Erőművek Éjszakája: Idén 70 erőmű és fűtőmű látogatható

2023. október 11.

print MTI/Hetedhétország.hu

Erőművek Éjszakája: Idén 70 erőmű és fűtőmű látogatható

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.





Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat különleges programokkal az Erőművek éjszakája 2023. október 27-én - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az érdeklődők megismerhetik az erőművek, fűtőművek, hulladékfeldolgozók és a közműszolgáltatók tevékenységét, a villamosenergia, a távhő és az ivóvíz előállításának műszaki hátterét. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti erőforrásokkal tudatosan kell gazdálkodni.

Az atomerőműben a regisztrált látogatók kísérővel a látogatóközpont kiállítása mellett az üzemi területen egy előre meghatározott útvonalat járhatnak be; egyebek között a látogatófolyosókról betekinthetnek a blokkvezénylőbe, a reaktorcsarnokba, és rövid sétát tehetnek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül.

A közönséget - szintén regisztráció után - az Atomenergetikai Múzeum látványos fizika kísérletekkel fogadja, amelyek játékos formában ismertetnek meg a tudománnyal.

Tájékoztatásuk szerint az atomerőmű a kis és közepes aktivitású hulladékait fogadó bátaapáti létesítményben az érdeklődők beléphetnek az ellenőrzött zónába, a 340 millió éves gránit kőzetben kialakított tárolóba. A mélyben láthatják az első tárolókamrát, amely már megtelt hulladékcsomagokkal, illetve a második tárolókamrát, amely készen áll az új, kompakt hulladékcsomagokat fogadására - tették hozzá.

A Paksi Atomerőmű csaknem negyven éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát, az országban megtermelt villamos energia csaknem felét állítja elő, és a teljes magyar fogyasztás harmadát adja.

Idén is több ezer résztvevőt várnak az eseményre, amellyel egy időben a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatás napjának szakmai, közösségi és fenntarthatósági programjaival fogadja a látogatókat.

Az Erőművek éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezi meg a MEKH. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a programokra. A szerdán megnyílt jelentkezési felület a helyszínekkel együtt az esemény honlapján érhető el, a MEKH közösségi oldalán pedig programajánló videókat tettek közzé.

(Címlapfotó: Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve. MTI/Bruzák Noémi)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play