Lóhúsbotrány Ausztriában is

2013. február 20.

print

Lóhúsbotrány Ausztriában is

Ausztriában eddig három olyan termékben találtak lóhúst, amelyeken azt nem tüntették fel összetevőként - közölték az osztrák élelmiszer-biztonsági hatóságok.Ausztriában eddig három olyan termékben találtak lóhúst, amelyeken azt nem tüntették fel összetevőként - közölték az osztrák élelmiszer-biztonsági hatóságok.

Az osztrák hatóságok csütörtökön egy bécsi gyártó csomagolt kebabhúsában találtak lóhúst. A kebabnyársat marha-borjú-pulyka megjelöléssel forgalmazta a cég.

Előző nap vált ismertté, hogy egy karintiai gyártó olyan kolbászt állított elő, amelyhez lóhúst is felhasznált, anélkül, hogy ezt feltüntette volna. A helyi élelmiszerügyi hatóság névtelen bejelentés alapján vett mintát a "Karintiai házikolbász" (Kärntner Hauswürstl), illetve "Lavant-völgyi parasztszalámi" (Lavanttaler Bauernwurst) elnevezésű termékekből. A termékeket az egész ország területén forgalmazta a Billa áruházlánc.

 


A húsfeldolgozó üzem tagadja, hogy szándékosan kevertek lóhúst a kolbászokba. Állításuk szerint az egyik bevizsgált alapanyag egy szlovéniai beszállítótól származott. A tartományi élelmiszer-hivatal rámutatott, hogy a fogyasztók megtévesztése az is, ha külföldi alapanyaggól készítenek a "karintiai" jelzőt viselő termékhez.

 


Előzőleg a Lidl áruházlánc által forgalmazott, kétféle félkész ételben és egy karintiai gyártó által előállított kolbászban mutattak ki ló DNS-t az ellenőrzések. Mindkét terméket levették a polcokról. A Lidl hozzátette, hogy egyik termék sem volt a fogyasztók egészségére veszélyes.

 


A nagy ausztriai élelmiszer-kereskedelmi láncok (Hofer, REWE, Lidl) csütörtöki közlése szerint a lóhúsbotrány nem vetette vissza a félkész és fagyasztott termékek forgalmát náluk.

(MTI/Hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play