A foci EB kisokos

2016. március 1.

print

A foci EB kisokos

Az UEFA 15. Labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit, az EURO 2016-ot, 2016. június 10. és július 10. között tartják Franciaországban.

Története során (1960 és 1984 után) harmadszor ad otthont Franciaország a nemzetközi versenynek. Az Európa-bajnokság döntőjében a kontinens 24 legjobb férfi labdarúgócsapata mérkőzik meg egymással – ellentétben az eddig 5 bajnoksággal, ahol „csak“ 16 csapat jutott a döntőbe. A magyar nemzeti tizenegynek 44 év után az idén sikerült először kvalifikálnia magát a Labdarúgó-Európa-bajnokságra.

A csapatok egy hónap leforgása alatt 51 meccset fognak lejátszani hozzávetőlegesen 2,5 millió néző előtt a verseny megrendezésére kiválasztott 10 franciaországi stadionban. A következő városokban rendeznek mérkőzéseket: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, St. Etienne és Toulouse. Ezenkívül a párizsi Parc des Princes-ben és a fővárostól északra, a St. Denisben található Stade de France-ban lesznek még mérkőzések.


Minden egyes városban Fan zónák (nagyképernyős nyilvános közvetítések rajongóknak) fogják felélénkíteni a belvárost. Óriási kivetítőkön élőben fogják közvetíteni a mérkőzéseket, és az UEFA EURO 2016 gyermekek számára külön területet fog kialakítani, ami fesztivál-jelleget fog kölcsönözni a helyszíneknek.

Párizsban az események tervezett központja az Eiffel-torony lábánál fekvő Mars-mező lesz, ahol szurkolói zónát alakítanak ki. Itt Európa legnagyobb kivetítőjén a torna minden mérkőzését meg lehet majd tekinteni. 

A párizsi nagykövetség mellett a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzéseinek helyszínén, Lyonban, Bordeaux-ban és Marseille-ben ideiglenes konzuli irodát működtet majd Magyarország a torna ideje alatt.

Június 5-től működnek ezek az irodák, s a magyar csapat meccseinek napján egy-egy háromfős "mobildelegáció" is jelen lesz a szurkolói zónában a minisztérium részéről. Az eddigi tapasztalatok alapján háromfajta esetben kell segítséget nyújtani: az elveszett úti okmányok pótlásában, a bűnüldöző szervekkel való kapcsolattartásban, illetve a felmerülő egészségügyi ellátásban való közreműködésben.

Bordeaux-ban és Marseille-ben van tiszteletbeli magyar konzul, így ebben a két városban az ő irodájukban működik majd az ideiglenes iroda, míg Lyonban a Magyar Házban várják a szurkolókat.
Amennyiben a magyar válogatott kiharcolja a továbbjutást, akkor az egyenes kieséses szakaszban érintett további helyszíneken, Toulouse-ban, Nizzában, Lens-ban és Párizsban is a teljes mobil konzuli szolgálat áll majd készen a segítségnyújtásra.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) biztonsági szervezetén keresztül az MLSZ biztonsági szolgálata és a magyar rendőrség képviselői is ott lesznek a mérkőzéseken, és az érintett városokban.

A külügy arra kéri a Franciaországba utazó magyar szurkolókat, hogy regisztráljanak a magyar konzuli szolgálatnál - ezt a minisztérium honlapján keresztül tehetik meg -, hogy ha szükség lenne rá, akkor mindenkit el tudjanak érni.

Magyarország idén 44 év szünet után szerepel ismét Európa-bajnokságon. A válogatott sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) csap össze az F csoportban.

További információ az Atout France - Francia Idegenforgalmi Hivatal elérhetőségein:
info.hu@france.fr és www.france.fr

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play