Egyiptomi múzeum nyílik Rómában

2010. október 5.

print

Egyiptomi múzeum nyílik Rómában

Egyedülálló műkincsek lesznek láthatók október elejétől a Villa Borghesében. Az egyiptomi múzeum gyűjteményét kairói régészek állították össze.

Az új múzeumot Rómában Hoszni Mubarak egyiptomi elnök avatta fel, a kiállítást október elején nyitják meg a nagyközönség előtt.

A Villa Borghese parkjában nyílik majd a múzeum, az 1924 óta ott működő egyiptomi akadémia épülete fogadja be a gyűjteményt. Százhúsz tárgy kíséri végig a Nílus országának történetét az egyiptomi őskortól, a fáraók dinasztiáin át egészen az iszlám hódításig és a kopt kultúráig. A két év munkával létrehozott római egyiptomi múzeum nyolc millió eurós befektetéssel valósult meg, az egyiptomi állam olasz vállalkozókkal közösen finanszírozta a beruházást.

Ez az első olyan külföldi kiállítóhely, amelyet közvetlenül a kairói nemzeti régészeti múzeum irányít. Az új intézmény konkurenciát jelent majd a Vatikáni Múzeum egyiptomi gyűjteménye és a torinói egyiptomi múzeum számára is.

Az új múzeumba érkezett Khephrén fáraó szobra a VIII. dinasztia korából, egy Tutanhamon kincséből származó, szarkofág alakú dobozka, Ehnaton fáraó óriás méretű szobrának feje, papirusztöredék a Halottak könyvéből és természetesen a római egyiptomi múzeumból sem hiányzik az igazi szarkofág, benne a múmiával. A torinói egyiptomi múzeum mintájára a termek falait a rómaiban is fekete színűre festették, igazi egyiptomi hangulatot teremtő megvilágítással.

Az egyiptomi akadémia azt reméli, hogy a múzeum megnyitásával még többen érdeklődnek majd az észak-afrikai ország története és kultúrája iránt. Az ókori régészeti kincsek mellett az akadémia tízezer kötetes könyvtárával várja a látogatókat, valamint modern és kortárs egyiptomi művészek alkotásaival. Ezek között látható a nemcsak államfőként, hanem festőként is ismert Mubarak egyik alkotása.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play