A római vécék információs központok is

2012. január 24.

print MTI

A római vécék információs központok is

Évente közel harmincmillió turista érkezik Rómába, akik számára mindeddig nem volt elegendő illemhely, ezért a városi önkormányzat információs központként is szolgáló mellékhelyiségekkel és angolul is beszélő személyzettel segít az égető helyzeten.

A most induló közegészségügyi projekt a Vespasianus nevet kapta Titus Flavius Vespasianus (9-79) ókori császárra emlékezve, aki az ókorban adót vetett ki az illemhelyekre. Azóta Rómában Vespasianusnak hívják az utcai vécét. A most indított nyilvánosvécé-építés egymillió eurós beruházást jelent. A város leglátogatottabb pontjain állítják fel a nyolcszögű, üveg- és fémfallal körülvett állóvécéket, amelyek napi tíz órán át tartanak majd nyitva. A vécét üzemeltető személy lesz a felelős az illemhely rendeltetésszerű működéséért és tisztaságáért.

Az önkormányzat már árat is szabott: a turistáknak a vécéhasználatért fejenként egy eurót kell fizetni. "High-tech vécé lesz" - írták a hírügynökségek arra utalva, hogy az illemhelyek az alapszolgáltatáson túl információs pontként is működnek. Mindegyikben automatákat állítanak fel, melyeknél kedvezményes tömegközlekedést és múzeumbelépést kínáló Roma Pass nevű turistakártya vásárolható, más idegenforgalmi szolgáltatással és ajándéktárgyakkal egyetemben. A Roma Pass-tulajdonosok ingyen használhatják a vécét. Ezenkívül az illemhelyet üzemeltető személyek kiválasztásakor feltételnek számít majd, hogy a angolul is beszéljenek, hasonlóan elődeikhez, akik az ókori Rómában a latin mellett ógörögül is tudtak.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play