Breton hercegnő szíve a blois-i kastélyban

2014. március 17.

print MTI

Breton hercegnő szíve a blois-i kastélyban

Ötszáz év után visszatért a Franciaország középső vidékén fekvő blois-i királyi kastélyba I. Anna szíve. Az április 6-áig látható nagyszabású tárlaton látható az ereklyetartóban elhelyezett szív.

A Loire menti kastély kiállítással emlékezik meg Franciaország és Nápoly kétszeres királynéjáról Anna halálának ötszázadik évfordulója alkalmából. Az április 6-áig látható nagyszabású tárlat nemcsak az ereklyetartóban elhelyezett szív, hanem amiatt is érdekes, hogy bemutatja a királyi temetések történetét. Anna temetése ugyanis évszázadokon át mintájául szolgált a francia koronás fők búcsúztatásának: a negyven napig tartó temetést addig soha nem látott pompa és ceremóniák sora kísérte.

Pierre-Gilles Giraul, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, fél évezred óta ez az első alkalom, hogy Anna szíve visszatér Blois-ba, és mindössze a negyedik, hogy az ereklyetartó elhagyta a Nantes-i Történeti Múzeumot, ahol őrzik.

A breton hercegnő - I. Miksa német király második felesége, majd VIII. Károly francia király, azt követően pedig XII. Lajos francia király második felesége - a blois-i kastélyban élte le utolsó 15 évét.

A kiállítás a 12. században emelt kastélynak abban a termében kezdődik, ahová a királyné előszeretettel vonult vissza, és több helyiséget bejárva festmények, könyvek, szobrok és dokumentumok elevenítik fel a magasan képzett, nagyon intelligens, a politika iránt fogékony asszony személyét.

Anna rendkívüliségére az is bizonyítékul szolgálhat, hogy 37 évesen bekövetkezett halála olyannyira lesújtotta XII. Lajost, hogy a király úgy döntött, oly módon búcsúztatja el őt, mint ahogy addig egy királynét sem.

Anna holtteste fölött Blois-ban virrasztottak, majd menet indult vele Párizsba, ahol a Notre Dame székesegyházban misét mutattak be a tiszteletére. Napokkal később a földi maradványokat a Saint Denis-bazilikába, a királyok és királynék nekropoliszába vitték, ott helyezték végső nyugalomra, ahogy azt a hagyomány megkövetelte.

A breton hercegnőnek azonban az volt a kívánsága, hogy szívét arany ereklyetartóban szülei sírjában, Nantes-ban temessék el.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play