Koronázási zászló, míves fegyverek, lódingok

2013. február 27.

print MTI

Koronázási zászló, míves fegyverek, lódingok

A fraknói vár megújult fegyverkiállítása az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be.





Május közepén nyílt meg a vár első emeletén lévő újonnan felújított termekben az „Oszmánok, poroszok és franciák - az Esterházy család 300 éves hadtörténete” című kiállítás, amely az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be

A középkorban (13. században) határvárként épült és Burgenland jelképének tartott fraknói vár, amely a törökellenes háborúk idején a nyugat védőbástyája volt, 1626-tól az Esterházy család tulajdona. A düledező várat megerősítették és ők építtették át a környék felett uralkodó, ma is látható erődítménnyé, reprezentatív lakhelyükké. A hegycsúcson álló hatalmas várkastély napjainkig őrzi a hatalmas értéket képviselő Esterházy magángyűjteményeket, így a családi ékszerek, értékes kincsek és fegyvertár biztonságos trezorja volt évszázadokon át. A kincseket folyamatosan restaurálják, s a látogatók elé tárják.

A most bemutatott gyűjtemény a harmincéves háború (1618-48) korától a késő 19. századik tartó időszakot öleli fel. A katonai szerepvállalásukról ismert Esterházyaknak a 17. században többször is szembe kellett nézniük a török csapatok fenyegetésével, de porosz és francia csapatok ellen is hadakoztak a Habsburgok oldalán.

A fraknói vár a múltban is egyfajta fegyvertár szerepét töltötte be, ahonnan a kiállított csapatokat felfegyverezték. Most először kaphat átfogó képet a nagyközönség a gazdag gyűjteményről. Öt éve kezdték meg a most kiállított fegyverek restaurálását. A kiállítás két és fél éves felújítás után, a 19. századi állapotukban helyreállított termekben nyílt meg újra, ahol láthatók a történelmi fegyvertár és katonai szertár több ezres gyűjteménynek kicsi, de azt szinte hiánytalanul reprezentáló darabjai.

Az első teremben elöl töltős, lőporos fegyverek sorakoznak a falakon lőporos bőrszütyők és bőrszíjra erősített fa lőportartók, keréklakatos fegyverek, pisztolyok, a vitrinben vörös selyemdamaszt zászló látható az Esterházy és a Habsburg címerrel, amely a hercegi család és a monarchia erős kapcsolatát szimbolizálja.

A tárlat egyik különlegessége az eddig még ki nem állított 1618-as magyar koronázási, kék taft fecskefarkú zászló, amelyen Szent István koronáját ábrázolják és jobb sarkában a "Regni Hungariae 1618" felirat olvasható. A zászlóval kizárólag a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjainak tagjai vonulhattak, mint ahogy vonult Esterházy Miklós (1583-1645), II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. júliusi megkoronázásakor, majd a zászló megőrzésre a fraknói vár kincstárába került. Esterházy Miklós 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt. A zászló jelentőségét növeli, hogy ez a legrégebbi fennmaradt magyar koronázási zászló, rajta a korona egyik legszebb és leghitelesebb 17. századi ábrázolása látható.


 Esterházy Miklós (1583-1645)

 Kiállítottak több, hadizsákmányként megszerzett sátrat is, köztük a hét éves háborúban zsákmányolt gyalogos katonáknak menedékül szolgáló darabot, amelyet a Mária Teréziát segítő huszár regiment szerzett. Látható, egy 18. századból származó porosz legénységi sátor, amely hadizsákmányként került Esterházy tulajdonba, bélése sárga tisztaselyem.

A gyűjtemény egyik büszkesége a "Leopoldina-gárda" felszerelése. A gárdát II. Esterházy Miklós fejedelem állította fel 1806-ban a lánya, Leopoldina házasságkötése alkalmából.

Az egyik teremben fölakasztva gránátos táskák sorakoznak, mindegyik közepén egy nagy míves ezüst Esterházy címer és a táska négy sarkán ezüst gránátábrázolás, benne egy E betűvel. A huszárfelszerelések között láthatók a 18-19. századból fanyergek - a lónak sokkal jobb a fanyereg, amelynek később a közepébe egy széles bőrcsíkot fűztek be, hogy a huszár is jobban érezze magát. A huszárok szablyatáskája, a lóding téglavörösre festett nemezből készült és az elejére I. Ferenc császár monogramját hímezték fémszállal.

 Mint a kamra polcán a befőttek, úgy sorakoznak egymás fölött a medveszőr kucsmák, amelyeket háromszögletű, kézműves lemez díszít Esterházy-címerrel. Ezt a kucsmát a 20. század elejéig viselte a gárda. Üveg alatt látható egy zászlótöredék, amelyet Rigó Ferenc, az egység dobosa mentett meg az ellenségtől, mert amikor a zászlóvivő elesett, ő élete kockáztatásával odarohant és biztonságba helyezte a zászlót.

Hatalmas ekhós szekeret is kiállítottak, ilyen szekereken vitték az utánpótlást a csapatoknak. Esterházy Alajos György (1844-1912) a magyar testőrség kapitánya, majd saját huszárezredének lovassági tábornoka lett. Katonai felszereléseit, nyergét, ruházatát állították ki. A nemes agglegények életét élte, szenvedélyes vadász volt, nagyvadakra ment Afrikában és Indiában, ahol elejtett egy emberevő tigrist és az állatot Ferenc József császárnak adta ajándékul.

Állandó kiállítások

Az Esterházy Magánalapítvány - szinte évente - mindig valamilyen újdonsággal lepi meg a burgenlandi Fraknó (Forchtenstein) várába látogatókat. Az évek során zajló folyamatos felújításoknak köszönhetően megújultak a kiállítási terek, elkészült a vár teljes körvilágítása, amely esténként különböző fényhatásokban pompázik.


Esti kivilágítás

Az alsó udvaron álló barokk Neptun kútból víz csorog, a 2000-ben restaurált kápolnában felállított késő-gótikus pottendorfi oltár is megtekinthető, s néhány éve már a felső bástyán megnyílt modern kilátóról a látogatók gyönyörködhetnek a csodás kilátásban is, amely a környékre nyílik.

Az állandó kiállításon megtekinthető az Esterházy ősgaléria, amely Közép-Európa legnagyobb magángyűjteménye. Benne a 230 darabból álló családi képtár, viseletek, gyöngyök és a kuriózumnak számító barokk ezüst bútorgyűjtemény.


Az Esterházy ősgaléria egyik értékes darabja: Dracula portréja

Ugyancsak állandó kiállításon mutatják be a pinceszinten lévő Fegyvergyűjteményt (ennek egyes darabjai láthatóak a most megnyílt kiállításon) és az Esterházy Kincstár (Kunst und Wunderkammer) darabjait. A több mint 10 ezer műtárgy között ékszerek, elefántcsont faragványok, ötvös tárgyak drágakövek, órák és a török, porosz, francia háborúkban szerzett hadizsákmány tömege látható.


Az Esterházy Kincstár

A téli hónapokban zárva tartó Fraknói vár minden évben április 1-től október 31-ig naponta 10-18 óráig tart nyitva. A májusban megnyílt kiállítás csak vezetővel tekinthető meg. Ez annál inkább ajánlott, mivel a termekben a kiállított tárgyak mellett semmilyen ismertető szöveg nem olvasható, sem keletkezési idejükről, sem arról, hogy milyen célt szolgáltak, sem a korról amelyben használták azokat.

Ez természetesen a második emelet termeiben lévő és egyénileg látogatható Esterházy Ősgalériában kiállított képekre, tárgyakra nem vonatkozik. Ott minden tárgyról, képről és a korról amelyben keletkeztek magyar nyelvű ismertető is olvasható.

Fraknó várának évente mintegy 90 ezer látogatója van. Különösen kedvelt a magyar turisták körében, a statisztikák szerint 70 százalékos a magyar vendégek aránya.

Gyerekprogramok

A gyerekeket júliusban (7-29.), minden hétvégén a Fantasztikus Fraknó Vára programsorozat várja. Az egész család számára szóló programok között szerepelnek lovagi játékok - kis lovagok és úrnők ügyességi próbái-, kézműves programok és színházi előadás.

A játszótereken művészek, bűvészek, zenészek szórakoztatják a gyerekeket, akár jelmezekbe is beöltözhetnek több mint 30 helyszínen.

Kora ősszel, szeptember 22-én és 23-án pedig ismét megrendezik Fraknó várában a Puskaporos Fesztivált történelmi csatákkal, mutatványosokkal és táncmulatságokkal.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play