© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
Idén is megrendezik a francia vacsora napját
2016. február 10.
Világszerte 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját. Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.
Világszerte 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját. Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.
Március 21-én többfogásos francia vacsora felszolgálásával várják vendégeiket az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France nevű projektben résztvevő éttermek.
A francia gasztronómia és turizmus népszerűsítésére tavaly született kezdeményezést Auguste Escoffier francia séf 1912-ben megvalósított ötlete ihletette, miszerint Akkor több mint 4 ezer meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig. Az ötlet sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. Az a terv azonban az első világháború kitörése miatt meghiúsult.
A tavaly indult Gout de/Good France vacsora keretében nem egy előre meghatározott menüt kell a séfeknek kínálniuk, hanem a francia recepteket kell előtérbe helyezniük, amelyekhez francia borokat és pezsgőket párosíthatnak.
Alain Ducasse vezetésével a legnagyobb francia séfekből (Raymond Blanc, Paul Bocuse, Guy Savoy, Thierry Marx, Joel Robuchon és Stéphanie Le Quellec) álló bizottság 150 országban 1500 éttermet választott ki a jelentkezők közül, amelyek között a háziasabb jellegű vendéglőktől a gasztronómiai különlegességeket kínáló éttermekig szerepelnek vendéglátóhelyek. A menük ára változó, a bevétel öt százalékát az éttermek egy helyi, az egészséget és a környezetet védő civil szervezetnek utalják át.
A vacsorákat a 150 francia nagykövetség közreműködésével rendezik meg minden országban. A francia menü mindenhol tartalmaz egy hagyományos aperitívet, egy hideg- és egy meleg előételt, egy halételt vagy rákfélét, egy húsételt, francia sajtot, csokoládés desszertet, francia bort és egy rövid italt. Előírás, hogy friss, helyi alapanyagokat kell felhasználniuk az éttermeknek és olyan ételeket készíteni, melyek kevesebb hozzáadott cukrot, zsírt, sót tartalmaznak.
Franciaországban több mint kétszáz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek résztvevői 45 százalékban európai séfek, 10 százalékban pedig afrikai vendéglátóhelyek.
A Gout de/Good France hivatalos honlapja szerint Magyarországon kilenc helyen várják március 21-én francia menüvel az érdeklődőket: Budapesten az Araz Restaurant, a Béterv, a Borssó Bistrot, a Café Dumas, a Fricska Gastropub, a Larus Étterem, a LouLou és a ZONA Budapest, valamint Veszprémben a Chianti Étterem.
Az első Gout de/Good France napon tavaly a francia külügyminisztérium a versailles-i kastélyban látta vendégül a Párizsban akkreditált nagyköveteteket és diplomatákat, a vacsorára mintegy 650 vendég volt hivatalos, míg világszerte 100 ezren kóstolták meg a francia gasztronómia finomságait mintegy 1300 étteremben és 150 francia nagykövetségen.
Népszerű
- Falusi ősz
- A Napkirály 10 legszebb műve
- Lenyűgöző látvány, amikor 5000 juh indul útnak a dél-tiroli Schnalstal-gleccseren
- Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- 666 éve a Magyar Királyságé volt az egész horvát tengerpart
- Egy titokzatos Árpád-házi hercegnőt azonosítottak egy vatikáni kódex főszereplőjeként
- Bastille nap: A Bastille lerombolása az önkényuralom végét jelentette
- Gyönyörű gyerekbarát strandok Olaszországban - megmutatjuk a 15 legjobbat
- A cicák világnapján fényképeztük ezt a bokor alatt hűsölő cicát Kisorosziban
- Drónozás Olaszországban: Ezekről a szabályokról feltétlenül tudnia kell