Rangos elismerést kapott az egyik legszebb szigeten álló ókori görög műemlék

2022. július 3.

print Hetedhétország.hu

Rangos elismerést kapott az egyik legszebb szigeten álló ókori görög műemlék

Európai díjat kapott a görögországi Szikinoszon található ókori műemlék.

A görögországi Szikinosz szigetén található Episkopi műemlék, egy bizánci templommá átalakított római mauzóleum a 2022-es Európai Örökség Díj nyertesei közé került - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság és az Europa Nostra.

Az Episkopi műemléket a Kr. u. 3. században építették, majd később bizánci templommá alakították át, és folyamatosan használták.

Az ókori műemlék a középkorban és az újkorban is szinte érintetlenül megmaradt. Miután túlélt pusztító földrengéseket és beavatkozásokat a 20. században elhagyták.

A Kiklád-szigetek Régiségek Ephorátusa 2016-ban úgy döntött, hogy helyreállítja és újra közhasználatba adja.

2018-ban a restaurálási munkálatok során egy magasabb státuszú, "Neiko" nevű nő hermetikusan lezárt, ép sírját tárták fel.

"A nő által viselt ékszerek gazdagsága elárulja, hogy a szikinosi társadalom kiemelkedő személyisége volt" - írta a kulturális minisztérium a felfedezésről szóló közleményében.

A régészek "arany karpereceket, gyűrűket, egy nyakláncot, egy dombornyomott kamillával díszített csatot, valamint üveg- és fémvázákat, továbbá a halott viseletének darabjait" találták.

A restaurálási projekt során értékes római és bizánci kori feliratokat és freskókat is feltártak. Ez a magas színvonalú restaurálási munka kapott most elismerést a "Konzerválás és adaptív újrahasználat" kategóriában.

"Az építőanyagokat a lehető legnagyobb mértékben újra felhasználták, és új falazatot építettek be a helyben gyűjtött kövek felhasználásával" - mondta a díj zsűrije. "A római mauzóleum építészeti elemeinek kombinációja egy bizánci templomban olyan egyedi műemléket alkot, amely egyszerűen lenyűgöző."

Szikinosz (ókori Oinoe vagy Oenoe) Görögország egyik kisebb szigete, a szigetcsoport déli részén, Iosz és Folegandrosz között található. Lakossága 273 fő. A déli oldalon szelíd domborzatú, míg az északnyugati oldalon egy 280 méter magas meredek sziklafal található, amelynek tetején a város épült.

A szigeten talált régészeti leletek azt mutatják, hogy a sziget már az őskor óta lakott. Első lakói a mükénéi korban érkeztek a szigetre, amelyet később a jónok népesítettek be.

Az Európai Örökség-díjakat tizennyolc ország harminc nyertese kapta öt kategóriában, és a szeptember 26-án Prágában megrendezésre kerülő Európai Örökség-díjátadó ünnepségen adják át.

(Borítókép: Sikinos Monastery of Episkopi (c) wikipedia/Lunar sea n)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play