Olaszország
» Olaszország

» Olaszország » San Marino » Rimini


Értékeld Te is:

San Marino a világ legrégibb, ma is fennálló köztársasága, Európa 3. legkisebb állama. A Világörökség része San Marino történelmi központja és a Monte Titano.

A hagyomány szerint 301. szeptember 3-án jött létre San Marino állam, amely mindössze 61 négyzetkilométer. A legenda szerint az államot egy Dalmáciából, Rab szigetéről Itália területére érkező kőfaragó, Marinus alapította. A keresztény Marinus római üldöztetése elől menekült San Marino hét hegye közül a legmagasabbikra, a Titanóra, ahol remeteként élt, és hamarosan kis közösség gyűlt köré.

A földet birtokló hölgy szimpatizált Marinóval és követőivel, ezért a környező néhány heggyel együtt a közösségnek ajándékozta. A később szentté avatott Marinus 366-ban halt meg, utolsó szavai szerint „szabadnak hagyom mindkét férfiútól” a kis közösséget – a későbbi értelmezés alapján ez a császárt és a pápát jelentette.

A történeti források szerint a vidéket már jóval ezelőtt lakták, a 10. században pedig már említés történik egy szabad „comune”-ról, azaz városállamról San Marino területén.

San Marino jól taktikázó vezetőinek köszönhető, hogy San Marino meg tudta őrizni függetlenségét az észak-itáliai háborúskodások alatt. Különböző szövetségekhez és frakciókhoz csapódva sikerült elérniük, hogy hosszabb időre egyetlen hódító sem vetette meg a lábát a környék fölé magasodó hegyeken. Az állam önállóságát 1602-ben VIII. Kelemen pápa szerződésben garantálta.

A napóleoni háborúk idején a Napóleon 1797-ben szerződésben erősítette meg függetlenségét, amelyet a bécsi kongresszus is elismert 1815-ben. A kicsi, de büszke köztársaság az olasz egyesítés során is meg tudta őrizni önállóságát. Egyesek szerint az itt menedéket kapó Garibaldi és más forradalmár vezetők jóindulata, mások szerint az egységet támogató III. Napóleon barátsága mentette meg San Marinót a bekebelezéstől, de létezik egy olyan összeesküvés-elmélet is, amely szerint valamilyen titkos szabadkőműves praktika óvta meg az államot.

1861-ben közös demokratikus értékeikre hivatkozva szövetséget és tiszteletbeli állampolgárságot kínáltak Abraham Lincolnnak, aki el is fogadta az ajánlatot. 

Kilenc kis települése van, nyolc kis falu és fővárosa San Marino. Serravalle, Domagnano, Acquaviva, Borgo Maggiore, Faetano, Chiesanuova, Fiorentino, MontegiardinoSAN MARINO

A fővárosból lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre, de ezenkívül számos látványosság található itt. A városfal által körülölelt középkori óvárosban többszáz éves épületek állnak.

Látnivalók:

A városháza (Palazzo Pubblico)

San Marino bazilika. Itt vannak Marino, a köztársaság megalapítójának csontjai. 

San Marino Adventures kalandpark (Parco Monte Cerreto).

Palazzo del Governo -kormányzati palota (Piazza della Libertá, 47890) Előtte hosszú puskával, zöld kabátban, piros nadrágban ott áll a Guardia di Rocca tagja. A kormányzati palota előtt naponta nyilvános őrségváltás zajlik. További érdekesség még a félévente (április elsején, és október elsején) megrendezett régenskapitányok váltása. Ezen a helyen már 1380 óta áll a kormányzat palotája. A főbejárat felett San Marino kőből faragott címere látható. Az épület jobb sarkán, az első emelet magasságában kis fülkében áll az alapító szent, Marino bronzszobra. A bejárati csarnokban fegyverek, zászlók, emléktáblák, szobrok kaptak helyet. Az emeleten az egyik ajtó a Tizenkettes Tanács helyiségébe nyílik. Itt van Guernico szép festménye: San Marino kezében tartja városát. A fő látványosság a tanácsterem. Belépve láthatjuk a régenskapitányok trónját. Felette az egész falat betölti egy freskó, amely az alapító védszentet ábrázolja. A falak mellett kétoldalt van a hatvan tanácsnok faragott széke.

A Szent Ferenc templom San Marino legrégebbi temploma. A templomhoz kapcsolódó kolostor most múzeum és képtár. A templomot 1361-ben kezdték építeni. A főoltár fakeresztje a XIV. századból való. A templom belsejében néhány szép kép, emléktárgy van, a legjelentősebb Taddeus Zuccari XVI. századi festménye, a Sírbatétel. Harangtornya a XVIII. századból származik. A templomhoz csatlakozó kolostor ma múzeum és képtár. Ismeretlen középkori festők és szobrászok alkotásai és nagyszerű olasz mesterek munkái láthatók a múzeumban. A képek és szobrok mellett kegytárgyak is kerültek a múzeum tárolóiba.

MONTE TITANO

A San Marinóban, a Via Simone delle Penne végéről lépcsőkön juthatunk fel a Titano-hegy tetejére, ahol három vár áll: Guaita, Cesta, Montale. A várak az állam leghíresebb látnivalói és egyben legrégibb történeti emlékei is. A kis köztársaság fennmaradásának első néhány száz évében ezek biztosították San Marino függetlenségét.

Guaita. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, mikor épült a hegy legészakibb részén az első erősség a Rocca, vagy más néven Guaita, de a ma álló épületek egy része már megvolt a XI. században. A dokumentumok szerint többször is átalakították, utolsó jelentősebb átépítésére 1625-ben került sor. A bástyák egyik oldalon meredek sziklafalra épültek. A kb. 200 méteres mélységből az ellenség sohasem közelíthette volna meg a Guaita falait. A lankásabb oldalon védelmet a város falai, azok bástyái jelentettek. A védőfalak rendszere is kettős, külső és belső, saroktornyokkal, bástyákkal megerősítve. A lőrések úgy vannak elhelyezve, hogy azokról valamennyi megközelítési útvonalat tűz alatt lehetett tartani.

Cesta. A legmagasabban álló erődhöz szép erdei út vezet a. Ez a boszorkányok ösvénye. A néphit szerint valaha boszorkányok kergetőztek a meredek sziklatetőn, ma turisták ezrei közlekednek az ösvényen. A vár a hegy legmagasabb pontján épült, magassága 755 méter. Az erődöt a XIII. században építették, teljesen a XIV. század végére készült el. A XVI. századig védvárként szolgált, majd átmenetileg ezt is börtönné alakították át egy időre. Ezt a várat is kettős falrendszer védi. Belső vára nagyobb, mint a Guaitáé. A fegyvermúzeumot 1956-ban nyitották meg. Gyűjteménye nagyon gazdag, a XI. századtól a XIX. századig terjedő anyagot mutat be. A vár belső teraszáról gyönyörű kilátásban lehet részünk.

Montale. Szintén egy szép ösvényen juthatunk el a harmadik, magányosan álló torony, a Montale felé. Ez nem kiépített vár, csupán őrtorony. Feladata is más volt, elsősorban a közeli várnak a Fiorentiónak a figyelése. 1320-ban fallal kapcsolták össze a másik két erőddel, hogy biztonságban legyen megközelíthető. A fal évszázadok alatt elpusztult, ma csak maradványai láthatók. A Montale ma középkori formájában áll a látogatók előtt. Belsejében kútszerű, nyolc méter mély üreg van. A legszigorúbban őrzött rabokat tartották ebben a börtönben.

SERRAVALLE

Valloni-palota (Via Cinque Febbraio, 47899 Serravalle)

A vár a XVII. században a névadó Valloni család birtokában volt. Ez az épület volt Alberoni érsek székhelye, amikor a XVII. században elfoglalta a várost. Ma az Állami múzeum és levéltár épülete.

A múzeum sok értékes festményt tartalmaz. Az egész képanyag több mint 100, túlnyomóan XV-XVIII. századi mű. A bejárati kis csarnokban az állam életét mutatják be. Itt láthatjuk San Marino három tollas címerét, a névadó szent életének négy epizódját, XVIII. századi festményeken.

A 23. számú szoba két képét valószínűleg Tintoretto készítette. A Sodoma és Gomorrha égését ábrázoló festmény Domenichino műve. A terem legrégibb képe az Angyali üdvözlet, XV. Századi umbriai alkotás.

Érdekesség a Garibaldi-galéria. A kiállítás nemcsak az olasz szabadsághős rövid, de izgalmas San Marinó-i tartózkodásának állít emléket, hanem az olasz szabadságküzdelem más állomásainak is.

A legnagyobb érték a 10. szobában található San Marino-kép. Csaknem biztos, hogy Ghirlandajo festette. A földszinten a 16. számú szoba a legérdekesebb, amely San Marinó-i bélyegek hatalmas és ritkaságszámba menő gyűjteménye. A köztársaság gazdaságában a bélyegkiadás komoly bevételi forrásnak számít.

BORGO MAGGIORE

A Borgo Maggiore egy ősi település, amelyről már a XII. századból van emlék. A Monte Titano heggyel drótkötélpálya köti össze.

Itt tartják minden szerdán a San Marinó-i hetivásárt. Az elsőről már 1244-ben tettek említést a krónikákban, s azóta is rendszeresen ide sereglenek a vásárosok.

Fegyvermúzeum. Nemcsak fegyverek mutatnak be, hanem igen korszerű elrendezésben a híres-nevezetes San Marinó-i bélyegkiadás legszebb produktumait és az országban kiadott pénzérméket is.

San Marino Riminitől 20 km-re található.

Tartomány:San Marino
Település:San Marino
Cím:San Marino
GPS: 43° 56′ 12.9538″, 12° 26′ 46.86724″
Honlap: http://www.visitsanmarino.com

Régióválasztó

arrow_upward