» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Salzkammergut

Nárciszfesztivál Bad Aussee

2024. május 30.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2024. május 30. és június 2. között az Ausseerland–Salzkammergut régióban tartják Ausztria legnagyobb virágkarneválját, amelyre mintegy 25.000 látogatót várnak.


2024 tavaszán az Ausseeerland–Salzkammergut régióban ismét minden a nárciszok körül forog, amelyek illatos, hófehér virágtengerré változtatják a hegyoldalakat. A Nárciszfesztivál programpontjai közé tartozik a nárciszfutás, a nárcisztúra, a virágfigurák készítése a vendégekkel közösen, az aussee-i specialitások ünnepe, egy kerti ünnepség a Bad Aussee gyógyparkban az önkéntes tűzöltők zenekarának fellépésével, valamint idegenvezetés az Altaussee Sóvilágban.

A Nárciszfesztivál legkiemelkedőbb fénypontja a 2024. június 2-án, vasárnap tartott virágkarnevál. A városi felvonulás alkalmával 8.00 és 11.00 óra között Bad Aussee központjában csodálhatók meg a virágból készült műalkotások. Az érdeklődőknek elegendő idejük lesz a figurákat megcsodálni és lefotózni.

Ezzel egyidejűleg a vendégek a történelmi gyógyüdülőhely látnivalóit is felfedezhetik, a megfelelő hangulatról zenei és hagyományőrző csoportok, valamint regionális finomságok gondoskodnak. Ezután a virágból készült pompás figurákat átviszik a Grundlsee-hez, ahol 14.30-kor kezdődik a tavi karnevál.

Nárciszfesztivál nárcisz nélkül

Az éghajlatváltozás 2024-ben ellopja a nárciszokat a nárciszfesztiváltól.

A magas hőmérséklet miatt a nárciszok valószínűleg nem fognak virágozni május végén. Helyette más virágokkal tartanak majd "nárciszfesztivált". 

A tavalyi fesztiválon az Ausseerlandban elterjedt csillagnárcisz még bőségesen termett.

A nárciszfesztivál minden évben több ezer látogatót vonz Ausseerlandba. Azért jönnek, hogy megcsodálják a művészien elrendezett figurákat, amelyekhez a nárcisz akár 200 000 példányára is szükség van.

Idén május végén azonban nélkülözniük kell őket. Ennek oka a klímaváltozás - mondja Rudolf Grill, a Nárciszfesztivál Egyesület elnöke. "A rendkívül meleg tavasz miatt idegesek vagyunk a nárciszvirágzás miatt. A bimbók már jól láthatóak, három héttel korábban, mint általában".

A nárciszfesztivál idén szükségből színesebb lesz

A meleg tavasz felgyorsította a nárciszok növekedését Ausseerlandban. Ennek eredményeként a Nárciszfesztivál idén színesebb lesz, mivel a számokban szereplő nárciszok számát a virághiány miatt csökkenteni kellett.

A nárciszfesztivál Ausseerlandban immár 64 éve szerves része a régiónak. A négynapos fesztivál csúcspontja minden évben a Grundlsee tavon megrendezett csónakos felvonulás - idén június 2-án kerül rá sor. Ausztria legnagyobb virágfesztiváljára minden évben több tízezren látogatnak el, ahol a vadon növő csillagnárciszok állnak a középpontban.

Idén a nárciszok fehér pompáját a hajófelvonuláson százszorszépek, lóherék és szegfűk, valamint mohák, boglárkák és más ausseerlandi virágok egészítik ki. "A zsűri iránymutatásában tíz százalékra csökkentettük a nárciszok arányát" - magyarázza Rudolf Grill, a Nárciszfesztivál Egyesület elnöke. Korábban a számokban a nárciszok minimális aránya 70 százalék volt.

A korai virágzás miatt idén nincs elég csillagnárcisz mind a 20 figurához. Csak a magasabb réteken és az árnyékos helyeken lesz még fehér virág a fesztiválra. A felvonulók kreativitására ezért különösen nagy szükség van, mondja Grill: "A felvonulók nem osztották meg egymással minden trükkjüket és ötletüket, és nekünk sem árulták el."

Grill úgy tudja, hogy a foglalási helyzet ugyanolyan jó, mint minden évben, a rendezvényt megelőző félelem ellenére. Csak a vasárnapi hajófelvonulás átlagosan 15 000 és 20 000 látogatót vonz. A mintegy nyolcmillió eurós hozzáadott értékkel a fesztivál fontos gazdasági tényező a régió számára.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a jövőben elképzelhető egy korábbi időpont, amely a nárciszvirágzáshoz igazodik. "Május vége 64 éve szinte mindig a megfelelő időpont. Egy héttel korábban is jó lenne, de sokkal korábban nem merjük megszervezni" - mondja a Nárciszfesztivál Egyesület elnöke. Jövőre valószínűleg megmarad a hagyományos időpont, a csónakos felvonulást 2025. június 1-jén tartják.Tartomány:Steiermark
Település:Altaussee
Cím:Bad Aussee
GPS: 47° 37′ 13.42236″, 13° 46′ 18.26112″
Időpont:2024. május 30.
Honlap: http://www.narzissenfest.at/de/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward