Tavaszi-nyári kiállítási szezon Bécsben

2011. május 2.

print

Tavaszi-nyári kiállítási szezon Bécsben

Tavaszi-nyári kiállítási szezon Bécsben

Hofmobiliendepot
Marcel Breuer – Design és Építészet

Breuer Marcellnek, a Bauhaus modern művészeti irányzat egyik világhírű mesterének a munkásságáról emlékezik meg a bécsi bútormúzeum tavaszi kiállítása.
Breuer, a XX. századi formatervezés és építészet egyik nagy hatású alakja Európában elsősorban bútortervezőként, a csővázas bútorok feltalálójaként, míg az Egyesült Államokban építészként ismert. A kiállítás most mindkét oldaláról bemutatja Breuer Marcel életművét. A tárlat a tervező halálának 30. évfordulója alkalmából jött létre, a kiállítási tárgyakat, maketteket a németországi Vitra Designmúzeum kölcsönözte.
2011. március 16.-július 3.

Musem für Völkerkunde
A kínai kulturális forradalom használati tárgyai/Die Kultur der Kulturrevolition.

A vörösgárdistákkal díszített vekkerórától a Mao Ce-tung-idézetekkel hímzett párnahuzatig: a kínai kulturális forradalom hétköznapjaiba nyújt betekintést a bécsi Néprajzi Múzeum új időszaki kiállítása.
A kulturális forradalom Kínájában a politikai propaganda eszközei nemcsak a plakátok és a hirdetmények voltak, de a legkülönfélébb használati tárgyak is. A "nagy kormányostól", Maótól származó idézetek láthatók például kézzel hímzett párnahuzatokon, porcelánedényeken, lemezjátszókon, de fésülködőasztalok tükrein is. A gyerekek ideológiai nevelését könyvek, képregények, játékok biztosították. Ilyen volt például az "imperialisták elleni harcot" a vietnami háború környezetébe helyező társasjáték.
A gyűjtemény egyik kiemelt darabja egy olyan ébresztőóra, amely jól érzékelteti a politika és a tárgyak kapcsolatát. A vekker számlapján a Mao felhívására alakult Vörös Gárda tagjainak képét festették, s az egyik alak negyedóránként meglengeti Mao írásainak gyűjteményét, a Vörös Könyvet. A fanatizált diákokból álló gárda az egyik főszereplője volt a "forradalom ellenségei" üldözésének, a kommunizmus előtti Kína kulturális kincsei elpusztításának.
Miután terrorcselekményeik, a sok nagyvárosban kialakult anarchiaközeli állapotok végül a gárda feloszlatásához vezettek, Mao utasítására az órát is kivonták a forgalomból. Az 1990-es években azonban a típus ismét megjelent a kereskedelemben, de ezúttal már a "Mao-nosztalgiát" kihasználó élelmes kereskedők látták el a szuvenír-árusokat utánzatokkal és hamisítványokkal.
A kiállítás végül bemutatja azt is, hogyan jelenik meg Mao korának tárgyi kultúrája a turistáknak szánt modern emléktárgyakban és hogyan a maoizmushoz ironikusan viszonyuló modern tervezésben.
2011. február 18.-szeptember 19.

Belvedere
Egon Schiele: Önarcképek és portrék

A Belvedere februártól júniusig Ausztria egyik legjelentősebb művészét mutatja be: Egon Schielet. A kiállítás középpontjában Schiele önarcképei és portréi állnak. Az Alsó Belvederében és az Orangerie-ben február 17-től látható az „Egon Schiele - önarcképek és portrék" című kiállítás. Schiele művészetének középpontjában az ember és mentális állapotának bemutatása állt. Kereken 100 önarcképpel és portréval dokumentálja a kiállítás Schiele művészi fejlődését és rendkívüli teljesítményét, mint portréfestő. Egyes művei most láthatók először Ausztriában.
Alsó Belvedere, Orangerie
2011. február 17. - június 13.

DYNAMIK! Kubismus / Futurismus / KINETISMUS

Ugyancsak februártól tekinthető meg a Belvedere-ben az a kiállítás, amely az 1920-as évek bécsi avantgárd irányzatára, a kinetizmusra irányítja rá a figyelmet. A művészettörténet kevésbé ismert áramlatai közé tartozó mozgalmat a kubizmus és a futurizmus olyan ismert képviselőinek alkotásaival együtt mutatja be a Belvedere, mint Frantisek Kupka vagy Fernand Léger.
Alsó Belvedere
2011. február 10.-június 29.

Hans Makart-Az érzékek festője
2011. június 17-től látható Hans Makart életművét bemutató tárlat az Alsó-Belvederében.
2011. június 17–október 2.

Liechtenstein Museum

Brueghel, Rubens, Jordaens. Európai festők mesterművei a Hohenbachau Gyűjteményből./Brueghel, Rubens, Jordaens. „Meisterwerke europäischer Malerei aus der Hohenbachau Collection.
2011. május 26.- szeptember 20.

Leopold Museum
Egy korszak fénye. Szecessziós ékszerek Európából.
Februártól júniusig a Leopold Múzeumban látható az eddigi legnagyobb, Ausztriában bemutatott szecessziós ékszer témájú kiállítás. Egész Európából érkeztek mesterművek a kiállításra. Az ékszerek nagy része (többek között brossok, övcsatok, függők) a hollandiai udvari ékszerész, Karel A. Citroen (* 1922) tulajdonából származnak. 1959-ig az amszterdami ékszerész Európa-szerte több száz tárgyat gyűjtött össze. Ezek között látható jelentős párizsi ékszerészek, mint pl. René Lalique (1860-1945) munkái is. Értékes ékszereket tervezett olyan híres vállalatoknak is, mint a Cartier, és inspirálta a bécsi ékszerkészítést a 19. és 20. század fordulóján.
Bécsben 1903-ban alakult meg a Wiener Werkstätte. Tervezői, mindenekelőtt Koloman Moser (1868-1918) és Josef Hoffmann (1870-1956) azon a véleményen voltak, hogy az ékszernek nem viselője gazdagságát, hanem egyéniségét kell kiemelnie. Természetesen a kiállításon a Wiener Werkstätte számos műve megtekinthető.
Emellett a látogatók gyönyörködhetnek holland ékszerekben, a belga szecesszió darabjaiban, Nagy Britanniában készült műremekekben és a legendás orosz aranyműves, Carl Peter Fabergé (1846-1920) alkotásaiban.
2011. február 25.-június 20.

Technisches Museum
Macht Musik!

2011. június 26-ig még látogatható Bécsben, a Technisches Museumban a „Macht Musik” című kiállítás. A kiállítás a zene legkülönbözőbb formáival foglalkozik. 200 tárgy és számos hanganyag segítségével ad ízelítőt az idő, a ritmus, a tánc, a zenei produkció, a rock, a percussion és az elektronikus zene világából. A kiállítás egyik területe a mai sztárokkal foglakozik, például Robbie Williams vagy Mick Jagger zenei világával. A koncertteremben önmagukat megszólaltató zeneszerszámok és a Műszaki Múzeum elektronikus hangszerei láthatók. A zenei műhelyben a látogatók sok minden kipróbálhatnak - zenélést és hangszereket a kezdetektől a csúcs modern zenei eszközökig, felléphetnek az Operaház színpadán, a táncteremben pedig akár balettozhatnak is.
Belépő: 8,50 euró, 19 éves kor alatt ingyenes.
2010. szeptember 29.- 2011. június 26.

Wien Museum
A Szent István dóm építése/Der Dombau von St. Stephan - Die Originalpläne aus dem Mittelalter

Az európai építészet feljegyzéseinek egyike sem ér a közelébe a középkorból hátra maradt pergameneknek és papíroknak, amelyek Szent Istvántól maradtak fenn és a bécsi Szent István dóm építésének terveit tartalmazzák.
2011. március 11.-augusztus 21.
Wien Museum Karlsplatz (1040 Wien, Karlsplatz )

Makart- Egy művész irányítja a várost./Makart - Ein Künstler regiert die Stadt.
2011. június 9.- október 16.
Wien Museum Künstlerhaus (1010 Wien, Karlsplatz 5)

Fertő-tó- A bécsiek tengere./Neusiedlersee - Das Meer der Wiener.
2011. július14.-október 23.
Wien Museum Karlsplatz (1040 Wien, Karlsplatz )

Albertina

2011-ben az Albertina első nagy kiállításait a pop-art két prominens képviselőjének szentelik: Roy Lichtensteinnek és Mel Ramosnak.

A bevezetést a "Roy Lichtenstein. Black & White" című kiállítás jelenti, amely 2011. január 28-án nyílt meg.

A kiállítás Lichtenstein 1960-as évekbeli művészi irányváltásával foglalkozik: Az 1997-ben elhunyt amerikai művész 1961-ben a fekete-fehér rajzok felé fordult. A reklám- és médiaillusztrációktól és a képregényektől inspirálva Lichtenstein 1968-ig mintegy 70 hatásos, fekete-fehér rajzot készített. Emellett számos fekete-fehér festmény is született, amelyek most először kerülnek bemutatásra a rajzokkal együtt egy átfogó kiállításon.
2011. február 18-án nyílt meg a "Mel Ramos. 50 év pop-art" című kiállítás. Az eddigi legnagyobb európai retrospektív kiállításra az adta az alkalmat, hogy a kaliforniai művész 2010-ben ünnepelte 75. születésnapját. A termekben minden alkotói korszakát bemutatják: korai festményeit, képregényhősök és csodanők ábrázolásait a 60-as évekből, valamint reklám címlaplányait, amelyekkel világhírű lett. A márkahirdetéseken szereplő olajfestésű persziflázsokon a címlaplányok ledéren simulnak túldimenzionált kólásüvegekhez vagy cigarettásdobozokhoz. De láthatók aktuális művei, sőt szobrai is.
Roy Lichtenstein. Black & White
2011. január 28. - május 15.
Mel Ramos. 50 év pop-art
2011. február 18.-május 29.

Der blaue Reiter (A kék lovas). Kandinsky, Marc, Klee, Macke, Kubin .

Az Albertina 2011 februárja és májusa között bemutatja a müncheni Lenbachhaus "A Kék Lovas grafikái és akvarelljei" című kiállítását. A "Kék Lovas“ művészek különálló csoportja volt, melynek nevét a Wassily Kandinsky és Franz Marc által először 1912-ben kiadott évkönyv kölcsönözte. A kiállításon a következő művészek képviseltetik magukat alkotásaikkal: August Macke, Franz Marc, Marianne von Werefkin, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Robert Delaunay, Heinrich Campendonk, Gabriele Münter, Paul Klee és Alfred Kubin.
2011. február 4. és május 15.

Max Weiler

A művész, Max Weiler (1910-2001) nem csupán nagy festő volt, hanem jelentős grafikus is. Alkotói tevékenysége során mintegy 4.000 grafikai mű keletkezett, melyben szinte minden forma és technika megjelenik, és amely egyenértékű a festői alkotásokkal.
A kiállítás célja, hogy betekintést nyújtson Max Weiler teljes grafikai életművébe, bemutassa az alkotásokat a fejlődésükben és sokszínűségükben, és hogy ezen túlmenően a jelentőségüknek megfelelően pozícionálja a műveket. A grafikák saját világot jelentenek párhuzamosan a festményekkel, de azokkal kölcsönhatásban is állnak.
2011. június 1. és augusztus 28.

Kunshistorisches Museum
al-Fann. Az iszlám világ művészete. Al-Sabah Collection, Kuvait.

A világ egyik legjelentősebb iszlám művészetet bemutató gyűjteményéből 350 műalkotás (fegyverek, ékszerek, textilek, szőnyegek stb.) érkezett Bécsbe. A kiállításon bemutatott tárgyak a 8-18. századi iszlám művészetet reprezentálják.
2011. március 22.-június 19.

Dürer-Cranach-Holbein. Az ember felfedezése. A német portréművészet 1500 körül.
2011.május 31.-szeptember 4.


Istenek, emberek és a görögög pénze/Götter, Menschen und das Geld der Griechen
2011. június 21.-október 16.


Mozarthaus
2011. május 1-ig látható még a Mozart és a nők c. kiállítás.
2011. május 12-től látogatható a múzeum új időszaki kiállítása: „A rendetlenség hagyománya. Mozart operák Gustav Mahler korában.” (Tradition ist Schlamperei”. Mozarts Opern in der Ära Gustav Mahler.)
2011. május 12.-2012. január 8.


Kunsthalle Wien
Le Surréalisme, c’est moi! Hommage an Salvador Dali
2011. június 22.-október 23.


KunstHausWien
2011. április 16-án húszéves a KunstHausWien és az épületben működő Hundertwasser Múzeum.
A jubileumi évben július 7-től Hundertwasser világa címmel a KunstHausban időszaki kiállítás mutatja be a 2000-ben elhunyt művésznek az ökológiai szempontú építészetben betöltött úttörő szerepét. Továbbra is látható emellett az az állandó kiállítás, amely a Hundertwasser-életmű - festmények, grafikák, épülettervek és makettek - átfogó bemutatására vállalkozik. Az Osztrák Posta bélyeget bocsátott ki az évfordulóra és ideiglenes postahivatalt nyitott az épületben, ahol a gyűjtők megvásárolhatják és lepecsételtethetik a bélyegkülönlegességet.

A KunstHaus megalapítása óta tudatosan vállalkozik olyan 20. századi művészek bemutatására is, akik megosztják közvéleményt. Ezt a hagyományt követve idén H. R. Giger műveit mutatja be. A svájci grafikus bizarr fantáziaalakjai közül a legismertebb A nyolcadik utas: a Halál című tudományos-fantasztikus film földönkívüli lénye. A tárlat júniusig látható.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play