Eltáncolt teremtés a bécsi Világmúzeumban

2013. április 21.

print

Eltáncolt teremtés a bécsi Világmúzeumban

„Eltáncolt teremtés. Ázsia a világok között“ címmel nyitotta meg első tárlatát a bécsi Világmúzeum. Koponyákat ábrázoló díszes táncmaszkok, kosztümök és színes koreai legyezők mesélnek vallás és tánc kapcsolatáról.

„Eltáncolt teremtés. Ázsia a világok között“ címmel nyitotta meg első tárlatát a felújított és átnevezett bécsi Néprajzi Múzeum, mely most már Világmúzeum néven várja látogatóit. Koponyákat ábrázoló díszes táncmaszkok, kosztümök és színes koreai legyezők mesélnek vallás és tánc kapcsolatáról.

 


Burmai tánckosztüm (c) KHM, MVK, ÖTM


Ötszáz ázsiai műtárgyon
keresztül mutatja be a japán, thai, balinéz, indiai és burmai kultúra a mozgás művészetéhez való különleges kapcsolatát a nemrég átnevezett és kisebb ráncfelvarráson átesett bécsi Néprajzi Múzeum (Völkerkundemuseum) nyitókiállítása.

 


Koreai legyezo (c) KHM, MVK, ÖTM


Az „Eltáncolt teremtés. Ázsia a világok között“ című tárlat két részre osztva mutatja be a múlt és a jelen vallásos táncainak világát. A hindu isteneket mint Shivát, Vishnut és Brahmát sokszor ábrázolták mozgásba lendült karokkal és lábakkal, hiszen a tánc köti össze az embereket az istenségekkel. A tánc által rendeződik a káosz és a tánc biztosítja az örök körforgást teremtés és rombolás között. A kiállított tárgyak között szerepelnek például Krishna- és Shiva-szobrok valamint számos maszk és kosztüm Thaiföldről, Burmából és Baliról.

 


Krisna márvány (c) KHM, MVK, ÖTM


A régmúlt ereklyéi mellett mai ázsiai művészek is helyet kaptak a kiállításon. A Baliról, Jáváról, Japánból, Koreából, Indiából és Thaiföldről származó táncosok, koreográfusok és alkotók társ-kurátorként is segítették a kiállítás repertoárjának összeállítását. Így Bulan Trisna Djelantik balinéz koreográfus termében burmai, indiai és balinéz tárgyakat láthatnak a látogatók, de később megismerkedhetnek a japán No színház jellegzetességeivel is. Didik Nini Thowok indonéz táncos és Matsune Michikazu japán performansz-művész révén pedig betekintést nyerhetnek egy táncos gardróbjába.

 


Shiva Nataraja (c) Museé Guimet


A 2013. szeptember 30-ig tartó kiállítást számos táncos rendezvény, workshop, előadás és speciális vezetés színesíti. Egy júliusi performansz-sorozattal pedig a nemzetközi ImPulsTanz-fesztiválhoz is kapcsolódik majd.

 


Thai táncmaszkok (c) KHM, MVK, ÖTM

 

Korábban:

Világmúzeum nyílt Bécsben

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play