A világ legmesésebb ékszerkiállítása

2013. december 7.

print

A világ legmesésebb ékszerkiállítása

Februárig látható Párizsban a világ egyik legmesésebb ékszerkiállítása, ahol a legszebb műveit mutatja be a párizsi Grand Palais a Cartier ékszerház.

Nagyszabású kiállításon mutatja be szerdától legszebb műveit a párizsi Grand Palais a Cartier ékszerház: a közönség luxustárgyakat és több mint hatszáz gyémánt ékszert láthat, amelyeket egykor Elizabeth Talyor, Grace Kelly vagy épp Katalin cambridge-i hercegnő viselt. A tárlat február 16-ig látogatható.

 


A Cariter. Stílus és történelem című kiállítás fénypontjai közé tartozik az a több mint 800 apró gyémánttal kirakott diadém, amelyet Kate Middleton viselt az esküvőjén 2011 áprilisában. A fejdíszt egykor VI. György király ajándékozta lányának, Erzsébetnek 18. születésnapjára. A királynőé az a 23,60 karátos rózsaszín gyémánt is, amelyet a ház brossba foglalva készített Erzsébet házasságkötésére.

A brit királyi család amúgy a Cartier hűséges ügyfelei közé tartozik, VII. Eduárd király mondta a házról 1902-ben, hogy a Cartier "a királyok ékszerésze és az ékszerészek királya".

A tárlaton látható 639 alkotásból 539 az 1847-ben alapított ékszerház gyűjteményéből származik, a többi kölcsönbe érkezett a kiállításra uralkodóházaktól és múzeumoktól.

A látogatók a kezdetektől az 1970-es évekig készült darabokkal találkozhatnak, az ékszerek bemutatják a ház sokoldalú stílusát: a Marie-Antoinette által ihletett művektől kezdve az art déco jegyében készült ékszereken át az orosz, kínai és indiai jegyeket magukon viselő darabokig. Utóbbit képviseli például Patiala maharadzsájának díszes, öt gyémántláncból álló impozáns nyakéke, amelyet Cartier 1928-ban alakított át modernebb stílusúra.

Kiállították Grace Kelly gyémánt és smaragd eljegyzési gyűrűjét, valamint Maria Felix mexikói színésznő extravagáns ékszereit, köztük egy kígyó alakú nyakláncot 2473 gyémánttal és smaragddal.
Először látható együtt a híres rejtélyes órák közül tizennyolc, ami szintén jelzi a kiállítás exkluzivitását. A Cartier 1912-ben készítette az első rejtély-órát (pendule mystérieuse), amelynek megmunkálása akkoriban még egy évig tartott.

Laurent Salome kurátor szerint a helyszínen fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. A Grand Palais egyébként egy rendőrkapitányság mellett van.

A Cartier a világ első számú ékszerháza és második számú órása, amely a francia luxus jelképe lett Amerikában és Ázsiában is. A cég tavaly négy-, idén becslések szerint ötmilliárd eurós eladást ért el. A háznak világszerte több mint háromszáz boltja van.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play