A századvégen megjelentek a máig is használt, arany- és ezüstpapírba öltöztetett viaszangyalkák, föltűntek az aranyalmák. A karácsonyi üveggömböket ma már a szintén lotaringiai Meisenthal városában készítik az egykori hagyományok alapján az Üvegfúvó Művészet Nemzetközi Központjában. Ezeket a kézműves termékeket is láthatja az érdeklődő a helyi kiállításon.

A jászol provanszi eredetű

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a jászol, Jézus születéstörténetének szimbóluma. A francia forradalom idején terjedt el, hogy a családok jászolágyat állítottak otthonukban, ezt a szép provence-i hagyományt később átvette egész Franciaország.

A provence-i jászol figurái (santon), a házak, a kutak, az állatok, a fenyő- és olajfák és egy istálló jászollal, benne a kisded Jézus, körülötte Mária, József és az állatok a helyi közösség lenyomatai. Az agyagfigurák apáról fiúra szállnak, egyedi öntőformában készülnek. Az első agyagfigura Marseille-ből származik, és Lagnel nevéhez kötődik a legrégibb öntőforma, amely ma is látható Marseille óvárosának múzeumában.

A világ első karácsonyi vására

1570-ben, Strasbourgban rendezték meg a világ első karácsonyi vásárát. Azóta a Christkindelsmärik-nak minden évben a katedrális előtti tér ad helyet.

Strasbourg meseszép belvárosa, amely az UNESCO Világörökség része ilyenkor gyönyörűen fel van díszítve, több kilométernyi girlandot feszítenek ki. Egy kézirat szerint már 1605-ben is egy feldíszített fát állítottak a place Kléber közepére.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu