Visszakerül az Esterházy-könyvtár

2013. március 30.

print

Visszakerül az Esterházy-könyvtár

Visszakerül Ausztriába az egykori kismartoni Esterházy-könyvtár mintegy ezer darabja Oroszországból.Visszakerül Ausztriába az egykori kismartoni Esterházy-könyvtár mintegy ezer darabja Oroszországból. A két ország képviselői a héten írták alá a kormányközi szerződést. Ez a második jelentősebb műtárgyegyüttes, amely visszakerül az egykori Szovjetunióból Ausztriába.

A 977 darab, 16-18. századi kötetet a második világháború idején hurcolták el a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyból, amelynek könyvgyűjteménye a háborút megelőzően még mintegy 70 ezer darabból állt.

A könyveket az osztrák állam átadja az Esterházy Magánalapítványoknak. Egy korábbi sajtóhír szerint az alapítvány később digitalizáltatja is a könyveket

Ausztria az 1990-es évek óta folytatott tárgyalásokat a könyvekről Moszkvával. Hivatalosan az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján 2003-ban nyújtott be igényt azokra, valamint más műkincsekre is.

A 2000-es évek elején több mint háromszáz kötetet Magyarországon keresztül szállítottak vissza Ausztriába. Az orosz kormány 2011-ben jelzett készséget az újabb mintegy ezer kötet visszaadására, majd 2012 végén megszületett az átadásról szóló kormányközi megállapodás. 
 
Ez a második jelentősebb műtárgyegyüttes, amely visszakerül az egykori Szovjetunióból Ausztriába. 2009-ban az osztrák állami archívumból elhurcolt dokumentumok egy jelentős részét kapta vissza Ausztria.

Ennek az irategyüttesnek az egyötöde továbbra is Oroszországban van, ahogy az úgynevezett pehlevi papiruszok is.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play