Régi kalapokat bemutató kiállítás nyílt Bécsben

2016. június 9.

print

Régi kalapokat bemutató kiállítás nyílt Bécsben

"Chapeau! A fedett fej társadalomtörténete" címmel nyílt kiállítás a bécsi Wien Múzeumban.





"Chapeau! A fedett fej társadalomtörténete" címmel nyílt kiállítás a bécsi Wien Múzeumban.

 


A tárlat nemcsak divattörténeti korok szerint mutatja be a fejfedőket, hanem abból a szempontból is, hogy viselőjének milyen politikai állásfoglalása, társadalmi helyzete vagy hitbeli irányultsága volt. A kiállítás 1848-tól napjainkig vonultat fel darabokat.

 


A forradalmi kalapviselet, később az antikapitalista propaganda által kedvelt szimbólumok, a cilinder és munkássapka ellentéte, majd a nők egyenjogúságára való törekvésének kifejezéseképpen a kalap viselete - mind témája a kiállításnak.

 


A tárlat körüljárja az egyes vallási irányzatok képviselőinek fejviseletét is, látható kippa, XVI. Bendek pápa mitrája vagy a rasztafári mozgalom által hordott darabok is.

A muszlim nők fejkendő-viselete körüli vita mutatja leginkább, hogy a vallási indíttatásból hordott kendő egy idő után mennyire átpolitizálódhat - mondta a kiállítás megnyitóján Matti Bunzl a múzeum igazgatója.

 


A kiállításon egy virtinbe került egy náci tiszt és egy mauthauseni fogoly sapkája. Aki az elsőt viselte, döntött életről és halálról, aki az utóbbit, annak meg kellett halnia, hacsak nem elvesztette, akkor ugyanis azonnal agyonlőtték - ismertették koncepciójukat a szervezők.

A bécsi Wien múzeum a saját tulajdonú darabjait vonultatja fel, amely az intézmény közlése szerint az ország legjelentősebb divatgyűjteménye, és számos kölcsönzött viseletet is bemutat.

A tárlat október 30-ig látogatható.

MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play