Tour 2014: Épernay - Nancy

2014. július 11.

print

Tour 2014: Épernay - Nancy

A mezőnyhajrá ismét német szakaszsikert hozott, ezúttal Andre Greipel nyert. Összetettben továbbra is Vincenzo Nibali vezet. A verseny hetedik napján, pénteken az Épernay és Nancy közötti 234,5 km leküzdése vár a mezőnyre.

A mezőnyhajrá ismét német szakaszsikert hozott a Tour de France-on, de ezúttal nem a háromszor első Marcel Kittel, hanem Andre Greipel nyert. Az összetett élcsoportjában nem történt változás: továbbra is az olasz Vincenzo Nibali vezet a dán Jakob Fuglsang és a szlovák Peter Sagan előtt. A verseny hetedik napján, pénteken az Épernay és Nancy közötti 234,5 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.

 


Az előző szakaszt az oldalszél jellemezte, ennek következtében a mezőny több csoportban érkezett meg. Szinte végig esett az eső, ezért hárman is feladni kényszerültek, köztük a Sky-ból Zandio és a Tinkoff-Saxo-ból Hernandez, mindketten fontos segítők lettek volna Alberto Contadornak és az immár első számú Richie Porte-nak a hegyeken. A harmadik Silin a Katushából. De nem csak ők estek, rajtuk kívül például az FDJ sprintere, Arnoud Démare, és William Bonnet, a Giant-es John Degenkolb, a Cannondale-es Peter Sagan és az Ag2r-es Romain Bardet. A mezőny 11 kilométerrel a vége előtt érte utol a négy szökevényt, így mezőnyhajrával fejeződött be a szakasz. Egy kilométerrel a vége előtt nagy meglepetésre Marcel Kittel az oldalszél miatt elfáradt, így André Greipel nyert.

 


André Greipel


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 7. szakaszról: " Ez egy nagyon komplikált szakasz, és nem csak azért, mert 234 kilométer hosszú. A cél közelében kettő nagyobb hegy is lesz, és lesznek 8%-os részek is. Vajon a sprinter csapatok vállalják a kockázatot, hogy emberük leszakadjon az emelkedőn, és nagy tempót diktálva kontrollálni fogják a mezőnyt? Meglátjuk. Ne feledjük el, hogy még két hét maradt és néhány csapat valószínűleg inkább tartalékolni akarja majd az erejét. Azt is el tudom képzelni, hogy mindenki taktikázni fog, és lélegzetelállító véget fog érni a szakasz. Az is valószínű, hogy a peloton nem egy nagy csoportba fog megérkezni."

 


Az Épernay-ből Nancy-be tartó útvonal bejárja szinte egész Champagne-Ardenne régiót, három megyéjét is érintve. Marne-t, Mause-t és Meurthe-et-Moselle-t.

A Tour első látogatását Épernay-ben 1963-ban tette az 50. alkalomkor. Először Federico Bahamontes nyerte, aki a sík utak ellenére támadott, és 1.30 percre verte riválisait. Másodszorra Anquetil esett még az elején, de ez sem volt elég ahhoz, hogy ne szerezze meg negyedik Tour győzelmét. Harmadszorra Eddy Pauwels nem csak a szakaszt nyerte meg, de az összetett vezetését is átvette. Az utolsó két alkalom mezőnyhajrával végződött, melyet 2010-ben Mark Cavendish nyert meg, 2012-ben meg Peter Sagan.

 


Épernay


A 30.000 hektárnyi szőlőültetvény között fekvő Épernay évente több mint 450.000 látogatót vonz. A szőlőültetvényeket jelölték az UNESCO világörökségi listájára, mert „különleges ipari örökség, mely megformálta a régiót és a világgal megismertette a pezsgőt”, de még nem fogadták el, 2015-re várják.

 


Az Avenue de Champagne (pezsgő útja) mentén vannak a világ legnagyobb pezsgős pincéi, a 110 kilométernyi pince 200 millió üveget rejt. A vezető pezsgő márkák mind megtalálhatók itt: Moet&Chandon, Mercier, Boizel, Comtesse Lanfond, De Castellane, Esterlin, Perrier-Jouet, Pol Roger, De Venoge, Demoiselle, A. Bergere.

Itt született Marcel Hout, ki 1928-ban nyert egy szakaszt, Jean-Pierre Boulard, az 1968-as Tour de l’Avenir győztese, és a Movistar-os John Gadret.

A Városháza a 19. században épült, III. Napóleon terveztette a Buhler testvérekkel, akik a Lyon-i Tete d’OR parkot is tervezték.

A De Castellane torony 1903-ban épült. 63 méter magas, és azért húzták fel, hogy a De Castellane szőlőbirtokot jobban lehessen látni.

Évente megrendezik az Épernay Vins de Champagne ralit, a nyári zene fesztivált, a Les Nuits de l’Avenue de Champagne, mely egy hatalmas fény show és a Habits de Lumiere karnevált.

Nancy Meurthe-et-Moselle megye székhelye, Lotaringia régióban. 108,500 lakóját Nancéins-nek hívják, focicsapata az AS Nacy-Lorraine, a Ligue 2-ben játszik. A Lorraine Rally is átmegy a városon.

 


Nancy


Nancy-t a Tour 1905 óta nagyon sokszor látogatta már meg, de a legemlékezetesebb alkalom a helyi hős, Cristophe Mengin esete volt, aki az élről az utolsó kanyarban esett el. 2005-ben Lorenzo Bernucci itt nyerte meg első és egyetlen Tour de France sikerét, míg Fausto Coppi mindösze háromszor vett részt a francia körön, de a Nancy-i szakaszt kétszer nyerte meg, 1949-ben és 1952-ben.

A Place Stanislas-t I. Szaniszló lengyel királyról nevezték el, és ez a Place de la Carriere-rel és a place d’Alliance-szal eyütt 1983 óta az UNESCO világörökség része. A hercegi palota Lorraine grófjainak volt a rezidenciája, mivel Nancy volt Lorraine régió székhelye. A gótikus és reneszánsz stílus jellegzetességei is megjelennek a ma már múzeummá alakított épületen. A város legrégebbi épülete a La Craffe, mely a 14. században épült. Régen börtön volt, ma zeneiskola.

Mint mindenhol máshol, Nancyban is az Art Nouveau stílus uralkodott a 20. században. A természet ihlette mozgalom 250 épületet hagyott a városban, például a Majorelle villát és a Brasserie Excelsior-t.

Nancy „Central Parkja”, a Park de La Pepiniere a város szívében 21 hektáron húzódik. Játszóterek, sportpályák, állatkert, mini-golf pálya, rózsakert és bábszínház is található belül.

 


Park de La Pepiniere


Specialitásai a macaron, a lorraine pate pástétom, quiche lorraine, a mirabelle szilva és a bergamot narancs.

Útközben érintetni fogják Chalons-en-Champagne-t, Champagne-Ardenne régió fővárosát. Itt van a Notre-Dame-en-Vaux, ahol Európa legnagyobb harangjátéka szólal meg naponta. A Tour 1974-ben és 93-ban állt itt meg, és két belgát koronáztak meg, Eddy Merckx-t és Johsn Meusseuw-t.

 


Chalons-en-Champagne


L’Epine otthona a késő gótika egyik mesterművének, a L’Epine-i Notre Dame bazilikának, mely a világörökség része. A 15. és 16. században építették, vízköpői olyan illusztris utazókat ihletett meg, mint Victor Hugo, Alexandre Dumas és Paul Claudel.

 


L’Epine-i Notre Dame


Douaumont-ban nagy pusztítást végzett a Verdun-i csata. 1916. február 21-étől december 18-ig tartott, következményeként a városi kolostor 130.000 azonosítatlan francia és német katona testét őrzi. Előtte a temetőben 16.000 francia katona fekszik. A közeli Fleury-devant-Douaumont otthona Franciaország legnagyobb I. világháborús múzeumának.

Flirey-ben található az a villa, ahonnan Lee Duncan amerikai tizedes megmentette a híres németjuhász kutyát, Rintintin-t és vitte el Hollywoodba, ahol 27 filmjével világhírű lett.

 


Rintintin


Toul és ókori római határőr város. Híres erődjéről és városfalairól, és a gyönyörű St. Étienne gótikus katedrális a második legnagyobb gótikus kolostor Franciaországban.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play