» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Salzkammergut

Náci kincseket rejtett Altaussee sóbányája


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A varázslatos szépségű salzkammerguti Altaussee híres sóbányájában rejtették el a nácik az egész Európában összerabolt műkincsek jó részét. Napjainkban a látogatók vezetés keretében tekinthetik meg Ausztria legnagyobb még működő sóbányáját.


A város mélyzöld, tiszta vizű Altausee-tó partján fekszik, az itt található, Ausztria legnagyobb még működő sóbányájában a nácik 1943-ban több mint 6700 festményt, szobrot, köztük a van Dyck testvérek alkotta híres genti oltárt, Michelangelo Bruggei Madonna szobrát, több Leonardo, Rubens, Rembrandt és Vermeer képet rejtettek el.

1933 és 1945 között a nácik több millió műkincset és antik tárgyat raboltak el. Hitler személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldtek Európa különböző részeibe, hogy fosztogassanak. A múzeumok, a galériák, a zsidó családok gyűjteményei jogos zsákmánynak számítottak. A legkiválóbb műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában akarták kiállítani.

Ernst Kaltenbrunner magas rangú SS-tisztet, - aki Eichmann elöljárójaként - a zsidók deportálásáért és megsemmisítéséért felelős - Himmler 1945. április 19-én kinevezte Bajorország és Ausztria urának. Kaltenbrunner a háború utáni időkre felbecsülhetetlen értékű, egész Európában összerabolt műkincseket rejtett el az Altaussee-i sóbányában. Április 10-én ugyanitt nyolc - Óvatosan! Márvány! Nem dobálni! feliratú - ládát is elhelyeztek. A figyelmeztetés megtévesztés volt, mert mindegyik láda valójában bombát rejtett. August Eigruber, a Felső-Duna helytartója ezekkel akarta levegőbe röpíteni a bányát, hogy a műkincsek "ne kerüljenek a kapitalista világzsidóság" kezei közé.

Néhány nappal azután, hogy a náci Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: az osztrák Altaussee falu sóbányájából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került el: Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban. Van Eyck genti oltárával és Michelangelo, Vermeer (A művész műterme, Az asztronómus) kifejezetten Hitlernek válogatott műveivel.

A háború végére az altausse-i raktárban több mint 6500 festmény, grafika és rajz, valamint számos értékes kisplasztika, bútor, faliszőnyeg és iparművészeti tárgy halmozódott fel. Ezen kulturális kincsek értékét megközelítőleg 3,5 milliárd dollárra becsülték. A felfedezés különlegessége abban is állt, hogy a kincsek tervezett felrobbantását meghiúsították.

Kaltenbrunnert Altausee-ben elfogták, 1948-ban egy vadász a Wildensee-kunyhó padlója alatt - ahol Kaltenbrunnert letaróztatták - 200 000 birodalmi márkát talált. A környékről még 76 kg arany, 10 000 db arany ékszer, 15 000 dollár és 8000 svájci frank is előkerült. A búvárok pedig Altaussee tavában megtalálták Kaltenbrunner szolgálati pecsétjét és egy Enigma-rejtjelező készüléket. De feltehetően sokkal több pénz és arany volt nála, mint amennyit megtaláltak.

Napjainkban a bányában egy multimédia show mutatja be a kincsek megmentésének történetét, a bányászok és a műkincsvadászok hősies bátorságot.

A látogatók másfél órás vezetés keretében tekinthetik meg Ausztria legnagyobb még működő sóbányáját. Egy rövid utazás a bányászvasúttal a hegy gyomrába, majd következik a móka - az alsóbb szintekre csúszdán csúszhatunk le.

Végtelennek tűnő tárnák vezetnek a mélybe, a tiszta só lenyűgöző színekben csillog a falakon, és mindig más formában jelenik meg. A vezetés során megtekinthető a "a megdermedt fény kamrája" és a Barbara-kápolna, amelyben 1695-ből származó barokk oltárt és a XV. századi gótikus szobrokat láthatunk. Majd a bányászcsúszdán a látogatók lecsúsznak a hegy szívébe: közvetlenül a földalatti barlangi tóhoz.

A bánya 4 éves kor alatt nem látogatható.

TIPP A bánya mellett játszótér is van!

Belépő: 16,00 euró, gyerek (4-15): 8,00 euró

Ezt történetet írta meg Robert M. Edsel, könyve alapján készült a Műkincsvadászok c. film George Clooney és Matt Damon főszereplésével.Tartomány:Steiermark
Település:Altaussee
Cím:8992 Altaussee, Lichtersberg 25
GPS: 47° 37′ 55.0763″, 13° 45′ 45.23278″
Honlap: http://www.salzwelten.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward