» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egyedülálló a világon, Les-Baux-de-Provence régi kőfejtőjében a falakra óriási méretben különböző témájú kiállítások képeit vetítik ki.


Évszázadokon át hatalmas fehér mészkőtömböket bányásztak ki egy közeli hegyből, hogy felépítsék a várost és annak tornyosuló kastélyát. De 1935-re a mészkőbányát be kellett zárni, és egy hatalmas, kísérteties kamrát hagytak maguk után. Évtizedekig ott állt, hideg és néma, várva arra, hogy valaki visszaadja a dicsőségét.

Ez a valaki Albert Plécy volt, egy fotós és filmrendező, aki 1975-ben érkezett a "totális kép" ötletével. Néhány óriás kivetítőt állított fel, amelyek színnel árasztották el a barlangot, és zenével összehangolt képeket vetítettek. A barlangban tartózkodó nézők számára ez egyfajta totális elmerülést jelentett, amit ő Cathedral d'Images-nek, azaz a képek katedrálisának nevezett el.

E szerény kezdetektől kezdve a program lassan egyre kifinomultabbá vált, és ma már több száz csúcstechnológiájú vetítőgépet és összetett számítógépes vezérlést használnak. A Carrières de Lumières Provence egyik vezető turisztikai látványosságává vált.

A fantasztikusan látványos kiállítások szezononként változnak.

Minden évben új program van, mindegyik programot más-más művésznek szentelik. Picasso, Klimt, Chagall és Renoir is szerepelt már a közelmúltban, Van Gogh pedig azért is különleges kedvenc, mert számos remekművét a közeli provence-i városokban és vidéken festette.

A Carrières olyan sikeres volt, hogy újabb városokba terjeszkednek. 2018-ban megnyílt az Atelier des Lumières (Fényműhely) egy elhagyatott párizsi öntödében. Az Atelier azonnal nagy sikert aratott, és a jegyek olyan nehezen kaphatók, hogy a nézőknek jó előre kellett foglalniuk, hogy biztosan bejussanak. Évente már több mint egymillió látogatót vonz.

A legújabb helyszín a Bordeaux melletti Bassins de Lumières (A fény medencéi), egy volt tengeralattjáró-bázis belsejében. Ez a világ legnagyobb digitális művészeti központja, többszöröse a Carrières-nek vagy az Atelier-nek, és várhatóan nagyon népszerű lesz. Elődeihez hasonlóan a képeket a falakra vetítik, de - egyedülálló módon - a korábban tengeralattjáróknak helyet adó négy hatalmas medence vizében is tükröződnek. A látogatók a víz feletti közlekedőfolyosókon és a hatalmas medencék rakpartjain sétálva élvezhetik az élményt.

Franciaországon kívül található a tavaly Dél-Koreában megnyitott Bunker de Lumières (Fénybunker). Az Atelier des Lumières-hez hasonló környezetben található, és már most sok látogatót vonz.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Les-Baux-de-Provence
Cím:Route de Val d'Enfer
GPS: 43° 44′ 33.70146″, 4° 47′ 41.01666″
Honlap: http://carrieres-lumieres.com/fr/home

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward