Kora keresztény püspöki palotára bukkantak Karintiában

2012. szeptember 7.

print

Kora keresztény püspöki palotára bukkantak Karintiában

Mintegy ezerhatszáz éves püspöki székhely romjaira bukkantak régészek Ausztriában Virunum ókori település területén, Norikum római provincia székhelyén.

Mintegy ezerhatszáz éves püspöki székhely romjaira bukkantak régészek Ausztriában egy ókori település területén - számolt be az osztrák tömegtájékoztatás.

Az ásatások során egy épületegyüttes romjai tárultak a régészek szeme elé a karintiai St. Michael am Zollfeld közelében, az ókori Virunum város területén. Előkerültek egy püspöki palota és két templomi épület falmaradványai, és nem zárják ki, hogy egy harmadik templom maradványait is megtalálják.

A régészek azt remélik, hogy a virunumi püspöki székhely leletei új információkkal szolgálnak az Alpok térségének késő ókori történelméről. A régió más püspöki székhelyeivel, így például Genffel és Aquileával ellentétben Virunumban nem épült új templom a régi alapjain, így a leletek többet elárulhatnak a korai kereszténységről.

A püspöki templom 1,1 méter széles falainál végzett feltárások során legkésőbb időszámítás után 350-ből való leletek kerültek elő - mondta el Heimo Dolenz ásatásvezető az ORF osztrák közszolgálati rádiónak. A romok mindössze harminc centiméterrel vannak a felszín alatt, és háromnegyed hektárnyi területen terülnek el.

Az ásatásokat a Karintiai Tartományi Múzeum, valamint a klagenfurti és a padovai egyetem munkatársai végzik. Az ősz folyamán radarkészülékkel alaposabban is megvizsgálják a helyszínt.

Virunum városa a II. és a III. században élte virágkorát. Az Alpok délkeleti részének kulturális és gazdasági központja, Norikum római provincia székhelye volt. A város a népvándorlás idején, a VI. században elnéptelenedett.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play