Pontgyűjtő akció Bécsben a Klimt-év alkalmából

2012. május 21.

print

Pontgyűjtő akció Bécsben a Klimt-év alkalmából

Gustav Klimt születésének 150. évfordulója alkalmából tíz bécsi múzeum pontgyűjtő akcióval várja a látogatókat. A Klimt-Pass nemcsak kedvezményre jogosít, de albumokat, vagy utazást is lehet vele nyerni.

A bécsi szecesszió talán legismertebb festőjének, Gustav Klimt születésének évfordulója alkalmából az osztrák főváros tíz nagy múzeuma mutatja be életének és munkásságának különböző fejezeteit. Az általuk kiadott Klimt-Pass a kiállítások megtekintésekor egy euró kedvezményre jogosít, ráadásul a lelkes múzeumlátogatók értékes ajándékokat is nyerhetnek vele.

Aki mind a tíz helyszínen begyűjti a pecséteket, ajándékot kap, melyet bármelyik múzeumban átvehet. Az ötödik pecsét megszerzése után pedig a látogatók még egy nyereményjátékban is részt vehetnek, melynek első három díja egy-egy hétvége a művész kedvelt üdülőhelyén, az Atterseenél. A nyeremények hajókirándulást és az évforduló alkalmából újonnan megnyíló Klimt-látogatóközpont megtekintését is tartalmazzák. További hét szerencsés pedig a tíz jubileumi tárlat anyagából összeállított Klimt-albumcsomagot kap majd.

Az ingyenes Klimt-Pass mind a tíz múzeumban kapható, a pontgyűjtés befejeztével pedig bármelyik helyszínen leadható.

A résztvevő múzeumok listája:

Kunsthistorisches Museum
A Kunsthistorisches Museum kiállítása a művész 1886 és 1897 közötti alkotói korszakára helyezi a hangsúlyt. Az épület lépcsőházában található Klimt-freskókat 2012. február 14-től május 6-ig egy a jubileum alkalmából felállított hídról, tizenkét méteres magasságban, közvetlen közelről csodálhatja meg a közönség.

Leopold Museum
2012. február 24-től június 11-ig látogatható a Leopold Museum „Klimt személyesen“ című tárlata, mely bepillantást nyújt a művész rekonstruált műtermébe, illetve levelezései és fennmaradt fényképei által a magánéletébe is.

Albertina
Az Albertina jubileumi kiállítása Gustav Klimt grafikai munkásságát mutatja be 2012. március 13. és június 17. között. A 170 darabból álló saját gyűjtemény csaknem teljes egészében látható lesz.

Secession
A Secession a Beethoven-fríz megtekintésére invitál, mely kétségtelenül Klimt fő művei közé tartozik. A monumentális alkotást Gerwald Rockenschaub osztrák művész 3-5 méter magas minimalista platformjának köszönhetően 2012 március 23. és november 4. között szemmagasságban vehetik szemügyre a látogatók. A Klimt-mű új perspektívába helyezésének érdekében az érdeklődők figyelmét pódiumok, padok, függönyök és válaszfalak terelik az észlelés-érzékelés különböző formáinak irányába.

Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst – MAK
A múzeum a Klimt által Alphonse Stoclet bankár brüsszeli luxusvillájába, a Palais Stocletbe megálmodott mozaikfreskók bemutatásával köszönti az évfordulót. A kézzel írott feljegyzések és eredeti tervrajzok 2012. március 21. és július 15. között láthatóak a MAK-ban.

Österreichisches Theatermuseum
Az Österreichisches Theatermuseum 2012. május 10-én nyíló tárlata a Klimt művészetével kapcsolatos heves vitákra, illetve fő pártfogója, az író valamint színház- és irodalomkritikus Hermann Bahr munkásságára helyezi a hangsúlyt a „Nuda Veritas“ című festmény kapcsán.

Museum für Volkskunde
A Néprajzi Múzeumban (Museum für Volkskunde) 2012. május 24-től Emilie Flöge divattervezőnő textilminta-gyűjteményét nézhetik meg az érdeklődők. Klimt élettársának és múzsájának bécsi divatszalonja nemcsak az aktuális trendek tekintetében volt meghatározó, de annak főként dél-európai motívumai számos szecessziós művész alkotásába is beépültek.

Wien Museum
A Wien Museum rendelkezik a legnagyobb Klimt-rajzgyűjteménnyel, melyet a jubileum alkalmából első alkalommal tár teljes egészében a látogatók elé. 2012. május 16. és szeptember 16. között közel 400 rajza, illetve plakátok, nyomatok és olyan remekművek mint a „Pallas Athéné“, valamint Emilie Flöge portréja bepillantást engednek Klimt művészi fejlődésébe és munkamódszereibe.

Künstlerhaus
A Künstlerhaus 2012. július 6-tól szeptember 2-ig látható időszaki kiállítása Klimt 1891 és 1897 között egyesületi tagként végzett munkásságát, illetve a szecessziós mozgalomban betöltött vezető szerepét dokumentálja.

Belvedere
Az Unteres Belvedere-ben 2012. március 4-ig látható a „Gustav Klimt/Josef Hoffmann. A modernizmus úttörői” című kiállítás, mely a festő és az építész gyümölcsöző együttműködését mutatja be. Ezt követően pedig a „Mesterművek fókuszban: 150 éve Gustav Klimt“című tárlattal készül az Oberes Belvedere, amely 2012 július 12-től a művész legnagyobb alkotásait, többek között „A csók“című festményt állítja majd a figyelem középpontjába.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play