60-as évek az Essl Múzeumban

2013. május 10.

print

60-as évek az Essl Múzeumban

Agnes és Karlheinz Essl több ezer darabos magángyűjteményéből nyílt az 1960-as évek ausztriai képzőművészeti irányzatait bemutató kiállítás a klosterneuburgi Essl Múzeumban.

Agnes és Karlheinz Essl több ezer darabos magángyűjteményéből nyílt az 1960-as évek ausztriai képzőművészeti irányzatait bemutató kiállítás a klosterneuburgi Essl Múzeumban.

A Bécs közvetlen szomszédságában, Klosterneuburgban működő Essl Múzeum a híres német kurátort, gyűjtőt és galériavezetőt, René Blockot kérte fel, hogy állítson össze egy kiállítást a több mint hétezer darabból álló gyűjteményből, tetszése szerinti témában. René Block választása az 1960-as évek ausztriai művészeti irányzataira esett, mint a bécsi akcionizmus és az avantgárd.

A tárlat a kortárs osztrák képzőművészet olyan nagyjait sorakoztatja fel, mint Arnulf Rainer, Maria Lassnig, Otto Muehl, Hermann Nitsch, Christian Ludwig Attersee vagy a fotó-, performansz- és videoművész Valie Export, illetve Franz West és Erwin Wurm szobrászművészek.

A 71 éves René Block a legrégebbi modern művészeti vásár, az Art Cologne egyik alapítójaként ismert. Fiatal galériásként az elsők között volt, akik felkarolták a német Fluxus művészeti irányzatot.

Galériáiban olyan, ma már nagy neveknek számító művészek indulásánál bábáskodott, mint Gerhard Richter, Joseph Beuys vagy Sigmar Polke. Block számára, noha bennfentesként mozog a művészet világában és a kiállított osztrák művészek egy részét is személyesen ismeri, saját állítása szerint mégis "fehér folt" volt az 1960-as évek osztrák művészete, legalábbis ami eddigi kurátori tevékenységét illeti.

A klosterneuburgi kiállítás címe - Egy kis hatalmi zene - Jelentés a raktárból - amellett, hogy német szójátékkal Mozart Kis éji zenéjére utal, Block megfogalmazása szerint a "képek hatalmát" hivatott tematizálni, amivel "a képáradat hatására öntudatlanságba zuhanó kurátor" szembesül.

A tárlat augusztus 18-ig látható.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play