Nemzeti ünnep Ausztriában

2021. október 20.

print Hetedhétország.hu

Nemzeti ünnep Ausztriában

Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Ezen a napon a legtöbb múzeumba ingyenes vagy kedvezményes a belépés.





 


Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Bár az Ausztria szuverenitását biztosító államszerződést már 1955. május 15-én aláírták, a szerződés ratifikálása az érintett országokban csak két és fél hónappal később fejeződött be. A megállapodás ugyanis 90 napos határidőt szabott meg a megszálló csapatok végleges kivonására. Október 25-én az utolsó külföldi katona is elhagyta Ausztriát. Másnap az osztrák parlament elfogadta a máig érvényes alkotmányt, amely az örökös semlegességet is rögzíti.

1956. szeptember 11-én a minisztertanács október 26-át az osztrák lobogó napjává minősítette. 1965 óta október 26. Ausztria nemzeti ünnepe, munkaszüneti nap, amelyen katonai díszszemlét és megannyi megemlékezést, ünnepséget tartanak.

Október 26-án Bécsben több múzeum ingyenesen vagy kedvezményesen látogatható. Többek között a Nemzeti Könyvtár (Nationalbibliothek), a bécsi Iparművészeti Múzeum (Museum für angewandte Kunst, MAK), a Glóbuszmúzeum (Globenmuseum), a Hadtörténeti Múzeum (Heeresgeschichtliches Museum), a Néprajzi Múzeum (Österreichisches Museum für Volkskunde), a Prater Múzeum, az Óramúzeum (Uhrenmuseum), az Eszperantó Múzeum (Esperantomuseum) tárlatait ingyen lehet megnézni, a Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum), a Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum), a Műszaki Múzeum (Technisches Museum) pedig kedvezményesen látogatható.

Ausztria nemzeti ünnepe alkalmából ingyen látogatható a parlament, kinyitja kapuit a Ballhausplatzon lévő elnöki palota, a kancellária, valamint több minisztérium is.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play