Újdonságok 2016-ban Franciaországban

Újdonságok 2016-ban Franciaországban

Franciaország az évi 84 millió látogatóval az első a világ úti céljai közül. Ez nem is csoda, hiszen az országban 41 világörökségi helyszín, több mint 43 ezer történelmi épület, műemlék és 1200 múzeum található. Az utazókat 17 ezer szálloda, mintegy 175 ezer étterem szolgálja ki, amiből 18 ezer Párizsban és vonzáskörzetében van. Ezek után nézzük, hogy idén mivel tudja felülmúlni ezeket a számokat Franciaország.2016 júniusában nyitja meg kapuit a Cité des civilisations du vin Bordeaux-ban

Ha a francia borokra gondolunk, biztosan eszünkbe jutnak a bordeaux-i fajták. A város, amely 2007 óta az UNESCO világörökség része, a francia borkultúra szinonimája. A borkészítés történetének új központja egy olyan futurisztikus épület a bordeaux-i Garonne folyó partján, amely a környék borkultúrájának kapuját hivatott szimbolizálni, ugyanakkor a modern Bordeaux jelképévé is fog válni. 2016 júniusától a csaknem 14 000 négyzetméteres Cité des civilisations du vin, a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire fogja repíteni a látogatókat. Ez az egyedülálló projekt univerzális és élő nemzeti kincsként fogja ünnepelni a bort és a borkészítést.

Az új központ legfontosabb eleme a 3000 négyzetméteren és 20 teremben bemutatott állandó interaktív kiállítás. A látogatók ezen a kiállításon nem egyszerű nézők, hanem mind fizikailag, mind érzelmileg aktívan átgyalogolnak a különböző témaköröket bemutató termeken. Az évezredekre visszanyúló gyártási technológia bemutatásán túl a teljes borkultúra számos különböző szempontjára világítanak rá: társadalomtudományok, történelem, földrajz, művészet, vallás, etnográfia, filozófia stb.

A 35 méter magas, „Belvedere“ elnevezésű nyolcadik emeletről a pohár boruk mellett kényelmesen üldögélő látogatók elé tárul a város csodálatos látványa. A központ különböző workshopokat kínál felnőttek (ahol a borkóstoláson van a hangsúly) és gyerekek vagy diákcsoportok részére is.

További információ: www.laciteduvin.com

2016 őszén nyitja meg kapuit a Lascaux IV


A Centre International de l’Art Pariétal, vagyis a parietális művészetek nemzetközi központja, vagy más néven a Lascaux IV, most épül. A központot egy domb lábánál építik fel, ahol az eredeti barlang található kilátással a Montignac falura. A lascaux-i barlang a belsejében megtekinthető barlangfestmények száma és esztétikai minősége miatt az őskor egyik legjelentősebb barlangjának számít. Ez a központ szíve-lelke. A jövőbeli kiállítás a barlang teljes reprodukcióját mutatja be, ami a parietális művészet ezen fellegvárának negyedik és egyben legteljesebb reprodukciója.

Ezenkívül az innovatív látvány bemutatásához a legújabb virtuális képi technológiákat használják fel, hogy a látogatók teljesen elmerülhessenek a témában. A látogatókat segítő eszköz a látogató korához, nyelvéhez és adott esetben fogyatékosságához igazítja a látogatást.

A Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux központ a turisztikai és kulturális kínálat fontos része lesz. A lascaux-i barlang itt látható festett és gravírozott reprodukciói a történelem előtti művészet tiszteletét példaszerűen és a nagy nyilvánosság számára hozzáférhető módon szimbolizálják. A megnyitó előreláthatólag 2016 szeptemberében lesz.

További információt itt talál: www.projet-lascaux.com

2016 őszén nyitja meg kapuit a Cité de la Musique a Párizs melletti Séguin-szigeten

A főváros közvetlen közelében Boulogne-Billancourt-ban 2014. július 5-én helyezték le egy új kulturális látványosság alapkövét. A Séguin-szigeten lévő Cité de la Musique többek között egy 1100 ülőhelyes auditóriumot és egy 4000-6000 embert befogadó konferenciatermet foglal magában. Főleg koncerteket, egyéb rendezvényeket, pedagógiai eseményeket vagy a két helyi zenekar fellépéseit (Insula zenekar és Maîtrise des Hauts-de-Seine) fogják itt tartani. Ezenkívül a futurisztikus épületkomplexumban több hangstúdió és próbaterem is található, illetve egy 2660 m²-es terület kulturális tevékenységet végző cégek és üzletek számára. A két építész, Shigeru Ban (Pritzker építészeti díj 2014) és Jean de Gastines projektje 2016 őszén fog elkészülni.

További információ itt talál: cite-musicale-ile-seguin.hauts-de-seine.fr

2016. évi Labdarúgó-Európa-bajnokság

Az UEFA 15. Labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit, az EURO 2016-ot, 2016. június 10. és július 10. között tartják Franciaországban. A sport szempontján túl az esemény jó alkalom az ünneplésre a mérkőzéseknek helyet adó városokban.

Története során (1960 és 1984 után) harmadszor ad otthont Franciaország a nemzetközi versenynek. Az Európa-bajnokság döntőjében a kontinens 24 legjobb férfi labdarúgócsapata mérkőzik meg egymással – ellentétben az eddig 5 bajnoksággal, ahol „csak“ 16 csapat jutott a döntőbe. A magyar nemzeti tizenegynek 44 év után az idén sikerült először kvalifikálnia magát a Labdarúgó-Európa-bajnokságra. Egy hónap leforgása alatt 51 meccset fognak lejátszani hozzávetőlegesen 2,5 millió néző előtt a verseny megrendezésére kiválasztott 10 franciaországi stadionban.

Minden egyes városban Fan zónák (nagyképernyős nyilvános közvetítések rajongóknak) fogják felélénkíteni a belvárost. Óriási kivetítőkön élőben fogják közvetíteni a mérkőzéseket, és az UEFA EURO 2016 gyermekek számára külön területet fog kialakítani, ami fesztivál-jelleget fog kölcsönözni a helyszíneknek.

Bordeaux-ban májustól októberig a Musée Aquitaine múzeumban egy futballkiállítás látható.

A következő városokban rendeznek mérkőzéseket: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, St. Etienne és Toulouse. Ezenkívül a párizsi Parc des Princes-ben és a fővárostól északra, a St. Denisben található Stade de France-ban lesznek még mérkőzések.

További információ ee.france.fr/hu/euro2016

„Normandie Impressionniste“ fesztivál

2016. április 16. és szeptember 26. között Normandiában harmadik alkalommal rendezik meg a Normandiai Impresszionista („Normandie Impressionniste“) nagyszabású fesztivált. Már a 2013-ban második alkalommal megrendezett fesztivál is több mint 1,8 millió látogatót vonzott Normandiába, és a sokrétű kiállításokat, koncerteket és kulturális rendezvényeket lelkesen fogadták a látogatók.


Pierre-Auguste Renoir festménye a Musée des Impressionnismes Giverny-ban
Copyrights : (C) Atout France/Patrice Thébault

A harmadik „Normandie Impressionniste“ fesztivál ismét számos művészeti irányzatot népszerűsít majd Normandia szerte. A 2016. évi fesztivál az „impresszionista portré“ jegyében kerül megrendezésre. Ezzel a témával a művészeti irányzat mindennapos és intim dimenziójára hívják fel a figyelmet. Ezt bizonyítják a már tervbe vett kiállítások is a normandiai múzeumokban, mint például az „Impresszionista életképek“ (szépművészeti múzeum Rouen-ben) vagy a „Fiatalok az impresszionizmusban (1860-1910)“ (Musée Eugène Boudin, Honfleur) című kiállítások is. A Giverny-ben, Le Havre-ban és Caen-ben lévő múzeumok az egyes impresszionista művészeket (Gustave Caillebotte, Eugène Boudin, Frits Thaulow) helyezik a középpontba.

2016 áprilisától szeptemberig a rendszeresen közlekedő vonatokon kívül egy külön impresszionista vonatot is indít az SNCF, amely a fesztivál látogatóit szállítja a hétvégeken Párizsból Normandiába, és az Impresszionizmus szempontjából legfontosabb helységekben áll meg: Vernonban/Giverny-ben, Rouen-ben és – 2016-ban először – Le Havre-ban! A vonatot kívül-belül híres impresszionista festmények másolatai díszítik, és ezenkívül tájékoztató táblák és egy mobilalkalmazással elérhető weboldal is tájékoztatja a látogatókat a művészeti irányzatról.

További információ: www.normandie-impressionniste.eu

Nemzetközi tengerészeti fesztivál, Brest 2016

2016. július 13. és 19. között a 25 országból érkező 9000 tengerész és 3000 művész már hetedik alkalommal ünnepli a „Fêtes maritimes internationales Brest 2016“ elnevezésű bresti nemzetközi tengerészeti fesztivált. Bretagne második legnagyobb városa – modern kereskedelmi és hajókikötőjével – Európa egyik legnagyobb kikötővárosa és a tengerkutatás jelentős központja.


Brest Maritime Festival, Chāteau de Brest
Copyrights : (C) Atout France/Fabrice Milochau

Az egyszerű fatörzsből készített kenutól a fejedelmi négy árbócos hajókon keresztül az impozáns óceánjáró gőzhajókig egy héten keresztül több mint 2000 színpompás hajó balettozik a tengeren Brest kikötőjében. A látogatók a rakpartról vagy közvetlen közelről a hajók fedélzetéről szemlélhetik meg az eseményt. Éjszakai parádék, akrobatikus show-k, vitorlásversenyek és koncertek helyezik a hajókat éjjel-nappal a figyelem középpontjába.

2016-ban először fog részt venni az eseményen a „Hermione“, annak a fregattnak a 2015-ben elkészített pontos másolata, amelyikkel La Fayette admirális 1780-ban segítette az amerikai telepeseket a függetlenségért vívott harcukban. Ezenkívül a francia tengerészet be fogja mutatni a nagy kapacitású, „Monge“ elnevezésű felderítőhajóját is, amelyet a francia űrügynökség, a CNES is használ a kutatásai során.

Továbbá a különböző témákkal foglalkozó pavilonok a bresti helyszín aktuális kutatási projektjeit, illetve Bretagne és távolabbi régiók tengerészeti kultúráját mutatják be. 2016-ban Új-Kaledónia és Oroszország mellett előreláthatólag Portugália és Nagy-Britannia is partnerország lesz.

Az először 1992-ben tengerészek által tengerészek számára megrendezett nemzetközi tengerészeti fesztivál több mint fél millió látogatót vonz Brestbe és egyike Európa legnagyobb tengerészeti fesztiváljainak.

Napijegy: 9-15 euró

További információ: www.brest2016.fr

350 éves a Canal du Midi csatorna

A Canal du Midi számára a 2016-os év kivételes lesz, habár a vízi úton nem fog az idő vasfoga. A vízi út azt ünnepli, hogy 20 éve vették fel az UNESCO Világörökség Listájára, és hogy XIV. Lajos király 350 éve, 1666. október 7-én írta alá az építési engedélyt.


Canal du Midi
Copyrights : (C) Atout France/Eric Bascoul

A Conviencia fesztivál sem hagyhatja ki az évforduló megünneplését. A Canal des Deux Mers elnevezésű csatornán 1996 óra rendezik meg a fesztivált, ami az idén lesz 20 éves. A 2016. évi fesztiválra szervezett program ezért igen sokrétű lesz. A fesztivál a csatornán mozog, és minden szakaszon más zenei programmal várja a látogatókat. Az egykori teherszállító uszályon megrendezett koncertek a világ minden tájáról érkező zenéket mutatnak be. A sokrétű programnak és a jó kedvű társaságnak köszönhetően a Canal du Midi csatorna és a csatorna által átszelt országrész jelentős kulturális esemény helyszínévé vált. A fesztivál teljesen ingyenes.

A Canal des Deux Mers kerékpárútjának elkészülése tovább emeli a jubileumi ünnepség fényét. A kerékpárút immáron teljesen összeköti az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel. Ez az 500 km hosszú „Voie Verte“ (zöld út) száz éves platánfák árnyékában húzódik Toulouse-tól nyugatra a Garonne mellékcsatorna mentén Bordeaux-ig és a Canal du Midi csatornától délnyugatra Sète-ig. Amióta az UNESCO világörökség részévé vált, ez a vízi út egyre kedveltebb a kerékpározók és a folyónál nyaraló turisták körében. Az egyre nagyobb számú turista tette lehetővé, hogy felújítsák az épületeket, illetve kerékpárutakat, kikötőket, éttermeket, vendégszobákat és hajó-hoteleket alakítsanak ki, illetve a különböző rendezvények szervezését. Így a zöld övezet Európa egyik legszebb kerékpárútjává vált.

További információkat itt talál: www.convivencia.eu ÉS www.canal-et-voie-verte.com

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play