Párizs új hangversenypalotáján sétálni is lehet

2015. január 16.

print

Párizs új hangversenypalotáján sétálni is lehet

Párizs új koncerttermét, a Philharmonie hangversenypalotát Jean Nouvel Pritzker-díjas építész tervezte. A futurisztikus dombszerű építmény tetején akár is sétálhatnak is a látogatók. A Philharmonie a La Villette parkban 1995-ben megnyílt Cité de la musique (Zene városa) nevű központ része, amelyben egy alakítható terem, egy múzeum, egy kiállítóterem is található.Párizs új koncerttermét, a Philharmonie hangversenypalotát Jean Nouvel Pritzker-díjas építész tervezte. A futurisztikus dombszerű építmény tetején akár is sétálhatnak is a látogatók. A Philharmonie a La Villette parkban 1995-ben megnyílt Cité de la musique (Zene városa) nevű központ része, amelyben egy alakítható terem, egy múzeum, egy kiállítóterem is található.

 


A Párizst elkerülő körgyűrű mellett, a város észak-keleti részén található La Villette negyedben felhúzott épület 2400 férőhelyes nézőterén hét plató is kialakítható barokk vagy kortárs művek előadói számára, valamint hat próbaterem, tíz stúdió, egy parkra néző kávéház, egy panorámaétterem, egy kiállítótér, egy pedagógiai központ is létesült.

 


A kilencemeletes irodaszekció mint egy kinyújtott kar, a körgyűrűn túlra, a fejlődő Pantin városrészre mutat. A koncerttermi tömb szintjei fokozatosan emelkednek, a dombszerű építmény tetején is sétálhat a látogató.

 


Az intézmény évente 600 ezer látogatóra, a pedagógiai programokon mintegy 100 ezer érdeklődőre számít.

 


A Philharmonie a szintén a La Villette parkban 1995-ben megnyílt Cité de la musique (Zene városa) nevű központ része, amelyben egy alakítható terem, egy múzeum, egy kiállítóterem és egy dokumentációs központ is található. 
 
A hangversenypalota teljes költségvetése az építkezés nyolc éve alatt a 2006-ban tervezett 130 millió euróról 386 millió euróra (123 milliárd forint) nőtt, amiből maga az építkezés 250 millió euróba került.

Az északi elővárosok mellett található új városszéli koncerttermet nem lesz könnyű megtölteni közönséggel. A francia fővárosban sokáig egyáltalán nem léteztek jól felszerelt, nagy hangversenytermek, s eközben a közönség "elöregedett": míg a klasszikus koncerteket látogatók átlagos életkora 1981-ben 36 év volt, jelenleg 61 év.

A júniusig tervezett 270 koncertből ezért hetven dzsessz, rock vagy világzenei program lesz. 

Mindeközben Párizs egyik legnagyobb presztízsű, 1920-ban megnyílt 1900 férőhelyes koncertterme, a Salle Pleyel működtetésére az állami tulajdonos, a Cité de la Musqiue - amelyhez a Philharmonie is tartozik - pályázatot írt ki, amelynek egyik feltétele: a két új hangversenyterem megnyitása után a Pleyelben többé nem lehet komolyzenei hangversenyt rendezni, ott ezentúl más zenei műfajok kaphatnak helyet.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play