Salzburgi adventi éneklés

2010. november 23.

print

Salzburgi adventi éneklés

A salzburgi közös adventi éneklés meghitt, felejthetetlen esemény, a karácsonyi készülődés elmulaszthatatlan kelléke. A világraszóló rendezvényre évente 36.000 bel- és külföldi látogató érkezik Salzburgba advent idején.





A Großes Festspielhaus (Nagy Fesztiválpalota) színpadán és a kulisszák mögött kereken 200 közreműködő fáradozik évről-évre azon, hogy a salzburgi közös adventi éneklés méltó legyen híréhez: meghitt, felejthetetlen esemény, a karácsonyi készülődés elmulaszthatatlan kelléke. A világraszóló rendezvényre évente 36.000 bel- és külföldi látogató érkezik Salzburgba advent idején.



A salzburgi adventi éneklés története
Egy Tobi Reiser nevű muzsikus, énekes, lokálpatrióta hívta először közös adventi éneklésre és zenélésre 1946 decemberében barátait és ismerőseit. Körülbelül negyvenen jöttek össze a fűtetlen termekben, hogy együtt hallgassák a dalokat és a bölcsességeket.
Aztán a hallgatóság köre gyorsan bővült. Az első hivatalos rendezvényt a Residenz Császári Termében 1950-ben tartották, majd az adventi éneklés 1952-ben átköltözött az egyetem aulájába. A publikumot a híres salzburgi költő, Karl Heinrich Waggerl is éveken át szórakoztatta vidám, hangulatos felolvasásaival.
A salzburgi és bajor zenészek, énekesek, színészek részvételével zajló, páratlan rendezvény egyre nagyobb közönséget vonzott a városba. 1960-ban új helyszínt kellett keresni, ez a Großes Festspielhaus (Nagy Fesztiválpalota) lett. A salzburgi adventi éneklés legkésőbb ettől az évtől már valóban nemzetközi jelentőségű eseménynek számít.

A változás ideje
A 70-es évek közepén, a két alapító-résztvevő, id. Tobi Reiser és Karl Heinrich Waggerl halálával új korszak kezdődött, ifj. Tobias Reiser vezetésével. Ő óvatosan haladt a fejlesztés útján, hidat próbált verni a tradíciók és a kor szellemének kívánalmai között. Ekkor alakult ki a salzburgi adventi éneklés új formája klasszikus-modern színpadképekkel, hatásos fényjátékokkal, újonnan feldolgozott népzenei kompozíciókkal és jól átgondolt szövegekkel.

Az adventi éneklés napjainkban
Ifj. Tobias Reiser 1999-ben bekövetkezett hirtelen halála után vette kezdetét a harmadik korszak. A rendező Salzburger Heimatwerk vezetői, a rendezvény régi ismerői-közreműködői, Hans Köhl és Stefan Sperr vették át az irányítást. A salzburgi adventi éneklés 2006-ban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, s ma már számtalan további adventi énekes rendezvény is követi a példáját az Alpok egész területén.

2010.11.26. - 12.12.
Salzburg, Residenzplatz
http://www.salzburgeradventsingen.at/





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play