Mindenmentes sütikkel újult meg a nagymúltú Zsolnay cukrászda

2018. május 28.

Hetedhétország.hu

Mindenmentes sütikkel újult meg a nagymúltú Zsolnay cukrászda

Több hónapos felújítás után megnyílt Budapest egyik legszebb és süteményválasztékát tekintve legkülönlegesebb cukrászdája. Az egyedi Zsolnay-porcelánokon szervírozott desszertek ugyanis nemcsak laktózmentesek, de gabonalisztet és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak, ízük pedig sokkal finomabb, mint a hagyományos sütiké.

Az egyedi készítésű „mindenmentes” sütiket a budapesti Teréz körúton, a Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Kávéházában kóstolhatják meg a vendégek.

A szálloda felújítása során bejáratot nyitottak a Nagykörútról a Zsolnay Kávéházba, így már nemcsak a szálloda vendégei, hanem bárki megkóstolhatja Bechmann György vezető cukrászmester laktózmentes, illetve gabonalisztet és hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertjeit.

A kávéházban érdemes körülnézni is, a cukrászda érdekessége ugyanis az emblematikus Haranghy-kupolatető, amelyet a szálloda 1930-as években történő átépítéskor hoztak létre. Nevét Haranghy Jenőről, az Iparművészeti Főiskola tanáráról kapta. Ő tervezte meg az 1937-ben megnyitott kupolaterem nagyméretű, fémvázas üvegtetejét, amely a felénél kettényitható volt - így nyáron megnyithatták a tetőt a vendégek felett. A kupola közepén a négy őselem (Aqua, Terra, Aer, Ignis, azaz Víz, Föld, Levegő, Tűz) ábrázolása látható. Az üveg táncparkettet alulról is megvilágították, amivel az alatta levő garázs világítását is megoldották. A terem faliképeit is Haranghy készítette el. Nem csoda, hogy a szállodát elkezdték "Haranghy Múzeum"-nak becézni.

Az épület egyébként már 1913 óta szállodaként üzemel, akkor Britannia néven nyitotta meg kapuit, amely kora legmodernebb szállodájának számított. A cukrászda „mindenmentes sütijei” is a régi tradíciókon nyugszanak, az egykori Britanniában ugyanis a konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, s ez volt az első vendéglátóhely az országban, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.