Esemény

Hang- és fényjáték lesz idén a hagyományos brüsszeli virágszőnyeg helyett

A koronavírus-járvány miatt idén hang- és fényjáték helyettesíti a hagyományos virágszőnyeget Brüsszel főterén, a Grand Place-on. A műsort a nagyobb közösségi internetes portálokon élőben közvetítik.

Lángolnak a hegyek

A nyári napforduló tiszteletére hatalmas tüzeket gyújtanak az Alpok hegycsúcsain és a magaslatokon.

Játék, szerelem, bolondság Velencében

A Canal Grande csatornáján rendezett hajós felvonulással vette kezdetét az idei velencei karnevál, amely Játék, szerelem, bolondság címmel több százezer látogatót vár február 25-ig.

A vírus miatt Bécs egész nyáron egy óriási fesztivál

Július 1. és szeptember 20. között, nyolcvan napon keresztül mind a huszonhárom bécsi kerületben pop-up rendezvényeket szerveznek. 

Karnevál idején kitör a narancsháború

A Torinó közeli, huszonnégyezer lakosú Ivreában a minden évben megrendezett narancsháború (Battaglia delle arance) az egyik legismertebb olaszországi karneváli eseménynek számít.

Látványosan kezdődik Fiumében február 1-jén az Európa Kulturális Fővárosa program

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot.

Látványos farsangi szokások Ausztriában

Ausztriában a téli ünnepkör utolsó része a farsang (Fasching), amikor bálok és vidám felvonulások váltják egymást. A farsangi mulatságok már évszázadok óta izgalmas látványosságnak számítanak.

„Alles Walzer!” Szilveszter

„Alles Walzer!” - az újév alkalmából egész Ausztria a vidám ünneplés és tánc színtere. A szilveszter éjszaka kötelező tánca Ausztria szerte az éjféli Kék Duna Keringő. Rengeteg program közül választhat, aki úgy dönt, hogy az óévet Bécsben búcsúztatja: több színpadon rendeznek különleges műsorokat, a Rathausplatzon rekordkísérletre készülnek, a Zene Házába pedig ingyenes lesz a belépés.

Farsangkor ismét felvonulnak a szlovén kurentek

Farsangkor ismét felvonulnak a szlovén kurentek a Dráva-menti települések utcáin: a kurentovanje (kurentelés) ugyanis az egyik legnépszerűbb farsangi fesztivál Szlovéniában, ami évente százezer látogatót vonz.

Idén a velencei karnevál még ingyenes

Az idei karnevál lesz az utolsó, amikor az egy napra érkező turisták ingyen juthatnak be a városközpontba.

Idén is megépítették rekorder vörsi betlehemet

A vörsi Szent Márton-templomban idén 71. alkalommal építették meg Közép-Európa legnagyobb templombelsőben épített betlehemét.

Idén is lucfenyő Vatikán karácsonyfája

Felkapcsolták a vatikáni Szent Péter téri karácsonyfa fényeit és felavatták a betlehemet is.

Adventi készülődés a burgenlandi Esterházy-birtokokon

A magyar határhoz közeli, burgenlandi Esteházy-birtokok feljthetetlen előkarácsonyi hangulatot varázsolnak. Karácsonyi vásárok válogatott kézműves portékákkal, kulináris finomságok, adventi koncertek gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

Különlegességek a 20 éves Mariazelli Adventen

A Mariazell-i advent 20. évfordulójára a város még ünnepibb díszbe öltözött. A levegőt mézeskalács illat járja át, amihez meghitt hangulat, a bazilika csodálatos látványa és a világon egyedülálló adventi naptár társul. 

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

A pozsonyiak közös karácsonyfáján elhelyezett díszkivilágítás bekapcsolásával megnyílt péntek kora este a pozsonyi karácsonyi vásár.

Erre számíthat a az idei karácsonyi vásárokon Bécsben

A hagyományos helyszínek mellett falusi karácsonnyal, jurtával és vegán karácsonyi vásárral is készül az adventi időszakra az osztrák főváros. A messze földön híres Christkindlmarkt karácsonyfáján november 16-án ragyognak fel az ünnepi fények.

Nemzeti ünnep Ausztriában

Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Ezen a napon a legtöbb múzeumba ingyenes vagy kedvezményes a belépés.

Advent Hallstattban

Az adventi időszak Hallstattban egy igazán különleges élmény. A karácsonyi vásárban idén ismét felállítják a híres életnagyságú jászolt a főtéren.

Nemsokára nyit Bécs leghíresebb karácsonyi vására

A leghíresebb és legnagyobb múltú, 600 évre visszanyúló hagyományokkal rendelkező karácsonyi rendezvény, a bécsi karácsonyi vásár csodálatos karácsonyi álomvilágot kínál gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Varázslatos stájer advent

Advent idején a stájer városok téli meseországgá változnak. A karácsonyi vásárokon házi készítésű, hagyományos falusi finomságokat és helybeli kézműves darabokat lehet vásárolni, miközben kórusok, fúvós zenekarok varázslatos légkört teremtenek.

Oktoberfest Bécsben

A dirndli és a bőrnadrág játsza a főszerepet szeptember végétől az osztrák fővárosban, ahol szeptember 26. és október 13. között rendezik meg a Wiener Wiesn-t. 

Rupertikirtag: hatalmas vursli Salzburgban

Idén, szeptember 20-24. között 40. alkalommal rendezik meg Salzburg belvárosában a hagyományos Szent Rupert-napi búcsút vurslival, sörrel, kolbásszal, tradicionális termékek piacával, népi muzsikával és tánccal.

Elektromos járművek parádéja Bécsben

A világ leghosszabb, elektromos járművekből álló konvojával szeretne bevonulni a Guiness Rekordok Könyvébe a bécsi E-Mobilitási Parádé. 2019. szeptember 7-én több mint nyolcszáz elektromos meghajtású jármű köröz majd a Ringen.

A Szemétfesztivál Bécsben igazi családi program

Újrahasznosított körhinta, teherautó-szimulátor és az Apollo kapszula pontos mása várja az érdeklődőket a bécsi Szemétfesztiválon, a Mistfesten. 

Imádják Bécsben a puhatestű ínyencségeket

Reneszánszát éli a csiga az osztrák fővárosban, amelynek már saját fesztiválja is van. A 2019. szeptember 29-ig tartó rendezvény során a legkülönbözőbb módokon elkészítve kóstolhatják meg az érdeklődők a puhatestű ínyencséget.

26 ezer gombóc illata lengi be a tiroli kisfalut

Szeptember 21-én rendezik meg a tiroli Gombócfesztivált a világ leghosszabb (595 m) gombócokkal teli asztalával.

Sárgabarack fesztivál Wachauban

Július közepén, az aratás derekán Spitz kisvárosa a Marille-t ünnepli. Idén a spitzi sárgabarackvásár, avagy hivatalos nevén a Wachauer Marillenkirtag július 19-21. között kerül megrendezésre.

A bécsi Duna-sziget Fesztivál idén a nőkre épít

Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiváljára 1500 előadóval, 13 színpaddal és 600 órányi programmal várják az érdeklődőket. A fesztivál programjában nagyobb szerepet kap a női nem.

Európa legnagyobb virágkiállítása Tullnban

A legfontosabb esemény a kertészek naptárában 2019-ben. 2019. augusztus 29-tól szeptember 2-ig tart a Tullni Nemzetközi Kertészeti Kiállítás Ausztriában, amelynek részeként megtekinthető Európa legnagyobb virágkiállítása.

Egy éjszaka a bécsi filharmonikusokkal

2019. június 20-án a Schönbrunni kastélypark párját ritkító szabadtéri koncertteremmé alakul át, ekkor tartják a Bécsi Filharmonikusok hagyományos nyáréjszakai koncertjüket.

Egész nyáron programkavalkád a megújuló Pozsonyban

Pozsony a nyári turistaszezonra megszépül, a műemlék épületek visszanyerik eredeti arculatukat, a közterek élhetőbbek lesznek és a bőséges programkínálatból mindenki kedvére válogathat.

Randevú élő könyvekkel Bécsben

Az osztrák főváros tavaszi fesztiválja, a Wiener Festwochen keretében élő könyvekkel beszélgethetnek azok, akik kicsit más irodalmi élményre vágynak, mint az olvasás.

A legkülönlegesebb osztrák finomságokat kóstolhatja meg Bécsben

Három napon át az osztrák tartományok legfinomabb specialitásaiban tobzódhat, aki 2019. május 10-12. között ellátogat Bécsbe, a Genuss-Festivalra.

Milka Csokoládé Ünnep Bludenzben

A bludenzi csoki fesztivál Európa legnagyobb családi eseménye. Csokiimádóknak kihagyhatatlan program!

Impozáns látvány a szürkemarhahajtás a Hortobágyon

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Bécsben 5 helyen nyílt húsvéti vásár

Több húsvéti vásárral és szezonális rendezvénnyel is várja az osztrák főváros a tavaszi hangulatra vágyókat. Hímes tojás hegyek, regionális finomságok és húsvéti csecsebecsék minden mennyiségben.

Vízidisznókölykök és Földi malackodás a fővárosi állatkertben

A tavaszi szezonban a budapesti állatkertben számos állatkölyökkel várják a látogatókat, köztük a vízidisznóknak is utóduk született. A Földi malackodás elnevezésű programon a gondozók a földimalacokat különféle érdekességekre tanítják meg a közönség előtt.

Bicikliseké lesz a tér március végén Bécsben

Március 30-31-én tartják az Argus Bike Festivalt, Ausztria legnagyobb kerékpáros összejövetelét. A legújabb biciklis trendek, kerékpármodellek, kiegészítők, lélegzetelállító bemutatók és a város legjobb street foodja várja az érdeklődőket.

Húsvéti tűzijáték Firenzében

Húsvét vasárnap Firenzében rendezik meg a hagyományos Scoppio del Carro, húsvéti tűzijátékot.

A március 15-én kezdődik, majd húsvéti vásárral folytatódik a szezon Fraknóban és Kismartonban

A március 15-én magyar vezetésekkel kezdődik, majd húsvéti vásárral folytatódik a szezon Fraknó várában és kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban.

Szilveszterkor Bécs egyetlen nagy házibulivá változik át

A Szilveszteri Ösvényen mindenki megtalálja a számára legjobb partit: ahogy minden évben, idén is lesz osztrák pop, soul, jazz, funk és elektro, de aki keringővel köszöntené az új évet, az is jó helyen jár Bécsben.

Budapesten idén is elindult az adventi fényvillamos

Elindult az adventi fényvillamos, egy fehér és kék fényű led izzókkal feldíszített járat a 2-es villamos vonalán Budapesten.

5G hálózaton netezhetnek a bécsi Christkindlmarkt látogatói

A Christkindlmarktnak is helyet adó Rathausplatzon tesztelik az új 5G technológiát Bécsben. A hálózatra bárki rácsatlakozhat, akinek LTE-s telefonja van. Az új technológia előnye, hogy a nagy számú felhasználó ellenére azok gyorsabban tudnak csatlakozni az internetre és stabilabb lesz a hálózat.

A diósgyőri vár az ország legnagyobb adventi koszorúja

Az ország "legnagyobb adventi koszorúja" lett a diósgyőri vár, amelynek a hetek múlásával mind a négy bástyáját mevilágítják - egy-egy gyertyát szimbolizálva.

Karácsonyi fények ragyognak egyre több spanyol városban

Madrid ragyogását világhírű divattervezők, designerek, építészek által tervezett fényfüzérek biztosítják. Barcelonában 100 kilométernyi útszakaszt díszítenek egyebek mellett világító csillag, jégvirág és madár motívumok.     

arrow_upward