Megnyitották az idei Salzburgi Ünnepi Játékokat

2013. július 25.

print

Megnyitották az idei Salzburgi Ünnepi Játékokat

Az idei ünnepi játékok különleges vendége az a több mint ezerháromszáz fiatal, akik valamennyien a venezuleai El Sistema zenei nevelési programban vesznek részt.

Ünnepélyesen megnyitotta az idei Salzburgi Ünnepi Játékokat pénteken Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök.

Az osztrák televízióban élőben közvetített megnyitó ünnepségen Fischer "őszinte nagyrabecsülését" fejezte ki az ünnepi játékok szervezőinek és közreműködőinek. A fesztivál mára "világjátékokká" vált - mondta, utalva az idei ünnepi játékok különleges vendégére, arra a több mint ezerháromszáz fiatalra, akik valamennyien a venezuleai El Sistema zenei nevelési programban vesznek részt.

A világhírű kulturális fesztivál első előadására a múlt pénteken került sor, majd egy napra rá a fesztiváltól szinte elválaszthatatlan színdarab, Hugo von Hoffmannsthal Akárki (Jedermann) című színművének új rendezése aratott nagy sikert, Cornelius Obonya osztrák színésszel a címszerepben.

Az El Sistema közel negyvenéves fennállása alatt mintegy kétmillió, többségében hátrányos társadalmi helyzetű gyermeknek, illetve fiatalnak adott ingyenes zenei képzést. Az emberi hang és a hangszerek képesek legyőzni az erőszakot és a kábítószert - hangsúlyozta José Antonio Abreu, az El Sistema egyik alapítója ünnepi beszédében.

Az El Sistema növendékei 14 koncertet adnak a fesztiválon. A megnyitó zenei keretét a Caracasi Ifjúsági Zenekar szolgáltatta, Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Alberto Ginastera és Leonard Bernstein műveit megszólaltatva.

Wagner és Verdi az idei fesztiválprogramban is kiemelkedő szerepet kap, abból az alkalomból, hogy a zenei világ idén ünnepli mindkettejük születésének kétszázadik évfordulóját.

A salzburgi operaelőadások sora a hivatalos megnyitó napján, péntek este kezdődik, egy kortárs művel. Harrison Birtwistle brit zeneszerző Gawain című kétfelvonásos operáját az Artúr-mondakör és a Sir Gawain és a Zöld Lovag című középkori lovagregény ihlette.

A több mint kilencvenéves múltra visszatekintő, neves kulturális fesztivál keretében idén 45 nap alatt 280 előadást tartanak és 260 ezer látogatóra számítanak.

A fellépők között van Anna Netrebko és Plácido Domingo, vezényel mások mellett Riccardo Muti, Zubin Mehta és Fischer Ádám, aki a Mozart-matinék sorozatában, szombaton és vasárnap két előadáson is karmesteri pulpitusra lép az ünnepi játékok keretében.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play