Ferenc Józseftől Han Solóig: Bécsi kiállítások 2016-ban

2016. február 7.

print

Ferenc Józseftől Han Solóig: Bécsi kiállítások 2016-ban

A bécsi múzeumok évről-évre legendásan jó kiállításokat rendeznek. Idén is több különlegesség is várja a látogatókat, pl. egy a 16. századból származó ivószék, amely addig tartotta fogva vendégeit, amíg azok fenékig nem ürítették az érkező üdvözlésére emelt poharukat.

A bécsi múzeumok évről-évre legendásan jó kiállításokat rendeznek, amelyek 2015-ben olyan jól sikerültek, hogy 5%-kal többen, 5 millióan mentek az osztrák fővárosban múzeumba. Idén is több különlegesség is várja a látogatókat, pl. egy a 16. századból származó ivószék, amely addig tartotta fogva vendégeit, amíg azok fenékig nem ürítették az érkező üdvözlésére emelt poharukat.

 


Albertina: Chagall és Matisse

Az Albertina számos új tárlat mellett februárban az orosz avantgárdot, ezen belül Marc Chagall műveit bemutató tárlatot tervez (február 26-június 26.), ősszel pedig az impresszionizmushoz közel álló pointillizmus irányzat jeleseit tárja a közönség elé Signac, Matisse és Picasso alkotásain keresztül.

 


Chagall: Séta, 1917-18


MAK: Star Wars

A MAK tárlatait 2015-ben 160 ezren látták, 44 százalékkal többen, mint 2014-ben. A siker kulcsa az volt, hogy újrapozícionálták a múzeumot és az utóbbi időben már a mindennapok művészeti jelenségeivel foglalkoztak. Így most is egy szokatlan kiállítás vendégeskedik a múzeumban, egészen április 16-ig a Star Wars Identities George Lucas nagy sikerű filmsorozatának világába repíti látogatóit, kétszáz eredeti jelmezzel és más filmes relikviákkal.

 


125 éves a Kunhistorisches Museum

A KHM a leglátogatottabb múzeum volt Bécsben 2015-ben, csaknem 1,38 millióan tekintették meg a kiállításait. Legtöbben Albrecht Altdorfer reneszánsz festő és az amerikai művész, Josef Cornell avantgárd alkotó tárlatát nézték meg.

 


A bécsi Szépművészeti Múzeum 2016-ban ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, a márciusban nyíló jubileumi kiállítás az ünnep tematikáját járja körbe a különböző korok művészeti alkotásain keresztül (március 3- szeptember 18.). A kiállításon számos ritkaságot tekinthetünk meg: például egy a 16. századból származó ivószéket, amely addig tartotta fogva vendégeit, amíg azok fenékig nem ürítették az érkező üdvözlésére emelt poharukat. Első alkalommal tekinthetjük meg azt az óriási abroszt is, amelyet V. Károly német-római császár rendelt 1527-ben egy lovagi ünnepség alkalmából.

Ősszel Edmund de Waal angol kortárs képzőművész alkotásait mutatják be.

Bonusz, hogy a KHM egy különleges születésnapi ajándékot is tartogat látogatói számára: 2016-ban minden látogató a saját születésnapján ingyenesen léphet be a múzeumba.


Ferenc József és Mária Terézia

2016-ban a császári család két tagjára is emlékeznek: március 16-tól november 27-ig Ferenc József halálának 100. évfordulója kapcsán lesznek tematikus kiállítások több helyszínen. Március 13. és november 29. között pedig Mária Terézia születésének 300. évfordulójára rendeznek kiállítást a Schönbrunnban, a Kunsthistorische Museumban és a Schloss Hofban.

 


Ferenc József a halálos ágyán


Ferenc József császár 1916. november 21-én hunyt el a Schönbrunni kastélyban. A bécsi múzeumok több kiállításon mutatják be a Habsburg uralkodó életét és munkásságát.

 


Ferenc József Schönbrunnban


A Schönbrunni kastély Ember és uralkodó c. kiállításának középpontjában Ferenc József személye áll, valamint elődei és utódai, gyermekkora, és természetesen Sissivel kötött házassága.

 


Ferenc József kisgyermekként


A bécsi császári hintómúzeum Reprezentáció és szerénység c. kiállítása hintók és ruhák segítségével mutatja be a császár reprezentációs eszközeit és imázsát, valamint esküvőjét, magyarországi megkoronázását, majd temetését.

A Hofmobiliendepot Ünnepek és mindennapok c. kiállításának témája az uralkodó szerény magánélete és a kifelé irányuló pompázatos reprezentáció közötti ellentét.

A Niederweiden kastély (Alsó-Ausztria) Vadászat és szabadidő c. tárlatának középpontjában a vadász és a magánember Ferenc József áll.

 


Ferenc József Bad Ischlben


Az Osztrák Nemzeti Könyvtárban napjainkban Ferenc Józsefről több mint 10.000 fénykép, grafika, valamint életét dokumentáló irat található. A 2016.március 11.- november 27. között látogatható Az örökös császár. Ferenc József, 1830 – 1916 c. kiállítás ezekből mutat be egy válogatást. Ezen kívül először kerülnek nyilvános bemutatásra Vetsera Mária csak 2015-ben megtalált eredeti búcsúlevelei. Vetsera Mária Rudolf trónörökös szeretője volt, és vele együtt követett el öngyilkosságot.

 


Vetsera Mária édesanyjának írt búcsúlevele


Leopold Museum: Wilhelm Lehmbruck

2016. február 29-ig még látogatható a „Múlandó szépség” c. kiállítás, amely a dohányipar művészi oldalát mutatja be. A máig népszerű szecessziós reklámplakátok korából merítő tárlat jelenleg Európa egyik legátfogóbb gyűjteménye a témában.

Wilhelm Lehmbruck (1881–1919) a 20. század első felének egyik legjelentősebb művésze. Az európai szobrászat kiemelkedő alakjának retrospektív kiállításán 50 szobrát, 90 festményét, rajzait, grafikáit mutatják be, 2016. április 8. és július 4. között a Leopold Múzeumban.

 

Wilhelm Lehmbruck


Kunstforum: Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe az amerikai művészvilág ikonja. Erotikus virágjaival, tájképeivel, absztrakt festészetével írta be magát a művészettörténelembe, ráadásul ő vezeti a legdrágább művészek listáját. Az eddig rendezett legnagyobb O’Keeffe európai turné egyik állomása Bécs és a Kunstforum Wien. A kiállítás 2016. november 11-től 2017. március 12-ig lesz látható.

 


Georgia O'Keeffe, Zwei Stechäpfel mit grünen Blättern und blauem Himmel, 1938 Privatbesitz © Bildrecht, Wien, 2015


mumok: Akcionizmus és modernség

 


A bécsi múzeumi negyedben található mumok 2016. március 4.- május 16. között egy nagy kiállítás keretében mutatja be a bécsi akcionizmus és a bécsi modernek hasonlóságait. A Test, lélek, és tabu c. tárlat szembe állítja olyan „botrányművészek” munkáit, mint Brus, Muehl, Nitsch, és Rudolf Schwarzkogler a századelőn élt kollégáik, például Richard Gerstl, Oskar Kokoschka, Koloman Moser, Klimt, és Schiele ugyancsak vihart kavaró alkotásaival. Kiállítják többek között Klimt Nuda Veritas című világhírű festményét is.

Belvedere: Bécsi biedermeier, szecesszió, kubizmus és konstruktívizmus

Még feburár 28-ig látható az Alsó-Belvedere-ben Klimt, Schiele és Kokoschka nőkhöz fűződő viszonyát bemutató kiállítás.

 


A Felső-Belvedere-ben februárban Rudi Stenzel osztrák képzőművész alkotásait, májusban a bécsi szecesszió kiválóságának, Maximilian Kurzweilnek festményeit, novemberben pedig Tina Blau bécsi festőnő életpályáját bemutató kiállítást tervezik. Az Alsó-Belvedere a bécsi biedermeier festészetét mutatja be februárban nyíló Johann Peter Krafft kiállításán, márciusban a kubizmus és konstruktivizmus alkotásait. A nyáron pedig a festők fotóművészettel való kapcsolatáról szóló kiállítását lehet majd megtekinteni.


21er Haus: Ai Weiwei


A Belvedere-hez tartozó 21er Haus kiállítóház a közönséget 2016-ban Aj Vej-vej (július 14-november 20.), Maria Lassnig vagy Franz West művészek kiállításával igyekszik becsalogatni, nyáron pedig a kínai koncepcióművészettel és az antik mitológiával foglalkoznak majd.

Wien Museum: Vidámpark és kalap

250 éve, 1766. április 7-én ajándékozta a Ferenc József a közönségnek császári vadászterületét. A Bécs Múzeum kiállításán megismerhetjük a Práter történetét (2016. március 10-augusztus 21.)

 

 

Szintén a Bécs Múzeumban láthatjuk a kalap társadalomtörténetét 19. századtól napjainkig bemutató tárlatot Chapeau! címmel (2016. június 9-október 30.)

 


Női kalap, 1961


Mozarthaus Vienna: Rock me Amadeus

Mozart 1784-től 1787-ig a Domgasse 5. szám alatt, Bécs szívében töltötte életének legszebb és legsikeresebb időszakát. A ház első emeletén lakott, egy négyszobás, két kamrával és saját konyhával kiegészített lakásban.

 

 

Mozart ebben a lakásban írta a "Figaro házassága" c. operáját (1786). Ma a Mozart-ház múzeumként (Mozarthaus Vienna) működik, amely idén ünnnepli fennállásának 10. évfordulóját, ezért az egész évet a jubileumnak szentelik. A „Rock Me Amadeus“ c. kiállítás párhuzamba helyezi Mozart és Falco életét. Január 27-én pedig Mozart hétköznapjait bemutató tárlat nyílt meg, a kiállítás 2017. január 15-ig látható.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play