350 éves a Canal du Midi csatorna

350 éves a Canal du Midi csatorna

A Canal du Midi vízi út a 2016-ban ünnepli, hogy 20 éve vették fel az UNESCO Világörökség Listájára, és hogy XIV. Lajos király 350 éve, 1666. október 7-én írta alá az építési engedélyt.

A Canal du Midi vízi út a 2016-ban ünnepli, hogy 20 éve vették fel az UNESCO Világörökség Listájára, és hogy XIV. Lajos király 350 éve, 1666. október 7-én írta alá az építési engedélyt.

A Conviencia fesztivál sem hagyhatja ki az évforduló megünneplését. A Canal des Deux Mers elnevezésű csatornán 1996 óra rendezik meg a fesztivált, ami az idén 20 éves. A 2016. évi fesztiválra szervezett program ezért igen sokrétű lesz. A fesztivál a csatornán mozog, és minden szakaszon más zenei programmal várja a látogatókat. Az egykori teherszállító uszályon megrendezett koncertek a világ minden tájáról érkező zenéket mutatnak be. A sokrétű programnak és a jó kedvű társaságnak köszönhetően a Canal du Midi csatorna és a csatorna által átszelt országrész jelentős kulturális esemény helyszínévé vált. A fesztivál teljesen ingyenes.

A Canal des Deux Mers kerékpárútjának elkészülése tovább emeli a jubileumi ünnepség fényét. A kerékpárút immáron teljesen összeköti az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel. Ez az 500 km hosszú „Voie Verte“ (zöld út) száz éves platánfák árnyékában húzódik Toulouse-tól nyugatra a Garonne mellékcsatorna mentén Bordeaux-ig és a Canal du Midi csatornától délnyugatra Sète-ig.

Amióta az UNESCO világörökség részévé vált, ez a vízi út egyre kedveltebb a kerékpározók és a folyónál nyaraló turisták körében. Az egyre nagyobb számú turista tette lehetővé, hogy felújítsák az épületeket, illetve kerékpárutakat, kikötőket, éttermeket, vendégszobákat és hajó-hoteleket alakítsanak ki, illetve a különböző rendezvények szervezését. Így a zöld övezet Európa egyik legszebb kerékpárútjává vált.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play