» Olaszország

» Olaszország » San Marino » Rimini


Értékeld Te is:

San Marino a világ legrégibb, ma is fennálló köztársasága, Európa 3. legkisebb állama. A Világörökség része San Marino történelmi központja és a Monte Titano.


 

LÁTNIVALÓK


SAN MARINO

A fővárosból lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre, de ezenkívül számos látványosság található itt. A városfal által körülölelt középkori óvárosban többszáz éves épületek állnak.

Látnivalók:

A városháza (Palazzo Pubblico)

San Marino bazilika. Itt vannak Marino, a köztársaság megalapítójának csontjai. 

San Marino Adventures kalandpark (Parco Monte Cerreto).

Palazzo del Governo -kormányzati palota (Piazza della Libertá, 47890) Előtte hosszú puskával, zöld kabátban, piros nadrágban ott áll a Guardia di Rocca tagja. A kormányzati palota előtt naponta nyilvános őrségváltás zajlik. További érdekesség még a félévente (április elsején, és október elsején) megrendezett régenskapitányok váltása. Ezen a helyen már 1380 óta áll a kormányzat palotája. A főbejárat felett San Marino kőből faragott címere látható. Az épület jobb sarkán, az első emelet magasságában kis fülkében áll az alapító szent, Marino bronzszobra. A bejárati csarnokban fegyverek, zászlók, emléktáblák, szobrok kaptak helyet. Az emeleten az egyik ajtó a Tizenkettes Tanács helyiségébe nyílik. Itt van Guernico szép festménye: San Marino kezében tartja városát. A fő látványosság a tanácsterem. Belépve láthatjuk a régenskapitányok trónját. Felette az egész falat betölti egy freskó, amely az alapító védszentet ábrázolja. A falak mellett kétoldalt van a hatvan tanácsnok faragott széke.

A Szent Ferenc templom San Marino legrégebbi temploma. A templomhoz kapcsolódó kolostor most múzeum és képtár. A templomot 1361-ben kezdték építeni. A főoltár fakeresztje a XIV. századból való. A templom belsejében néhány szép kép, emléktárgy van, a legjelentősebb Taddeus Zuccari XVI. századi festménye, a Sírbatétel. Harangtornya a XVIII. századból származik. A templomhoz csatlakozó kolostor ma múzeum és képtár. Ismeretlen középkori festők és szobrászok alkotásai és nagyszerű olasz mesterek munkái láthatók a múzeumban. A képek és szobrok mellett kegytárgyak is kerültek a múzeum tárolóiba.

MONTE TITANO

A San Marinóban, a Via Simone delle Penne végéről lépcsőkön juthatunk fel a Titano-hegy tetejére, ahol három vár áll: Guaita, Cesta, Montale. A várak az állam leghíresebb látnivalói és egyben legrégibb történeti emlékei is. A kis köztársaság fennmaradásának első néhány száz évében ezek biztosították San Marino függetlenségét.

Guaita. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, mikor épült a hegy legészakibb részén az első erősség a Rocca, vagy más néven Guaita, de a ma álló épületek egy része már megvolt a XI. században. A dokumentumok szerint többször is átalakították, utolsó jelentősebb átépítésére 1625-ben került sor. A bástyák egyik oldalon meredek sziklafalra épültek. A kb. 200 méteres mélységből az ellenség sohasem közelíthette volna meg a Guaita falait. A lankásabb oldalon védelmet a város falai, azok bástyái jelentettek. A védőfalak rendszere is kettős, külső és belső, saroktornyokkal, bástyákkal megerősítve. A lőrések úgy vannak elhelyezve, hogy azokról valamennyi megközelítési útvonalat tűz alatt lehetett tartani.

Cesta. A legmagasabban álló erődhöz szép erdei út vezet a. Ez a boszorkányok ösvénye. A néphit szerint valaha boszorkányok kergetőztek a meredek sziklatetőn, ma turisták ezrei közlekednek az ösvényen. A vár a hegy legmagasabb pontján épült, magassága 755 méter. Az erődöt a XIII. században építették, teljesen a XIV. század végére készült el. A XVI. századig védvárként szolgált, majd átmenetileg ezt is börtönné alakították át egy időre. Ezt a várat is kettős falrendszer védi. Belső vára nagyobb, mint a Guaitáé. A fegyvermúzeumot 1956-ban nyitották meg. Gyűjteménye nagyon gazdag, a XI. századtól a XIX. századig terjedő anyagot mutat be. A vár belső teraszáról gyönyörű kilátásban lehet részünk.

Montale. Szintén egy szép ösvényen juthatunk el a harmadik, magányosan álló torony, a Montale felé. Ez nem kiépített vár, csupán őrtorony. Feladata is más volt, elsősorban a közeli várnak a Fiorentiónak a figyelése. 1320-ban fallal kapcsolták össze a másik két erőddel, hogy biztonságban legyen megközelíthető. A fal évszázadok alatt elpusztult, ma csak maradványai láthatók. A Montale ma középkori formájában áll a látogatók előtt. Belsejében kútszerű, nyolc méter mély üreg van. A legszigorúbban őrzött rabokat tartották ebben a börtönben.

SERRAVALLE

Valloni-palota (Via Cinque Febbraio, 47899 Serravalle)

A vár a XVII. században a névadó Valloni család birtokában volt. Ez az épület volt Alberoni érsek székhelye, amikor a XVII. században elfoglalta a várost. Ma az Állami múzeum és levéltár épülete.

A múzeum sok értékes festményt tartalmaz. Az egész képanyag több mint 100, túlnyomóan XV-XVIII. századi mű. A bejárati kis csarnokban az állam életét mutatják be. Itt láthatjuk San Marino három tollas címerét, a névadó szent életének négy epizódját, XVIII. századi festményeken.

A 23. számú szoba két képét valószínűleg Tintoretto készítette. A Sodoma és Gomorrha égését ábrázoló festmény Domenichino műve. A terem legrégibb képe az Angyali üdvözlet, XV. századi umbriai alkotás.

Érdekesség a Garibaldi-galéria. A kiállítás nemcsak az olasz szabadsághős rövid, de izgalmas San Marinó-i tartózkodásának állít emléket, hanem az olasz szabadságküzdelem más állomásainak is.

A legnagyobb érték a 10. szobában található San Marino-kép. Csaknem biztos, hogy Ghirlandajo festette. A földszinten a 16. számú szoba a legérdekesebb, amely San Marinó-i bélyegek hatalmas és ritkaságszámba menő gyűjteménye. A köztársaság gazdaságában a bélyegkiadás komoly bevételi forrásnak számít.

BORGO MAGGIORE

A Borgo Maggiore egy ősi település, amelyről már a XII. századból van emlék. A Monte Titano heggyel drótkötélpálya köti össze.

Itt tartják minden szerdán a San Marinó-i hetivásárt. Az elsőről már 1244-ben tettek említést a krónikákban, s azóta is rendszeresen ide sereglenek a vásárosok.

Fegyvermúzeum. Nemcsak fegyverek mutatnak be, hanem igen korszerű elrendezésben a híres-nevezetes San Marinó-i bélyegkiadás legszebb produktumait és az országban kiadott pénzérméket is.

San Marino Riminitől 20 km-re található.



Tartomány:San Marino
Település:San Marino
GPS: 43° 56′ 12.9538″, 12° 26′ 46.86724″
Honlap: http://www.visitsanmarino.com

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward