Világrekorder uzsonna Grazban

2014. április 29.

print

Világrekorder uzsonna Grazban

Szombaton Graz belvárosában sikeresen kíséreltek meg világrekordot felállítani „a leghosszabb uzsonnás asztal kategóriában”. A 222 m hosszú uzsonnás asztalon 674 adag stájer fatányéros uzsonnát – osztrákul Brettljausen – szolgáltak fel. Az eddigi rekord 440 adag uzsonna volt.

Az uzsonna stájer minősített családi gazdaságokból származott: szalonna, sonka, sajt, szalámi, friss torma, tojás. Ehhez friss paraszt kenyeret és jó minőségű borokat is felraktak az asztalra.

Stájerországban ezeket a finomságokat bárki megkóstolhatja a 800 Buschenschank, vagyis vidéki borozó egyikében. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak.

Ma a Buschenschankokban, a fogadókkal és éttermekkel ellentétben csak hideg ételeket és saját készítésű borokat lehet felszolgálni. Egy önálló „Buschenschank-törvény” szabályozza, hogy pontosan mit lehet kínálni és mit lehet esetleg még pluszban hozzávásárolni. Egy vidéki borozóban például kávé vagy sör nem megengedett.

A Buschenschank-kínálat egyik legkedveltebb és legrégebbi ételkreációja a klasszikus fatányéros uzsonna. A név árulkodó: egy fadeszkán a legkülönbözőbb főtt és füstölt sonkavariációkat, sült oldalast vagy sertéssültet, füstölt kolbászt, sajtot, különböző krémeket, szalonnát, friss zöldségeket szolgálnak fel, és természetesen a reszelt torma sem hiányozhat. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play