» Horvátország

» Horvátország » Šibenik-Knin » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dalmácia szívében van egy tó, amelyben sárkányok laknak.


Számtalan legenda, mítosz, mese és tudományos elmélet foglalkozik ezzel a "geohidromorfológiai jelenséggel". 4-24 m magas sziklák szegélyezik, amelyek kellő óvatossággal alkalmasak sziklaugráshoz. Bár a tónak nincs látható felszíni kapcsolata a tengerrel, az árapály-változások észrevehetőek.

A tó különlegessége az, hogy a vize néhány színrétegből áll, mintha valamilyen tehetséges festő keverte volna ki azt. A víz a felszínen zöld és kék, a központi részen sárga és zöld. A mélyebb rétegekben nincs oxigén, így a vízben megtalálható magas kén tartalom miatt a rózsaszín, piros, vagy lila dominál.

Amikor a rétegek összekeverednek, a tó 'forrongani' kezd, az élővilág pedig az oxigén hiány miatt átmegy a közeli tengerbe. Amikor a tóban helyreáll a rend, a vize megint tele van élettel. Annak ellenére, hogy a 'forrongásnak' tudományos magyarázata van, a helyiek számos legendát ötlöttek ki erről a tóról.

Körülbelül 30 évente a sárkány felébred. E sokáig megmagyarázhatatlan folyamat során a tó "felforr", az egyébként mélyebb rétegekben lévő hidrogén-szulfid réteg a felszínre nyomul, megakadályozva ezzel az oxigénellátást és elpusztítva a tóban élő összes élőlényt. Ez utoljára 1997-ben történt, de néhány hónappal később a tó újra tiszta, és visszatér az élet. Ezzel a tudással felvértezve néhányan talán kissé émelyegni fognak, amikor a Sárkányszem-tóban úsznak, és - akár képzeltük, akár nem - furcsán kénesnek találják a vizet. Akárhogy is van, ez egy felejthetetlen élmény, és csak néhány lépéssel arrébb a tiszta tengerben újra "tisztára moshatja" magát .

Így juthat el oda: Trogirból a 8-as úton Primošten felé, majd Rogoznica felé lekanyarodva, a Marina Frapa felé vezető táblákat követve a kikötőnél lévő nagy parkolót kell használni, ahonnan néhány perc séta a tóhoz.Tartomány:Šibenik-Knin
Cím:Zmajevo oko
GPS: 43° 31′ 51.41712″, 15° 57′ 31.4662″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward