Tour de France 18. szakasz

2015. július 22.

print

Tour de France 18. szakasz

A német Simon Geschke (Giant) nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., hegyi befutóval záruló szakaszát, amelyen a brit Chris Froome (Sky) megőrizte előnyét az összetett versenyben. Csütörtökön a Gap és Saint-Jean-de-Maurienne, 186,5 kilométeres etap leküzdése vár a mezőnyre.

A német Simon Geschke (Giant) nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., hegyi befutóval záruló szakaszát, amelyen a brit Chris Froome (Sky) megőrizte előnyét az összetett versenyben.A szakaszon az összetettben eddig 3 perc 32 másodperces hátránnyal a harmadik helyen álló amerikai Tejay van Garderen (BMC Racing) betegség miatt 73 kilométerrel a cél előtt feladta a versenyt.

 


A vasárnapig tartó viadalon csütörtökön a Gap és Saint-Jean-de-Maurienne, 186,5 kilométeres etap leküzdése vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „1815-2015: a Route Napóléon, azaz a császár átvonulásának 200. évfordulóját ünnepli Gap. A mezőny azonban nem lesz fesztivál hangulatban, amikor Gap-ot elhagyva a Col Bayard és a Col du Glandon hegyek felé fordulnak. A szakaszgyőzelemben könnyen lehet döntő a Montvernier 18 hajtűkanyarja, amely idén először szerepel a Tour de France útvonalában.”

A befutó Saint-Jean-de-Maurienne-ben lesz, a Montvernier hajtűkanyarjain. Meglepő módon ez lesz az első ilyen alkalom, de az emelkedőt már előre is ikonikusnak lehet mondani, hiszen ez mindenidők legnagyobb magasságnövekedése ilyen rövid táv alatt.

 


Az Opinel késmúzeum az egykori manufaktúrában kapott helyet. A gépek és kovácseszközök mellett az Opinel család története és a leghíresebb francia kés készítésének titkait is bemutatja.

A katedrálisban korai román stílusú elemek mellett tipikusan gótikus részeket is felfedezhetünk.

Specialitásai a Mont Corbier likőr és a reblochon sajt.

A mezőny átmegy Chauffayer-n, amelyet az alpinista Lionel Terray az Alpok Himalájájának hívott. A völgyre 3500-4000 méter magas hegyek néznek le.

Az itt található Chateau de Lesdiguieres-t 1580-ban építették a helyi grófok katonai célokra.

 


Corps katedrálisa, a Notre-Dame-de-la-Sallette ott áll, ahol 1846-ban két gyereknek megjelent Szűz Mária. A kegyhely Franciaország második leglátogatottabb zarándokcélpontja Lourdes után. Állítólag aki ellátogat ide, minden betegségéből felgyógyul.

 


A St. Georges de Commier vasútállomás 1932-ben épült Art Deco stílusban, leginkább azoknak, akik a katedrális akarják meglátogatni. 1949-ben azonban véglegesen bezárták, mert rájöttek, hogy a zarándokok inkább busszal járnak, és így alig érkeznek ide vonattal.

La Mure a 14. században a helyi bárók kedvelt nyaralóhelye volt, majd nemsokára fontos hugenotta központ lett.

A Col du Glandon 1947 óta 14-szer bukkant fel a Tour de France útvonalán. Legutoljára elsőként Ryder Hesjedal ért fel a csúcsra 2013-ban.

 


A befutó, a Lacets du Monntvernier mindössze 2,5 kilométeren 17 hajtűkanyart tartalmaz! A tetején egy kápolna, a Chapelle Notre-Dame-de-la-Balme várja a felérkezőket.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play