Műemlékek napja Ausztriában

2013. szeptember 27.

print Hetedhétország.hu

Műemlékek napja Ausztriában

Szeptember 29-én Európa szerte megünneplik a „Műemlékek napját “.

Ausztriában az Országos Műemlékvédelmi Hivatal szervezi a programokat. Burgenlandban a „Kőből?“ mottó kapcsán idén is határokat átlépő útvonalat állítottak össze. A speciális vezetések során nemcsak a műemlékekről, hanem gondozásukról is sok mindent megtudhatnak az érdeklődők.

Burgenlandban három túra során 20 műemlékvédelem alatt álló épületet ismerhetnek meg az érdeklődők. A kísérőfüzet teljes egészében kétnyelvű, német-magyar illetve egy programpont esetében (Nebersdorf/Ligvánd kastély) első ízben, Burgenland történetileg adta etnikai sokszínűségének megfelelően háromnyelvű, német-magyar-horvát.

A „Tag des Denkmals“ burgenlandi megnyitó rendezvényére a kismartoni Martin kaszárnyában vasárnap délelőtt, 10 órakor kerül sor.

Az északi túra útvonala a Nezsider/Neusiedl am See felett festőien fekvő Kálvária dombtól, a kismartoni zsidó temetőkön, a kishöflányi/Kleinhöflein revitalizált Martinudvaron át a szentmargitbányai/St. Margarethen szobrász-szállásokig vezet.

A közép-burgenlandi túra a petőfalvi/Pöttelsdorf evangélikus templomtól a soproni belvároson, a sopronkeresztúri/Deutschkreuz, kaboldi/Kobersdorf és ligvándi/Nebersdorf kastélyokon át a Lékán/Lockenhaus található Nádasdyak sírboltjáig vezet.

A déli túra útvonala pedig a borostyáni/Bernstein, az „angol betegként“ közismertté vált Almásy László szülőhelyétől, a városszalónaki/Stadtschlaining váron, a szentkúti/Heiligenbrunn pincenegyeden, a németszentgróti/Gerersdorf bei Güssing falumúzeumon át a Farkasdifalva/Neumarkt an der Raab művészfaluig vezet. A belépés ingyenes.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play