Fontainebleau-ban újra látható Marie Antoinette török budoárja

2015. augusztus 26.

print Hetedhétország.hu

Fontainebleau-ban újra látható Marie Antoinette török budoárja

A Fontainebleau-i kastélyban újra megnyitották Marie Antoniette török budoárját. Az 1777-ben elkészült budoár az utolsó példája a "királyi turqueries"-nek - az ebben a korban divatos keleti mintás díszítéseknek

Alig egy órára Párizstól, a Château de Fontainebleau hét évszázadon keresztül a francia királyi család lakhelye volt és emiatt ma egy lenyűgöző keveréke az építészetnek és a design-nak, hiszen minden lakója - I. Ferenctől Bonaparte Napóleonig - rajta hagyta a kézjegyét.

A legkülönlegesebb talán még is az, hogy az UNESCO Világörökség részeként is alig szoktak lézengeni a kastélyban. Anélkül lehet vizsgálni a parkettát, csodálni a festményeket, az olasz festők freskóit, az ókori faliszőnyegeket, hogy bárki is lenne látótávolságon belül.

Hét évnyi munka után végre újra megnyitották Marie Antoinette török budoárját. Eredetileg a Rousseau testvérek tervezték 1777-ben, és ma már az utolsó példája a "királyi turqueries"-nek - az ebben a korban divatos keleti mintás díszítéseknek. Még a szöveteket is restaurálták és a selyembársony kárpitot is újraszőtték.

A château egész évben nyitva van, kivéve keddenként, január 1-jén, május 1-jén, és december 25-én. A kastély dolgozói szerint kora délután érdemes menni, hogy elég legyen az idő egy két órás látogatásra. A teljes jegy ára 11 euró. Idegenvezetések szintén lehetségesek extra belépőárért. Az André Le Notre tervezte kertekbe ingyenes a belépés.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play