Veronai utcajáték-fesztivál

2013. szeptember 12.

print MTI

Veronai utcajáték-fesztivál

Verona városközpontjának utcáiról és tereiről három napra az összes jármű eltűnik és az itt játszó gyerekek veszik át a helyüket a Tocati nevű fsztiválon. A fesztiválon negyven olasz utcai játék elevenedik fel, közöttük egy 13. századi szicíliai “botozós“, de lesz frizbi-verseny is.

Magyarország lesz a díszvendége az utcai játékok nemzetközi fesztiváljának, amelyet az olaszországi Veronában rendeznek meg szeptember 21. és 23. között. A magyar játékok között bemutatkozik a gombfoci, a csikós ostorozás, sőt a csürközés is.

Verona városközpontjának utcáiról és tereiről három napra az összes jármű eltűnik és az itt játszó gyerekek veszik át a helyüket a Tocati nevű fesztiválon. A helyi nyelvjárásban a "Tocati" szó játék közben hangzik el és azt jelenti, hogy “rajtad a sor, te következel”.

A veronai önkormányzat és a szabadtéri játékok hagyományát őrző olasz egyesület immár 11. közös fesztiválján negyven olasz utcai játék elevenedik fel közöttük egy 13. századi szicíliai “botozós“, de lesz frizbi-verseny is.

A Tocati idei különlegességének a magyar játékok bemutatkozása számít. Lesz övbirkózás, gombfoci, íjászat, ostorozás, botvívás és a hajítófával célzó csoportos népi játék, a csürközés is. A magyar játékok az olasz-magyar kulturális évad 2013 keretében mutatkoznak be.

Három napig Verona központi tere, a piazza della Signoria Magyarországról lesz elnevezve. Itt a fesztivál közönsége megismerheti Magyarország műemlékeit, kultúráját, zenéjét és gasztronómiáját is. Külön kiállítás mutatja be Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének történetét és helyszíneit. Nemecsek Ernőnek és társainak története a színpadon is életre kel olasz gyerekszínészek előadásában.

A Pál utcai fiúk című könyvet olaszul fel is olvassák: a fesztivál látogatói egymás után veszik majd kézbe a regényt a maratoni-felolvasáson. Az Itáliában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Molnár-regényről Giorgio Pressburger magyar-olasz író beszél majd az olasz közönségnek. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play