Titokzatos őskori baltát állítottak ki

2016. augusztus 16.

print MTI

Titokzatos őskori baltát állítottak ki

Hegyikristályból faragott, 4000 éves baltára bukkantak az ausztriai Tirol tartományban. Az innsbrucki kutatók szerint ritkaságról és feltehetőleg világszinten is egyedülálló leletről van szó.





A baltát 2900 méteres tengerszint feletti magasságban találták meg a Ziller-völgyi Alpokban, a Pfitscherjoch nevű hágónál. Az újkőkor végén, a bronzkor elején készülhetett, ebből az időszakból egyáltalán nem maradt fenn hegyikristályból készült, nagyobb méretű lelet.


vorarlberg museum & Deutsches Bergbau-Museum Bochum
BERGAUF BERGAB

A baltát a Bregenzben található Vorarlbergi Múzeumban lehet megtekinteni, a Keleti-Alpok területének tízezer éves bányászatát bemutató tárlaton.


vorarlberg museum, Foto: Hanspeter Schiess

Az innsbrucki egyetem már több éve végez ásatási és kutatási munkálatokat Pfitscherjoch területén. Az eddig feltárt legkorábbi leletegyüttes a középső kőkorszakból, vagyis a 8. és a 6. évezred közötti időkből származó vadásztáborhely volt, ahol nemcsak tűzgyújtóhelyeket, hanem hegyikristályból és tűzkőből készült eszközöket találtak.

A későbbi időkből is számos lelet tanúskodik arról, hogy a környék igen kedvelt átkelőhely volt az Alpokban. A kutatók a terület észak-tiroli oldalán nagy mennyiségű zsírkövet találtak. A leletek arra utalnak, hogy az anyagot helyben dolgozták fel. 

A régészeti leletek tanúsága szerint Pfitscherjoch területén mintegy 9000 éve már megfordultak emberek.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play