Tour de France 6. szakasz

2015. július 9.

print

Tour de France 6. szakasz

A német Andre Greipel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik, szerdai szakaszát, amelyen honfitársa, Tony Martin megőrizte az összetettben élen állónak járó sárga trikót. Csütörtökön az Abbeville és Le Harve közötti 191,5 km-es etap vár a mezőnyre.

A német Andre Greipel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny ötödik, szerdai szakaszát, amelyen honfitársa, Tony Martin megőrizte az összetettben élen állónak járó sárga trikót. Csütörtökön az Abbeville és Le Harve közötti 191,5 km-es etap vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „A szakasz 120 kilométeren keresztül Seine-Maritime megye szirtjei mellet fog haladni, még a híres Étretat-t is érinteni fogja. A normann-part rendkívül szeles, így bármelyik csapatból támadhatnak, előnyszerzésben reménykedve."

 


Abbeville

A Somme- i öböl 2012-ben nyílt meg első alkalommal a Tour előtt, amikor Abbeville-ből tartottak Rouen-be, ekkor André Greipel szerezte meg második sikerét a versenyen. A Tour de le Somme azonban igen gyakran látogat el ide, amelyet egyik alkalommal Lars Boom nyert meg, aki akkor még nem is sejtette, hogy pár év múlva a 2014-es Tour egyik legfontosabb szakaszát fogja megnyerni.

 


2008-ban egy EU döntés hatására bezárt az Abbeville-i cukorgyár és ma már csak egy kemény maradt. 2015 szeptemberében azonban elfogják kezdeni a terület felújítását, egy 9,500 négyzetméternyi új bevásárlóközponttal kezdve, mellé pedig 250 új házat, egy kórházat és egy szállodát építenek. 535 új munkahelyet fognak így teremteni. A munkálatok várhatóan másfél évig tartanak majd.

Franciaország egyik legrégebbi harangtornya Abbeville-ben található, az UNESCO Világörökség része. Közelében van a St. Vulfran katedrális, a gótikus építészet remek példája.

Természetesen kastély is van a városban: a Chateau de Bagatelle-t XV. Lajos alatt építette (18. század közepe) Joost van Robais, egy protestáns posztógyáros. Belül a falak faborításúak, a parkban az angol és francia kert keveredik.

 


Helyi specialitás a gateau battu picard (briósszerű sütemény), a ficelle picard (palacsintához hasonló, gombával és sonkával töltött étel) illetve a rebarbara és az endívia.

Le Havre

Le Havre kikötője, amióta I. Ferenc király megalapította, mindig is kereskedelmi központ volt. Ugyanez igaz a sportokra is: első alkalommal már 1911-ben vendégül látta a Tourt. 1900-ban és 1924-ben a ma is aktívan vitorlásversenyeket rendező Société des Régates Havraise-nek köszönhetően az olimpiát is megrendezhették. Az ország legrégebbi hajós klubja 1839-ben alakult, sokkal előbb, mint az Havre Athletic Club, amely a legidősebb francia focicsapat.

 


Mivel a várost a II. világháborúban szinte teljesen lerombolták, Auguste Perret és Oscar Niemeyer tervei alapján építették újra, ez év januárjában lett kész. Itt található a MuMa modern művészeti múzeum, amely Franciaország első komolyabb múzeuma volt a háború után.

A várost eredetileg Franciscopolisnak nevezték el, az alapító, I. Ferenc tiszteletére, később nevezték át Le Havre-ra, azaz kikötőre.

A St. Joseph katedrális egy igazi modern templom, 1957-ben építette Perret, a II. világháború áldozatainak emlékére. A fény a belsejébe a 6500 üveglapon áramlik be.

 
Útközben a mezőny átmegy Dieppe-en, Franciaország legrégebbi tengerparti üdülőfaluján. Specialitásai a fésűkagyló és a hering, nekik évente külön fesztivált is rendeznek. A 15. századi kastélyában elefántcsont múzeum működik.

 


Fécamp-ban vannak Normandia legmagasabb sziklái, és ez az ország első tőkehal-halászkikötője, a helyi halászok akár Newfoundland-ig is elhajóznak egy jó fogásért. Innen származik Benedictine likőr.

Étretat a festők városa: Gustave Courbet-t és Claude Monet-t is vonzották az itteni hatalmas tengerparti szirtek.

 


Saint-Adresse volt Charles de Gaulle szüleinek utolsó lakhelye. Az I. világháborúban a belga kormány ide helyezte át székhelyét. Mikor 1905-ben megalapították, az északi tenger Nizzáját akarták megteremteni, így még a Promenade des Anglais mása is elkészült itt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play