Salzburgi adventi éneklés

2010. november 23.

print

Salzburgi adventi éneklés

A salzburgi közös adventi éneklés meghitt, felejthetetlen esemény, a karácsonyi készülődés elmulaszthatatlan kelléke. A világraszóló rendezvényre évente 36.000 bel- és külföldi látogató érkezik Salzburgba advent idején.

A Großes Festspielhaus (Nagy Fesztiválpalota) színpadán és a kulisszák mögött kereken 200 közreműködő fáradozik évről-évre azon, hogy a salzburgi közös adventi éneklés méltó legyen híréhez: meghitt, felejthetetlen esemény, a karácsonyi készülődés elmulaszthatatlan kelléke. A világraszóló rendezvényre évente 36.000 bel- és külföldi látogató érkezik Salzburgba advent idején.A salzburgi adventi éneklés története
Egy Tobi Reiser nevű muzsikus, énekes, lokálpatrióta hívta először közös adventi éneklésre és zenélésre 1946 decemberében barátait és ismerőseit. Körülbelül negyvenen jöttek össze a fűtetlen termekben, hogy együtt hallgassák a dalokat és a bölcsességeket.
Aztán a hallgatóság köre gyorsan bővült. Az első hivatalos rendezvényt a Residenz Császári Termében 1950-ben tartották, majd az adventi éneklés 1952-ben átköltözött az egyetem aulájába. A publikumot a híres salzburgi költő, Karl Heinrich Waggerl is éveken át szórakoztatta vidám, hangulatos felolvasásaival.
A salzburgi és bajor zenészek, énekesek, színészek részvételével zajló, páratlan rendezvény egyre nagyobb közönséget vonzott a városba. 1960-ban új helyszínt kellett keresni, ez a Großes Festspielhaus (Nagy Fesztiválpalota) lett. A salzburgi adventi éneklés legkésőbb ettől az évtől már valóban nemzetközi jelentőségű eseménynek számít.

A változás ideje
A 70-es évek közepén, a két alapító-résztvevő, id. Tobi Reiser és Karl Heinrich Waggerl halálával új korszak kezdődött, ifj. Tobias Reiser vezetésével. Ő óvatosan haladt a fejlesztés útján, hidat próbált verni a tradíciók és a kor szellemének kívánalmai között. Ekkor alakult ki a salzburgi adventi éneklés új formája klasszikus-modern színpadképekkel, hatásos fényjátékokkal, újonnan feldolgozott népzenei kompozíciókkal és jól átgondolt szövegekkel.

Az adventi éneklés napjainkban
Ifj. Tobias Reiser 1999-ben bekövetkezett hirtelen halála után vette kezdetét a harmadik korszak. A rendező Salzburger Heimatwerk vezetői, a rendezvény régi ismerői-közreműködői, Hans Köhl és Stefan Sperr vették át az irányítást. A salzburgi adventi éneklés 2006-ban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, s ma már számtalan további adventi énekes rendezvény is követi a példáját az Alpok egész területén.

2010.11.26. - 12.12.
Salzburg, Residenzplatz
http://www.salzburgeradventsingen.at/

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play