Pontgyűjtő akció Bécsben a Klimt-év alkalmából

2012. május 21.

print

Pontgyűjtő akció Bécsben a Klimt-év alkalmából

Gustav Klimt születésének 150. évfordulója alkalmából tíz bécsi múzeum pontgyűjtő akcióval várja a látogatókat. A Klimt-Pass nemcsak kedvezményre jogosít, de albumokat, vagy utazást is lehet vele nyerni.A bécsi szecesszió talán legismertebb festőjének, Gustav Klimt születésének évfordulója alkalmából az osztrák főváros tíz nagy múzeuma mutatja be életének és munkásságának különböző fejezeteit. Az általuk kiadott Klimt-Pass a kiállítások megtekintésekor egy euró kedvezményre jogosít, ráadásul a lelkes múzeumlátogatók értékes ajándékokat is nyerhetnek vele.

Aki mind a tíz helyszínen begyűjti a pecséteket, ajándékot kap, melyet bármelyik múzeumban átvehet. Az ötödik pecsét megszerzése után pedig a látogatók még egy nyereményjátékban is részt vehetnek, melynek első három díja egy-egy hétvége a művész kedvelt üdülőhelyén, az Atterseenél. A nyeremények hajókirándulást és az évforduló alkalmából újonnan megnyíló Klimt-látogatóközpont megtekintését is tartalmazzák. További hét szerencsés pedig a tíz jubileumi tárlat anyagából összeállított Klimt-albumcsomagot kap majd.

Az ingyenes Klimt-Pass mind a tíz múzeumban kapható, a pontgyűjtés befejeztével pedig bármelyik helyszínen leadható.

A résztvevő múzeumok listája:

Kunsthistorisches Museum
A Kunsthistorisches Museum kiállítása a művész 1886 és 1897 közötti alkotói korszakára helyezi a hangsúlyt. Az épület lépcsőházában található Klimt-freskókat 2012. február 14-től május 6-ig egy a jubileum alkalmából felállított hídról, tizenkét méteres magasságban, közvetlen közelről csodálhatja meg a közönség.

Leopold Museum
2012. február 24-től június 11-ig látogatható a Leopold Museum „Klimt személyesen“ című tárlata, mely bepillantást nyújt a művész rekonstruált műtermébe, illetve levelezései és fennmaradt fényképei által a magánéletébe is.

Albertina
Az Albertina jubileumi kiállítása Gustav Klimt grafikai munkásságát mutatja be 2012. március 13. és június 17. között. A 170 darabból álló saját gyűjtemény csaknem teljes egészében látható lesz.

Secession
A Secession a Beethoven-fríz megtekintésére invitál, mely kétségtelenül Klimt fő művei közé tartozik. A monumentális alkotást Gerwald Rockenschaub osztrák művész 3-5 méter magas minimalista platformjának köszönhetően 2012 március 23. és november 4. között szemmagasságban vehetik szemügyre a látogatók. A Klimt-mű új perspektívába helyezésének érdekében az érdeklődők figyelmét pódiumok, padok, függönyök és válaszfalak terelik az észlelés-érzékelés különböző formáinak irányába.

Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst – MAK
A múzeum a Klimt által Alphonse Stoclet bankár brüsszeli luxusvillájába, a Palais Stocletbe megálmodott mozaikfreskók bemutatásával köszönti az évfordulót. A kézzel írott feljegyzések és eredeti tervrajzok 2012. március 21. és július 15. között láthatóak a MAK-ban.

Österreichisches Theatermuseum
Az Österreichisches Theatermuseum 2012. május 10-én nyíló tárlata a Klimt művészetével kapcsolatos heves vitákra, illetve fő pártfogója, az író valamint színház- és irodalomkritikus Hermann Bahr munkásságára helyezi a hangsúlyt a „Nuda Veritas“ című festmény kapcsán.

Museum für Volkskunde
A Néprajzi Múzeumban (Museum für Volkskunde) 2012. május 24-től Emilie Flöge divattervezőnő textilminta-gyűjteményét nézhetik meg az érdeklődők. Klimt élettársának és múzsájának bécsi divatszalonja nemcsak az aktuális trendek tekintetében volt meghatározó, de annak főként dél-európai motívumai számos szecessziós művész alkotásába is beépültek.

Wien Museum
A Wien Museum rendelkezik a legnagyobb Klimt-rajzgyűjteménnyel, melyet a jubileum alkalmából első alkalommal tár teljes egészében a látogatók elé. 2012. május 16. és szeptember 16. között közel 400 rajza, illetve plakátok, nyomatok és olyan remekművek mint a „Pallas Athéné“, valamint Emilie Flöge portréja bepillantást engednek Klimt művészi fejlődésébe és munkamódszereibe.

Künstlerhaus
A Künstlerhaus 2012. július 6-tól szeptember 2-ig látható időszaki kiállítása Klimt 1891 és 1897 között egyesületi tagként végzett munkásságát, illetve a szecessziós mozgalomban betöltött vezető szerepét dokumentálja.

Belvedere
Az Unteres Belvedere-ben 2012. március 4-ig látható a „Gustav Klimt/Josef Hoffmann. A modernizmus úttörői” című kiállítás, mely a festő és az építész gyümölcsöző együttműködését mutatja be. Ezt követően pedig a „Mesterművek fókuszban: 150 éve Gustav Klimt“című tárlattal készül az Oberes Belvedere, amely 2012 július 12-től a művész legnagyobb alkotásait, többek között „A csók“című festményt állítja majd a figyelem középpontjába.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play