Kiállítják Ferenc Ferdinánd véres ingét

2013. június 20.

print

Kiállítják Ferenc Ferdinánd véres ingét

Rövid időre kiállítják a bécsi Hadtörténeti Múzeumban azt az inget, amelyet Ferenc Ferdinánd trónörökös az életét kioltó 1914-es szarajevói merénylet idején viselt.Rövid időre kiállítják a bécsi Hadtörténeti Múzeumban azt az inget, amelyet Ferenc Ferdinánd trónörökös az életét kioltó 1914-es szarajevói merénylet idején viselt.

A ruhadarab, amelyen még láthatók a vérnyomok is, péntektől két héten át, július 2-ig tekinthető meg a bécsi Hadtörténeti Múzeum (HGM) kiállításán.

Az inget konzervációs okokból csak korlátozott ideig érheti fény, ezért fogják rövidre a kiállítás időtartamát. Az érdeklődők most abból az alkalomból tekinthetik meg, hogy június 28-án lesz az első világháborút kirobbantó merénylet 99. évfordulója.

A múzeum állandó kiállításán a szarajevói merénylethez kötődő további tárgyak is láthatók: az automobil, amelyben Ferenc Ferdinánd és hitvese, Zsófia hercegné utaztak, valamint a trónörökös egyenruhája és az a heverő, amelyre a halálos sebesülést követően fektették.

2014 elején, a merénylet századik évfordulójához közeledve egy másik bécsi közgyűjtemény, a néprajzi múzeum (Weltmuseum) is Ferenc Ferdinándra emlékezik majd. A néprajzi múzeum a Habsburg trónörökös egzotikus vidékeken tett utazásait és az útjai során összegyűjtött tárgyakat bemutató kiállítást tervez.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play