Ausztriában már mindenütt apad a Duna

2013. június 7.

print

Ausztriában már mindenütt apad a Duna

Javult az árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán.

Javult az árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma ugyanakkor kettőről négyre nőtt.

A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban.

A térség már elöntött lakott területein szakadatlan az árvízi védekezés. Az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre fekvő Hainburgban szünet nélkül szivattyúzták a kiáradt Duna vizét és a talajvizet.

Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát Bécstől nyugatra, Krems térségében. A védművet megfeszített munkával egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette. Az intézkedések egyelőre hatásosnak bizonyultak. A tűzoltóság azt közölte, hogy nem áll fenn a gátszakadás veszélye.

A hét eleje óta több Duna menti település is részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg. A takarítás már több helyen megkezdődött, de a tűzoltóság szerint napokig eltart, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

A közlekedési helyzet fokozatosan javul az országban. Bécsben feloldották az A4-es autópálya városból kivezető szakaszán a vízátfolyás miatt elrendelt útlezárást, ezzel szabaddá vált a repülőtérre és Nyugat-Magyarországra vezető fontos útvonal.

Mindkét irányban egy sávban megindult a forgalom a bajor A8-as autópályán. Ezen az útvonalon, a "német saroknak" is nevezett beszögellésen át húzódik az egyik legforgalmasabb közúti összeköttetés Ausztria két vége, illetve Salzburg és Tirol között.

Ugyanakkor továbbra is számos főútvonal még zárva van a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában.
Összesen 220 kilométernyi vasútvonalon állt helyre a közlekedés csütörtökön. Újra járnak a vonatok Bécs és Salzburg között, a Brenner-hágói és a Tauern vasútvonalon.

Salzburg és Tirol között azonban vonat helyett továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat és nem közlekednek a vonatok a Duna menti vasútvonalon sem.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play