A Giro 6. szakasza. Sassano-Montecassino

2014. május 15.

print

A Giro 6. szakasza. Sassano-Montecassino

A május 15-én megrendezett 6. szakasz az Amalfi parton fog zajlani. Sassanóból Salernón keresztül Montecassinóban lesz a befutó. 247 km hosszú szakaszba a tévé közvetítés csak a 158 km-nél fog bekapcsolódni, Maddaloninál.

Az előző 5. szakaszon is végig esett, bár most szó sem volt rövidítésről.Az utolsó pár kilométeren végig a Katusha dominált, hogy Joaquim Rodrigueznek, az egyik nagy esélyesnek dolgozzanak, aki már 30 másodperccel le van maradva főriválisával, Quintanával szemben. A győztes végül nem ő, hanem Diego Ulissi lett, ezzel megszerezte Olaszországnak a várva várt első győzelmet.

 

Diego Ulissi


A május 15-én megrendezett hatodik szakasz az Amalfi parton fog zajlani. Sassanóból Salernón keresztül Montecassinóban lesz a befutó. 247 km hosszú szakaszba a tévé közvetítés csak a 158 km-nél fog bekapcsolódni, Maddaloninál. Az utolsó kilométeren egy 2. kategóriás hegyre mennek fel, de nem ez lesz az egyetlen, a 102 km-nél feltekernek a Cava de’Tirreni 4. kategóriás emelkedőre.

 6. szakasz


Sassano első említése 937-ből származik, ami egy püspök látogatását írta le, de a terület már az időszámítás előtti 2. ezredben is lakott volt, melyet egy közeli faluban, Pantanóban talált házromok is tanúsítanak. Olaszországban itt találták a legtöbb mükénei porcelánt és 184 orchidea fajta él itt.

 


Sassano


Sassano nevének eredetére két féle elmélet létezik. Az egyik szerint a római korban az itt uralkodó helytartóról kapta, Praedia Soxsiani-ról. A másik szerint az olasz sassa (kő) és sano (egészséges) szavakból ered.

A középkorban virágzott a város, a sajtgyártásból éltek. Érdekesség, hogy az 1800-as években itt élt Salvatore Brigante, aki az angol Robin Hood-hoz hasonló tevékenységet folytatott.

 


Sassano védőszentje Keresztelő Szent János, de a 15. századi központi temploma Szent János apostolnak van ajánlva.

Montecassino leginkább az első kolostorról ismert, melyet a bencés rend atyja, Szent Benedek alapított 529-ben. Ezt a második világháborúban, 1944-ben az amerikai csapatok teljesen lebombázták, csak a kripta maradt meg.

 


Montecassino


A kolostort egy Apollón szentély romjaira építették. Elkészülte után Szent Benedek állítólag soha többet nem lépett ki innen, bár holtteste megjárta Franciaországot, mielőtt végső nyugalomra helyezték Montecassinóban.

A kolostor a 15. századig virágzott, míg egy földrengés kárt nem tett benne. Mire helyrehozhatták volna, Napóleon seregei elfoglalták 1799-ben.

A második világháború egyik leghíresebb csatája is itt zajlott 1944 januárjától májusig. Február 15-én az amerikai bombázók teljesen lerombolták a kolostort, azzal a céllal, hogy megöljék a németeket. Azonban egy német sem tartózkodott ott a támadás alatt, ezért mindössze 230 olasz civil halt meg.

Szerencsére 1942 decemberében két német kapitány megmentett több mint 1400 kódexet és más dokumentumot, és elvitték a Vatikánba, bár utána Göringnek ajándékoztak mindent születésnapjára.

1964-ben VI. Pál pápa parancsára újjáépítették Montecassinót, éppen idén ennek lesz az 50., a lerombolásának pedig a 70. évfordulója, utóbbi miatt hosszú ünnepségek lesznek. Júniustól szeptemberig kulturális fesztivált rendeznek, márciusban pedig egy hétig ünneplik Szent Benedeket, februárban meg természetesen nem maradhat el a karnevál itt sem!

Legfontosabb látnivalója az apátság, de a turisták kedvelt célpontja még a római színház és amfiteátrum, a háborús temető, a Terme Varroniane termálfürdő és Camusac kortárs művészeti múzeum.

Helyi ételek a bucatini all’amatriciana (spagetti tészta disznóhúsból és paradicsomból készült szósszal), articsóka szívek majorannával, bivalytejből készült caciocavallo sajt, sült mozzarella, corallina romana (szalámi szerű étel hagyományosan a Frosinone területről), és vargánya gomba olajban sütve.

 
A legjobb borok a Tatina (vörös) és a Pentro di Isernia (vörös, fehér és rozé).

Mindkét városban idén fognak rendezni először szakaszt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play