Ismét állványok nélküli a Szent Péter tér

2014. február 23.

print

Ismét állványok nélküli a Szent Péter tér

Végre ismét állványok nélkül látható a római Szent Péter tér. A teret övező barokk oszlopcsarnok restaurálása öt évig tartott.





Végre ismét állványok nélkül látható a római Szent Péter tér. A teret övező barokk oszlopcsarnok restaurálása öt évig tartott.

Több mint száz művészettörténész, restaurátor, mérnök dolgozott a világ egyik legismertebb terének helyreállításán. A restauráló csapat több ország szakértőiből állt, többségük nő volt.

284 oszlopot, 88 pillért és az oszlopcsarnok tetején sorakozó, 140 szentet ábrázoló szobrot kellett restaurálni. Utóbbiak mindegyike három méter magas és húsz méterrel a tér felett állnak.

A 2009 tavaszán kezdődött munkát eredetileg négy évre tervezték, de az átadás majdnem egy évet késett. Állványok övezték a Szent Péter teret Ferenc pápa tavaly márciusi megválasztásán is. Az utóbbi hónapokban gyorsították fel a restaurálást, hogy II. János Pál és XXIII. János pápa április 27-i szentté avatásán már ne legyen felállványozva az oszlopcsarnok.

A helyreállításhoz a legmodernebb technikát használták: az oszlopokat és szobrokat egyenként meg is röntgenezték a belső állaguk felmérésére.

A Vatikánváros és Róma határán húzódó, ovális oszlopcsarnok Gian Lorenzo Bernini 1657-es tervei alapján 1667-re készült el. Bernini nevéhez fűződik a Szent Péter-bazilika főoltárának bronz baldachinja is.

Nyáron a Szent Péter tér egyik szökőkútjának helyreállítását akarják megkezdeni, ezt a tér közepén álló ókori obeliszk restaurálása követheti. A vatikáni restaurálások 1997-ben a Szent Péter-bazilika homlokzatának tisztításával kezdődtek el, amely a 2000-es szent évre új színeket ajándékozott a székesegyháznak.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play