» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kilátó Zala megye aprócska községének leglátogatottabb nevezetessége.


Láz-tetői kilátó, Vállus

2014-ben építették a 380 méter magas Láz-tetőn 18 méter magas, faszerkezetű kilátót. Ezzel egy újabb csodás panorámával bővült a Keszthelyi-hegység látképeinek sora. A hegység dimbes-dombos vidékén kívül megcsodálhatjuk innen a Rezi vár romjait, a zalaszántói Sztúpát, a Tátika-hegy és a Kő orra körvonalait.

Vállus belterületétől indulva 14 kilométer hosszan, 15 állomáshelyet érintve ki új Medvehagyma-tanösvényt is kialakítottak. A kilátót innen érdemes megközelíteni, amely télen is látványos útvonalon keresztül engedi láttatni a Keszthelyi-hegység északi erdőrengetegét

A kilátó egész évben szabadon látogatható.

Középkori pálos kolostor maradványai

2016-ban, a Keszthelyi-hegység erdős területén, Vállustól délkeletre sikerült feltárni a romjait egy évszázadokkal ezelőtt elpusztult pálos rendi kolostornak, amelyet csupán egy 1429-es oklevél és egy 1978-as régészeti tanulmány említ.

A ma is meglévő forrás közelsége miatt Szentmiklóskút néven említett pálos kolostor eredetét és történetét egyelőre homály fedi. A Vállus településtől kilométerekre az erdőben fekvő egykori rendházról csupán egyetlen, 1429-es keltezésű oklevél tesz említést. Csak 1978-ban azonosították a földfelszín alatti romokat, és rajzolta meg az épület feltételezett alaprajzát. Ennek segítségével kezdték meg a feltárást, amely egy 30 méteres kutatóárok ásásával máris eredményre vezetett.

A régészeti munkálatok során megtalálták a kolostor keleti falának csaknem 90 centiméter vastag szakaszát, illetve a rendházhoz tartozó egyhajós templom támpillérekkel megerősített sokszögletű szentélyét is. Ez utóbbi leglátványosabb bizonyítéka a sekrestyéből nyíló, kőből faragott vízelvezető vályú. Ennek közelében kerámiatöredékeket, faragott köveket és szétszóródott emberi csontokat is találtak.

A kerengő kutatása során rábukkantak egy szerzetes sírjára is. Az árkokban talált leletek között ugyanakkor kályhaszemek, vasszegek is találhatók, de előkerült egy horog, ami megerősíti, hogy a Szent Miklós-forrásnál halastavat is létrehoztak az önellátásra berendezkedett szerzetesek.

Mivel az egyetlen okleveles említésen kívül nem tudni más írásos emlékről a vállusi kolostorral kapcsolatban, a régészek szeretnék a leletek segítségével rekonstruálni a pálosok itteni történetét. Az eddigi eredmények alapján a kolostort a 14. század első felében alapíthatták a szerzetesek. Nagyjából 150-200 éven át lehetett használatban, ugyanis a cseréptöredékek kora alapján a 16. század elején már elpusztulhatott.

Az egyetlen magyar alapítású - 1250 körül Boldog Özséb által létrehozott - férfi szerzetesrend tagjai elvonultan, lakott helyektől távol éltek, ezért minden bizonnyal Vállus közelében is önellátásra rendezkedtek be.Tartomány:Zala
Cím:Vállus
GPS: 46° 50′ 0.6675″, 17° 17′ 53.50236″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward