Bécsi kulturális előzetes 2013

2013. február 2.

print

Bécsi kulturális előzetes 2013

Max Ernst-, Henri Matisse- és Oskar Kokoschka-kiállítás várja idén Bécsben a múzeumlátogatókat. A Bécsi Műkincstár újra megnyitja kapuit, a Liechtenstein városi palota is új fényben ragyog.

Max Ernst-, Henri Matisse- és Oskar Kokoschka-kiállítás várja idén Bécsben a múzeumlátogatókat. A Bécsi Műkincstár újra megnyitja kapuit, a Liechtenstein városi palota is új fényben ragyog.

A Bécsi Műkincstár újra megnyitja kapuit

2013. március 1-től
a bécsi Szépművészeti Múzeumhoz (Kunshistorisches Museum)tartozó műkincstár (Kunstkammer) ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

 

 

A különleges gyűjtemény a világ legjelentősebb kincstárai közé tartozik és 2013-tól új fényben ragyog majd.

 


2002-ben az épület romló állaga miatt be kellett zárni a bécsi Szépművészeti Múzeum műkincstárát. Az alapos felújításnak, valamint a helyiségek kibővítésének köszönhetően a gyűjtemény 2013. március 1-től megújult formában várja majd az érdeklődőket. Az új tárlat több mint 2200 kiállítási tárgynak ad otthont, amelyek 2700 négyzetméteren, összesen 20 tematikus teremben kerülnek bemutatásra. A különleges fénypontok közé tartoznak többek között az egyedi ötvösmunkák, mint például Benvenuto Cellini híres Salierája (sótartója), az olyan kiemelkedő szobrászati alkotások, mint a krumlovi Madonna, a mesteri bronzszobrok, a filigrán és bizarr elefántcsontmunkák, a virtuóz kővázák vagy az értékes órák, a komplikált automaták, a sajátos tudományos eszközök, a drága játékok és még sok minden más is.

 


A Bécsi Műkincstár eredete a Habsburgok egyedülálló Kincs- és Csodakamrájára vezethető vissza, amelyben a késő középkor, a reneszánsz és a barokk egyedülálló műkincseit gyűjtötték össze. A különleges értéket képviselő tárgyakat a császár és a császári ház egyes tagjainak megbízásából szerezték meg.

 

A reneszánsz és barokk korban egyetemes gyűjteményként hozták létre a különböző kincs- és csodakamrákat, amelyekben igyekeztek a kor minden tudását összegyűjteni. Elsősorban a ritka, különleges és rendkívüli tárgyak iránt volt a legnagyobb kereslet. A hercegek ennek megfelelően egzotikus és ritka anyagokat gyűjtöttek - amelyeknek gyakran mágikus erőt is tulajdonítottak -, például drágaköveket, strucctojást, korallokat vagy cápafogakat, amelyeket sárkánykarmoknak véltek. A művészek ezekből a természetes anyagokból virtuóz műtárgyakat készítettek a kincstárak számára.

 


1912 és 1929 között egy osztrák régész csapat a gízai fennsíkon óegyiptomi sírokat tárt fel (Kr.e. 2650-2190). Január 22-től a Kunsthistorisches Museum  „Gíza. A piramisok árnyékában” c. kiállításán az ásatáson talált leletek, köztük értékes műalkotások– szobrok, reliefek – csodálhatók meg. A kiállítás legjelentősebb tárgya Kheopsz fáraó unokaöccsének, Hemiunu-nak szobra. A kiállítás május 5-ig látható.

Októbertől Lucian Freud portréfestő - Sigmund Freud 2011-ben elhunyt unokája - életművéből látható válogatás a múzeumban.

Boldog születésnapot, Albertina!

A Mária Terézia egyik veje, Albert Kázmér szász-tescheni herceg által 1776-ban alapított gyűjtemény több mint egymillió grafikát és 60 000 rajzot tudhat magáénak. Köztük vannak olyan ismert alkotások is, mint Albrecht Dürer „Mezei nyúl" című rajza vagy „Imádkozó kéz" című tanulmánya; Rubens gyermektanulmányai, valamint Schiele, Cézanne, Klimt, Kokoschka, Picasso és Rauschenberg mesterművei, amelyeket időszakos kiállítások keretén belül csodálhatnak meg a látogatók. Az új tárlat a modernizmus mesterműveit mutatja be. A Habsburgok legnagyobb lakópalotájaként az Albertina a Hofburg déli csücskében található, Bécs egyik utolsó bástyafalán.

 


Január 23-tól május 5-ig az Albertina Max Ernstnek, a szürrealizmus úttörőjének munkásságát mutatja be. Március 1-től pedig több száz fénykép kiállításával tiszteleg Lewis Baltz művészete előtt. A kiállított fotók között olyan képek is szerepelnek, mint a The Tract Houses (1971) vagy The New Industrial Parks Near Irvine (1973-75) projekt kiváló darabjai. A kiállítás június elejéig látható.

 


2013 márciusában az Albertina újbóli megnyitásának 10 éves évfordulóját ünnepli.
A múzeum a világ egyik legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményének ad otthont és a jubileumi évben ünnepi rendezvények egész sorával várja az érdeklődőket.

A bécsi Albertinát több mint tíz évig tartó átfogó felújítás és modernizálást, valamint gondos restaurálást követően 2003. március 14-én nyitották meg újra. 2013-ban a nyitott ajtók napján, az újranyitás tíz éves jubileumának alkalmából a múzeum egyébként nagyközönség előtt elzárt részeit is megmutatják a látogatóknak. Márciusban egy hatalmas születésnapi ünnepség szerepel a programban, amelyre fiatalokat és idősebbeket egyaránt várnak. A rendezvénynaptár egy további fénypontja a júliusban tartott Nyári Fesztivál, amely vidám játékokat és szórakozást tartogat a családoknak.

Ezzel egy időben az Albertina kurátorai egy tudományos szimpózium keretén belül engednek bepillantást aktuális kutatási munkáikba. Emellett két nagyszabású kiállítás is szerepel a programban. 2012. március 15-től június 30-ig holland mesterek válogatott grafikái tekinthetőek meg az Albertina gyűjteményéből, többek között Hieronymus Bosch, idősebb Pieter Bruegel, Rembrandt és Peter Paul Rubens munkái. A 2013. szeptember 29-től 2014. január 12-ig tartó „Matisse és a fauvisták" című őszi kiállítás jelenti a jubileumi év lezárását.

A Liechtenstein városi palota új fényben ragyog

A négy évig tartó átfogó renoválást követően 2013 tavaszától új fényben ragyog majd a Liechtenstein városi palota, amely a barokk fénykorának első jelentősebb építménye Bécsben.

Az 1. kerületben található városi palota, a 9. kerületben fekvő kertvárosi palotával együtt a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van. A városi palota a Bankgasséban, Bécs egyik legjobb részén fekszik, a Ringstraße közelében, közvetlenül a Várszínház és a Népkert mellett. Az időigényes és aprólékos renoválási munkák befejezését 2013 tavaszára tervezik.

 


A városi palota két felső szintjén találhatóak egész Bécs talán legszebb barokk díszlépcsői. A dísztermekben pedig barokk stukkómennyezet, neorokokó enteriőr, eredeti bútorok, értékes selyemtapéták, valamint Michael Thonet rafinált parkettapadlója várja a látogatókat és kínál egyedülálló bepillantást egy letűnt korszak különleges világába. Az udvar alatt egy háromszintes mélytárolót hoztak létre, amelyben a hercegi gyűjtemény Bécsben található műkincseit tartják majd. A Liechtenstein hercegi család magángyűjteményében található válogatott biedermeier és klasszicista műtárgyak rendezvények vagy előre lefoglalt vezetések keretén belül tekinthetőek majd meg. Emellett a városi palota dísztermei exkluzív rendezvényhelyszínként is működnek majd.

 


A Liechtenstein városi palota építése Dominik Andreas von Kaunitz gróf megbízásából és Enrico Zuccali tervei alapján1691-ben kezdődött. A munkálatokat I. János Ádám András liechtensteini herceg fejezte be 1694-ben, Domenico Martinelli építészmester segítségével, aki a Bankgasse felöli homlokzat monumentális barokk portálját is tervezte. II. Lajos liechtensteini herceg 1836 és 1847 között a „második rokokó" stílusában építtette át a palotát, amellyel a stílusirányzat legkorábbi és legjelentősebb enteriőrjét teremtette meg Bécsben. Az épület a XIX. században rafinált technikai megoldásainak is köszönhette hírnevét. A négy emelet magas épületben működött egy felvonó, a lakók házi telefonon érintkezhettek egymással a kaucsukból és selyemből készült társalgócsöveknek köszönhetően, valamint forró levegővel történő fűtési rendszer gondoskodott a kellemes melegről.

A második világháborúban a bombatalálatok és a tetőre zuhanó repülő komoly károkat okozott az épületben. A felújítási munkálatokra a világháború alatt és után elszenvedett hatalmas vagyoni veszteségeknek köszönhetően csak 1974/76-ban kerülhetett sor.

Felhők és Kokoschka

A Leopold Múzeum férfiaktokat bemutató tárlata március 4-ig még megtekinthető a múzeumban. Ezután márciustól „Felhők: Képek ég és föld között” címmel rendez kiállítást mások között William Turner, Claude Monet, René Magritte és Gerhard Richter alkotásaiból. Októbertől Oskar Kokoschka, a 20. század első felének egyik legjelentősebb osztrák festőművésze életét és munkásságát mutatja be a Leopold Múzeum.

Bécsi szecesszió 2013-ban is

Átrendezett és kibővített állandó kiállítással várja a látogatókat az Alkalmazott Művészetek Múzeuma (MAK). A tárlat középpontjában a múlt századforduló nagy hatású szecessziós iparművészeti műhelye, a Wiener Werkstätte munkái állnak. A kiállítás első fázisa tavaly év végén készült el, a második szakaszt májusban mutatják be a nagyközönségnek.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play